Kaupunginhallitus, kokous 9.11.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 463 Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä Tampereen kaupungille siirtyvät toiminnot 

TRE:7595/00.01.02/2019

Valmistelija

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Taru Kuosmanen, puh. 040 704 7337 ja hallintoylilääkäri Arto Lemmetty, puh. 040 806 3669, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Hatanpään sairaalan erikoissairaanhoidon toiminta liitettiin osaksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin toimintaa vuoden 2018 alusta. Pirkanmaan sairaanhoitopiirille siirtyi tuolloin viisi sisätautiosastoa ja kolme geriatrista osastoa muun siirtyneen toiminnan ohessa.

Vuonna 2019 yksi Pirkanmaan sisätautiosastoista siirtyi Sydänsairaalalle ja yksi geriatrisista osastoista Tampereen kaupungille. Tästä huolimatta on edelleen nähtävissä, että erikoissairaanhoidon vuodeosastopaikkoja on Pirkanmaan sairaanhoitopiirillä liikaa, ja toisaalta perusterveydenhuollon vuodeosastopaikkoja Tampereen kaupungilla liian vähän. Tämä on näkynyt mm. toteutuneina siirtoviivekustannuksina vuonna 2020.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastopaikkojen vähentämiseksi ja siirtoviivemaksujen vähentämiseksi on katsottu tarkoituksenmukaiseksi lopettaa Hatanpäältä yksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sisätautien vuodeosasto, joka syksyn 2020 ajan tulee toimimaan Puistosairaalassa osasto HV3 tiloissa. Vuoden 2021 alusta ko. osaston ja sen henkilöstön olisi tarkoitus siirtyä Tampereen kaupungin palvelukseen ja käyttöön.

Geriatriakeskus sisältää geriatrikonsultaatiotoiminnan ja geriatrian poliklinikan. Tavoitteena oli tarjota vaativamman tason muistisairausdiagnostiikkaa ja -konsultaatioita koko Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelle, mutta käytännössä geriatrian poliklinikan toiminta on muotoutunut pääosin iäkkäitä tamperelaisia (ja orivesiläisiä) palvelevaksi poliklinikaksi. Koska sosiaali- ja terveysministeriön suositusten mukaisesti kuntien tulisi järjestää eläkeikäisten geriatrian poliklinikkatoiminta lähipalveluna perusterveydenhuollossa, nähdään geriatrian poliklinikan siirtäminen takaisin Tampereen kaupungille linjauksen mukaiseksi ja hoitoketjua palvelevaksi ratkaisuksi. Erikoissairaanhoidossa toimiva geriatrin konsultaatiotoiminta jää Tays:n toiminnaksi.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on käyty yhteistoimintaneuvotteluja henkilöstön asemaan merkittävästi vaikuttavista muutoksista työn organisoinnissa, sairaanhoitopiirin palvelurakenteessa sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Tampereen kaupungin välisessä yhteistyössä. Esillä on ollut mahdollinen em. sisätautiosaston ja geriatrian poliklinikan ja niiden henkilöstön luovutus Tampereen kaupungille ja siitä mahdollisesti aiheutuvat seuraukset ja tarvittavat toimenpiteet.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on tuottanut Tays Hatanpäällä geriatrian poliklinikan palveluja ja osaston HV3 toimintaa Tampereen kaupungille osana normaalia erikoissairaanhoidon palvelujen kuntamyyntiä.

Mikäli toimintojen siirtymisestä tehdään päätös, siirtyy Pirkanmaan sairaanhoitopiirin henkilöstö Tampereen kaupungille työsopimuslain ja viranhaltijalain liikkeenluovutusta koskevien säännösten mukaisesti. Osasto ja geriatrian poliklinikka siirtyisivät vuoden 2021 alusta perustettavaan sairaalapalvelujen palveluryhmään. Toimintojen siirtymisestä laaditaan erillinen liiketoiminnan siirtoa koskeva sopimus Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän ja Tampereen kaupungin välille. Sopimus astuu voimaan 1.1.2021. Asiaa on käsitelty kaupungin yhteistoimintaryhmässä 23.9.2020.

Vuodeosaston HV3:n mukana Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä Tampereen kaupungin palvelukseen siirtyisi kaksi lääkärin, yksitoista sairaanhoitajan, kahdeksan lähihoitajan/perushoitajan, yksi osastohoitajan, yksi apulaisosastohoitajan ja yksi osastonsihteerin vakanssi eli kaikkiaan 24 vakanssia. Siirtyvien vakanssien budjetoidut palkkakustannukset sivukuluineen vuodelle 2021 ovat yhteensä 1 558 800 euroa. Kokonaisuudessaan osastolle HV3 vuodelle 2021 budjetoidut toimintamenot ovat 3 080 800 euroa. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on vähentänyt vastaavat summat vuoden 2021 talousarviostaan ja Tampereen kaupungille budjetoimastaan kuntamyynnistä.

Geriatrian poliklinikan mukana Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä Tampereen kaupungin palvelukseen siirtyisi neljä lääkärin, neljä sairaanhoitajan, kaksi lähihoitajan/perushoitajan, yksi osastohoitajan, yksi apulaisosastonhoitajan, yksi osastonsihteerin, kaksi fysioterapeutin, yksi jalkaterapeutin ja yksi lääkintävahtimestarin vakanssi eli kaikkiaan 17 vakanssia. Siirtyvien vakanssien budjetoidut palkkakustannukset sivukuluineen vuodelle 2021 ovat yhteensä 932 900 euroa. Kokonaisuudessaan geriatrin poliklinikalle vuodelle 2021 budjetoidut toimintamenot ovat 1 462 000 euroa. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on vähentänyt vastaavat summat vuoden 2021 talousarviostaan ja Tampereen kaupungille budjetoimastaan kuntamyynnistä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Liitteenä olevat Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän väliset liiketoiminnan siirtoa koskevat sopimukset ja sopimusten mukaisten toimintojen siirtyminen Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä Tampereen kaupungille hyväksytään.

Konsernijohtaja oikeutetaan tarvittaessa tekemään liiketoiminnan siirtoa koskeviin sopimuksiin vähäisiä teknisiä korjauksia ennen niiden allekirjoittamista.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Olga Haapa-aho ilmoitti olevansa esteellinen. Esteellisyys todettiin hallintolain 28 §:n 5) kohdan perusteella ja hän poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kokouskäsittely

Varajäsen Erik Lydén oli läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyn ajan.

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Taru Kuosmaselle ja hallintoylilääkäri Arto Lemmetylle. He olivat asiantuntijoina läsnä asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Taru Kuosmanen, Arto Lemmetty, Niina Pietikäinen, Anniina Tirronen, Eeva Torppa-Saarinen, Heidi Tapaninaho-Pitkänen, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri/Kirjaamo

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.