Yhdyskuntalautakunta, kokous 12.1.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 9 Sammonaukion katusuunnitelma, Liisankallio 

TRE:2672/10.03.02/2020

Valmistelija

  • Keivaara Petri, Katuinsinööri

Valmistelijan yhteystiedot

Katuinsinööri Petri Keivaara, puh. 050 382 6459, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Jonna Koivumäki, puh. 040 124 1626, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Sammonaukion katusuunnitelma numero 1/20187, kaupunginosassa XX (Liisankallio).

Sammonaukio sijaitsee Liisankalliossa kaupunkikuvallisesti merkittävällä paikalla. Alue on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi, ja Sampolan modernistinen rakennus on luokiteltu rakennustaiteellisesti sekä kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittäväksi kohteeksi.

Sammonaukion suunnittelun yhteydessä on suunniteltu parantamistoimenpiteitä myös Sampolan pihaan. Sammonaukio ja Sampolan piha muodostavat kiinteän piha- ja puistomaisen kokonaisuuden. Sammonaukio rajautuu lännestä Kalevan puistotiehen, pohjoisesta, koillisesta ja idästä Sammonkatuun ja etelästä Sampolan pääsisäänkäyntiin ja piha-alueeseen. Tavoitteena on selkeyttää ja sujuvoittaa jalankulun ja pyöräilyn reittejä sekä parantaa kaupunkikuvaa. Lähialueen liikennejärjestelyt ovat myös muuttuneet Tampereen raitiotien rakentamisen myötä. Suunnitellut ratkaisut liittyvät raitiotien aiheuttamiin muutoksiin Sammonaukion kaakkoiskulmassa, Sampolan kiinteistön välittömässä läheisyydessä.                       

Sammonaukion pintamateriaalit, rakenteet ja valaistus on suunniteltu Sampolan pihan alkuperäissuunnitelmaa ja rakennuksen arkkitehtuuria kunnioittaen. Nurmialueelle sijoittuva rinne toimii osana Sampolan pihan maljamaista tilaa, joka mahdollistaa esimerkiksi oleskelun, opetuksen ja erilaiset tapahtumat. Oleskelurinteenä toimiva nurmialue luo myös selustan vilkkaalle liikenneympäristölle.

Alueen pintavedet ohjataan nurmi- ja istutusalueiden loiviin imetyspainanteisiin. Näitä istutusalueita reunustavien tukimuurien päälle on suunniteltu istuintasoja. Katuviheralueelle istutettavat puut jatkavat ympäröivien puistokatujen puurivejä. Alueen itäisimmälle viheralueelle on osoitettu aluevaraus taideteokselle.                       

Sammonaukion rakentaminen sisältyy kaupunkiympäristön palvelualueen vuoden 2021 vuosisuunnitelmaan.

Sammonaukion ja Sampolan pihan rakentamistöiden kustannusarvio on yhteensä noin 560 000 €.

Katusuunnitelmaehdotus on ollut julkisesti nähtävillä 14.9. – 28.9.2020. Katusuunnitelmaehdotusta vastaan on tehty yksi muistutus.

Muistutus

Muistutuksessa esitetään, että Sammonkadulta Lähteenkadulle Sammonaukion poikki suuntautuva jalankulku- ja pyörätieyhteys suunniteltaisiin laadukkaammaksi. Yhteys on yleisesti käytetty oikoreitti.

Vastine

Sammonaukion suunnittelun yhtenä tavoitteena on ollut läpikulun rajoittaminen. Sammonkadulle on juuri rakennettu laadukkaat jalankulku- ja pyörätiet. Lisäksi Kalevan puistotielle ollaan suunnittelemassa parempaa jalankulku- ja pyörätietä. Sammonaukion ja Sampolan pihan viihtyisyyden ja turvallisuuden kannalta on aiheellista rajoittaa läpikulkua muurirakenteella. Alue on tarkoitettu lähinnä oleskelualueeksi eikä oikoreitiksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Sammonaukion katusuunnitelma numero 1/20187 hyväksytään kustannusarvioineen muistutuksesta huolimatta.

Maankäyttö- ja rakennuslain 202 §:n mukaisesti päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi hyväksyttiin toivomusponsi:

Huomioidaan Liisankallion yli vakiintunut kävelyreitti ja rakennetaan toteutusvaiheessa sitä vastaava sora-/murskepohjainen kävelytie.

Kokouskäsittely

Hanna Montonen poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Aleksi Jäntti teki seuraavan toivomusponsiehdotuksen:
"Huomioidaan Liisankallion yli vakiintunut kävelyreitti ja rakennetaan toteutusvaiheessa sitä vastaava sora-/murskepohjainen kävelytie."

Puheenjohtaja totesi, että keskustelun aikana oli tehty toivomusponsiehdotus ja se oli saanut lautakunnan kannatuksen. Puheenjohtaja tiedusteli, voidaanko toivomusponsiehdotus hyväksyä yksimielisesti. Lautakunta hyväksyi yksimielisesti Jäntin toivomusponnen.

Tiedoksi

Muistuttaja, Petri Keivaara, Petri Leppänen, Jyrki Lehtimäki, Leena Tala

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Yleistiedoksiannossa tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta kaupungin verkkosivuilla. Jos ilmoitus julkaistaan kaupungin verkkosivujen lisäksi myös sanomalehdessä, katsotaan tiedoksiannon tapahtuneen kuitenkin seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta verkkosivuilla. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.