Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 27.1.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 4 Joukkoliikenteen tarjouskilpailu 1/2021 - hankinnan käynnistäminen  

TRE:7921/02.07.01/2020

Valmistelija

  • Huhtala Leena, Suunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Leena Huhtala, puh. 044 430 9088, etunimi.k.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Juho-Pekko Ryhänen, puh. 040 806 3149, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Oriveden ja Tampereen välistä joukkoliikennettä on kehitetty viimeisen puolen vuoden aikana bussiliikenteen yhteishankinnalla Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa sekä kehittämällä Oriveden keskustan ja aseman välistä kutsuliikennettä. Kutsuohjatun joukkoliikennepalvelun Nyssykän sopimus Oriveden keskustan ja Oriveden aseman välillä päättyy kesäkuussa 2021. Palvelutarve Oriveden keskustasta Oriveden rautatieasemalle säilyy tulevina vuosinakin samankaltaisena.

Orivedellä on puolen vuoden ajan kokeiltu kutsuohjatun joukkoliikenteen (Nyssykkä) järjestämistä Oriveden keskustan ja Oriveden aseman välillä. Kutsuohjatulla joukkoliikennepalvelulla on pyritty täydentämään Oriveden ja Tampereen välistä joukkoliikennepalvelua. Kutsuohjattu joukkoliikenneyhteys keskustasta juna-asemalle on toiminut bussilinjan 95X Tampere - Orivesi tukena ja tarjonnut viikonloppuisin joukkoliikennepalvelua Oriveden keskustan ja Tampereen välillä.

Koronan aikana kutsuohjattu palvelu ei vielä ole noussut kovin yleiseksi joukkoliikennepalveluksi, mutta nähtävissä on, että osa asiakkaista on löytänyt palvelun ja tämän vuoksi se on erinomainen lisä Oriveden joukkoliikennepalvelussa.

Kutsuohjattua joukkoliikennepalvelua Oriveden keskustan ja aseman välillä liikennöidään reitillä: Oriveden keskusta - Aihtiantie - Keskustie - Orivedentie - Rovastintie - Orivedentie - Asematie - Oriveden rautatieasema.

Nykyisen matkustajamääräraportin perusteella kutsuohjatun joukkoliikennepalvelun kilpailutukseen on määritelty käytetyimmät vuorot, joihin tarjoajien on tarjottava kutsulla toimiva yhteys. Käytetyimmät vuorot ovat olleet arki- ja viikonloppuilloissa sekä arkiaamuissa. Kilpailukseen kirjataan optio, jossa liikennettä voidaan tarpeen mukaan tilata lisää arkipäiviin sekä viikonloppuihin.  

Tampereella ja myöhemmin Tampereen kaupunkiseudulla on kilpailutettu joukkoliikenteen liikennöintiä bruttosopimuksilla vuodesta 2007 alkaen. Sopimuskausien pituudet optiokausineen ovat olleet pääsääntöisesti 8 vuotta tai 5 vuotta. Kilpailutettavia kohteita ja sopimuskausien pituuksia on valittu niin, että seudulle muodostuisi suhteellisen säännöllinen kilpailutusrytmi, jossa vuosittain olisi ainakin kaksi tarjouskilpailukierrosta. Toimintatavalla pyritään turvaamaan alan yrityksille mahdollisuus liiketoiminnan jatkuvuuteen. Oriveden kutsuohjattu palvelu on luonteeltaan erilaista kuin isoilla busseilla hoidettava joukkoliikenteen peruspalvelu. Kutsuohjattu liityntäliikenne toimii peruspalvelua täydentävänä ja se on oltava sovitettavissa peruspalvelun muutostilanteisiin. Tämän vuoksi kutsuohjattua palvelua ei hankita yhtä pitkällä sopimuksella kuin bussiliikenteen peruspalvelua.

Tarjouskilpailun ratkaisuperiaatteet: 

Liikennepalveluiden kilpailutuksessa on aiempina vuosina käytetty mallia, jossa laadun painoarvo on ollut 7-9 %. Tässä kilpailutuksessa laadulla annetaan painoarvoksi 15 %. Laatu määräytyy kilpailutuskohteen määrättyjen vuorojen lisäksi arkeen tarjottuina lisävuoroina ja niiden hintatasona.

Kilpailutukseen lisätään optiona mahdollisuus lisätä liikennettä viikonloppuihin ja arkipäiviin, mikäli bussiliikennettä vähennetään merkittävästi tai matkustuskysyntä kutsuohjatulla palvelulla kasvaa radikaalisti.

Hankinta-asiakirjat ja tarjouskilpailun järjestely on muutoin tarkoitus pitää aiempia Nysse-liikenteen kilpailutuksia vastaavana.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Käynnistetään avoin tarjouskilpailu bruttokustannusperiaatteella liikennepalvelun hankkimiseksi 14.6.2021 alkaen kahdeksi (2) vuodeksi kutsuohjatulle Nysse-alueen joukkoliikenteelle (Nyssykkä) Oriveden keskustan ja Oriveden aseman välillä. Hankintaan sisällytetään optio sopimuksen jatkamisesta enintään kahdella (1+1) vuodella.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Juha Kortteus, Juha-Pekka Häyrynen, Oriveden kaupunki/Mari Kinnunen,

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)