Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, kokous 1.12.2020

Lataa  Kuuntele 

§ 152 Tampereen alueen ilmanlaadun yhteistarkkailusopimuksen uusiminen kaudelle 2021-2025 

TRE:6043/11.01.01/2020

Valmistelija

  • Willberg Harri, Ympäristönsuojelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristötarkastaja Ari Elsilä, puh. 050 5215 149, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

 

Lain kuntien ympäristönsuojelun hallinnosta 64/1986 mukaan kunnan tulee alueellaan valvoa ja edistää ympäristönsuojelua siten, että luontoa ja muuta ympäristöä suojelemalla, hoitamalla ja kehittämällä turvataan kunnan asukkaille terveellinen, viihtyisä ja virikkeitä antava sekä luonnontaloudellisesti kestävä elinympäristö. Ilmanlaadun osalta tätä valvontavelvoitetta on Tampereella toteutettu seuraamalla ilmanlaatua jatkuvatoimisin mittauksin ja noin kymmenen vuoden välein tehtävin, koko kantakaupunkialueen kattavin leviämismallinnuksin.

Tampereen kaupunki on seurannut ilmanlaatua yhteistyössä ympäristöluvissaan siihen osallistumaan määrättyjen laitosten kanssa jo vuodesta 1990 alkaen. Sopimuksessa mukana olevien laitosten lukumäärä on vähentynyt ja niiden päästöt ovat vuosien varrella pienentyneet. Sopimus on uusittu viiden vuoden välein, joten nyt käynnistyvä sopimuskausi on seitsemäs.  

Ilmanlaadun seurantaa on tarkoitus jatkaa sopimuskaudella 2021 - 2025 nykyisellä mittausverkolla, johon kuuluu neljä jatkuvatoimista mittausasemaa. Asemat sijaitsevat Epilässä, Amurissa Pirkankadun varrella, Linja-autoasemalla ja Kalevassa. Lisäksi Keskustorin lounaiskulmassa seurataan sääolosuhteita. Asemilla sijaitsevilla yhdeksällä jatkuvatoimisella analysaattorilla seurataan ohje- ja raja-arvoilla säädeltyjen typpidioksidin, pienhiukkasten, hengitettävien hiukkasten ja otsonin pitoisuutta. Lisäksi seurataan kahdella sensorilla hiukkasten keuhkodeposoituvaa pinta-alaa (LDSA) ja lukumääräpitoisuutta.

Alkavan sopimuskauden aikana on suunnitelmissa käynnistää Tampereen yliopiston vetämään #BCFootprint- hankkeeseen liittyen mustan hiilen ja hiilidioksidi­pitoisuuden seuranta Pirkankadun mittausasemalla. Sopimuskauden aikana tehdään myös leviämismallilaskelmat kantakaupunkialueen ilmanlaadusta typpidioksidin, pienhiukkasten ja hengitettävien hiukkasten päästöt huomioiden. Edellinen mallinnus tehtiin vuonna 2013.

Viisivuotiskauden kokonaisbudjetti, johon sisältyvät mm. palkat, laitehankinnat, kalibroinnit, tiedonkeräys ja -tallennus, raportointi, huollot, varaosat ja kauden aikana tehtävä leviämismallinnus on noin 650 000 €. Sopimuksessa mukana olevat toiminnanharjoittajat maksavat tämänhetkisen arvion mukaan noin 43% tarkkailun kokonaiskustannuksista päästöjensä perusteella määräytyvin maksuosuuksin. Ympäri vuorokauden päivittyvää tietoa Tampereen ja muidenkin kaupunkien ilmanlaadusta ja epäpuhtauksien pitoisuuksista voi seurata osoitteessa www.ilmanlaatu.fi.

 

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Willberg Harri, Ympäristönsuojelupäällikkö

Sopimus Tampereen alueen ilmanlaadun yhteistarkkailusta vuosille 2021-2025 sekä sen liitteenä oleva ilmanlaadun tarkkailusuunnitelma alustavine budjetteineen hyväksytään. Ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala valtuutetaan allekirjoittamaan sopimus Tampereen kaupungin puolesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi hyväksyttiin toivomusponsi: ”Ympäristö- ja rakennusjaosto esittää, että ilmanlaadun tarkkailusuunnitelmaa täydennetään valtioneuvoston asetuksen ilmanlaadusta 79/2017 (ilmanlaatuasetus) liitteen 12 mukaisten toimien toteuttamismahdollisuuksien selvittämisellä. Kaupunki vastaa selvityksen kustannuksista.”

Kokouskäsittely

Erik Lydén teki seuraavan toivomusponsiehdotuksen: ”Ympäristö- ja rakennusjaosto esittää, että ilmanlaadun tarkkailusuunnitelmaa täydennetään valtioneuvoston asetuksen ilmanlaadusta 79/2017 (ilmanlaatuasetus) liitteen 12 mukaisten toimien toteuttamismahdollisuuksien selvittämisellä. Kaupunki vastaa selvityksen kustannuksista.”

Sonja Harmaala kannatti Lydénin ehdotusta.

Reeta Ahonen poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana. 

Koska oli tehty kannatettu toivomusponsiehdotus jota ei voitu yksimielisesti hyväksyä, asiasta oli äänestettävä.

Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen:

Erik Lydénin toivomusponsiehdotus= JAA, Ponnen hylkääminen= EI

Äänestysesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Puheenjohtaja totesi toivomusponsiehdotuksen tulleen hyväksytyksi äänin 5-3.

Lausunnot

Luonnokset Tampereen yhteistarkkailusopimukseksi ja -suunnitelmaksi kaudelle 1.1.2021 - 31.12.2025 olivat sopimusosapuolten ja Pirkanmaan Ely-keskuksen kommentoitavina 6.4. - 30.4.2020 välisen ajan. Muutamia muutoksia allekirjoittajien osalta kirjattiin sopimukseen, tarkkailusuunnitelmaan ei esitetty muutoksia.

Äänestystulokset

  • Jaa 5 kpl 63%

    Erik Lydén, Sonja Harmaala, Suvi Mäkeläinen, Ilpo Sirniö, Antti Salonen

  • Ei 3 kpl 38%

    Matti Höyssä, Ulla Kampman, Antti Sirén

Tiedoksi

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Tampereen alueen ilmanlaadun yhteistarkkailusopimuksen osapuolet, Kari Kankaala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.