Kaupunginhallitus, kokous 11.1.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 8 Vaalipäivän äänestyspaikat vuoden 2021 kuntavaaleissa 

TRE:7264/00.00.02/2020

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Vuoden 2021 kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 18.4.2021. Vaalilain 9 §:n mukaan jokaisella kaupungin äänestysalueella on kaupunginhallituksen päätöksellä määrätty vaalipäivän äänestyspaikka. Erityisistä syistä äänestyspaikka voidaan sijoittaa äänestysalueen ulkopuolelle, jollei siitä aiheudu äänestäjille kohtuutonta haittaa. Kaupunginhallituksen on myös huolehdittava siitä, että Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään äänestyspaikkarekisteriin merkitään jokaisen vaalipäivän äänestyspaikan tiedot. Oikeusministeriö on kirjeessään 1.10.2020 antanut tarkempia ohjeita muun ohella äänestyspaikkojen määräämisessä huomioon otettavista seikoista.

Tampereella vaalipäivän äänestyspaikat sijaitsevat vakiintuneesti koulurakennuksissa eri puolilla kaupunkia. Koulut sijaitsevat hyvien kulkuyhteyksien varrella ja äänestäjät ovat tottuneet tuttuihin äänestyspaikkoihin. Keskusvaalilautakunta ei ehdota vaalipäivän äänestyspaikkoihin tehtäväksi muita kuin välttämättömiä muutoksia.

Pispalan koulu on peruskorjauksessa eikä siellä voi järjestää äänestystä. Keskusvaalilautakunta esittää, että äänestysalueen 28 (Pispala) äänestyspaikka siirtyisi Hyhkyn koulutalolle osoitteeseen Mallastehtaankatu 14. Hyhkyn koulutalolla on jo entuudestaan äänestysalueen 29 (Hyhky) äänestyspaikka. Keskusvaalilautakunta on käynyt tarkastamassa äänestyspaikan ja todennut, että molemmille äänestysalueille löytyy Hyhkyn koulutalosta sopiva äänestystila. Edellä mainittu muutos äänestyspaikkaan ei aiheuta äänestäjille kohtuutonta haittaa, koska etäisyys ja kulkuyhteys uuteen äänestyspaikkaan säilyy edelleen hyvänä.

Monissa äänestyspaikkoina toimivissa kouluissa on todettu sisäilmaongelmia ja koulujen varsinainen toiminta on lakannut. Tällaisia vaalikäytössä olleita koulurakennuksia ovat Tammelan koulutalo, Saukonpuiston koulutalo, Härmälän koulutalo sekä Järvensivun koulutalo. Tampereen Tilapalvelut Oy:ltä saadun tiedon mukaan äänestys voidaan kuitenkin järjestää näissä rakennuksissa. Esimerkiksi Järvensivun koulutalon kohdalla näin on toimittu jo useissa edellisissä vaaleissa.

Muutoin äänestysalueiden äänestyspaikkoina toimivat koulut ja muut paikat olisivat samat kuin eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa 2019.

Vallitseva Covid-19 -tartuntatautiepidemia edellyttää koronavirustilanteen huomioimista myös vaalijärjestelyissä ja varautumista siihen, että tilanne jatkuu kuntavaalien järjestämiseen saakka. Keskusvaalilautakunta huolehtii osaltaan tarvittavista erityisjärjestelyistä, jotta vaalit voidaan toimittaa luotettavasti ja turvallisesti sekä äänioikeutettujen että vaalivirkailijoiden näkökulmasta. Huomioon otettavia asioita ovat esimerkiksi riittävä väljyys ja tarpeelliset suojatoimet äänestyspaikoilla.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Perämaa Juha, Lakimies, Juha.Peramaa@tampere.fi

Esitetään kaupunginhallituksen päätettäväksi,

että kuntavaalien 2021 vaalipäivän äänestyspaikat Tampereella ovat oheisen liitteen mukaiset,

ja että kaupunginhallitus määrää keskusvaalilautakunnan tekemään tarpeelliset merkinnät äänestyspaikkarekisteriin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Hirvelä Heli, Hallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 5144 884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2021 kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 18.4.2021.

Keskusvaalilautakunta on kokouksessaan 15.12.2020 esittänyt kaupunginhallitukselle ehdotuksensa vaalipäivän äänestyspaikoiksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Vuoden 2021 kuntavaalien vaalipäivän äänestyspaikat Tampereella ovat oheisen liitteen mukaiset.

Keskusvaalilautakunta määrätään tekemään tarpeelliset merkinnät äänestyspaikkarekisteriin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden lakimies Juha Perämaalle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Keskusvaalilautakunta/Juha Perämaa

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.