Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 24.2.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 29 Oppisopimuskoulutuksen tuotekehitysmalli Tredussa -projektin väliraportti (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:3575/02.04.01/2019

Valmistelija

  • Kallioinen Outi, Johtaja, ammatillinen koulutus

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja, ammatillinen koulutus Outi Kallioinen, puh. 044  423 5473 ja projektipäällikkö Hanna Orava, puh.050 574 8542, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Elinvoima- ja osaamislautakunta myönsi kokouksessaan 22.5.2019 § 61 Oppisopimuskoulutuksen tuotekehitysmalli Tredussa -projektille 275 000 euroa oppisopimusrahastosta. Projekti toteutetaan ajalla 2019 - 2021. Päätöksen mukaisesti projektin etenemisestä raportoidaan lautakunnalle vuosittain.

Projektin tavoitteena on tuotteistaa ja pilotoida yhdessä oppisopimustyönantajien kanssa oppisopimuskoulutukseen soveltuvia tutkinnon osia, jotka vastaavat tiedossa olevaan ja ennakoituun koulutuskysyntään sekä mallintaa oppisopimusmuotoiseen aikuiskoulutukseen asiakaslähtöinen ja ketterä tuotekehitysprosessi ja -malli ja vakiinnuttaa se osaksi Tredun toimintajärjestelmää. Pyrkimyksenä on kokeilla myös innovatiivisia koulutusratkaisuja. 

Kustannustehokkaan tuotekehityksen avulla lisätään koulutuksen työelämävastaavuutta, laatua, työnantaja- ja opiskelijatyytyväisyyttä ja läpäisyä sekä vahvistetaan Tredun roolia työ- ja elinkeinoelämän kehittämisessä ja innovaatiotoiminnan tukemisessa. Aikuisten osatutkintotavoitteinen koulutus tuottaa myös tehokkaasti suorituspisteitä ja vaikuttaa suotuisasti suoriterahoitukseen. 

Oppisopimuskoulutuksen tuotekehitysmalli Tredussa -projekti käynnistyi vuoden 2019 syksyllä. Projektissa on käynnistetty 14 koulutustuotepilottia, joiden kehittämisessä on yhteistyössä yli 40 yritystä. Vuoden 2020 aikana koulutustuotepilotteihin tuli arviolta 50 opiskelijaa. Joidenkin koulutustuotepilottien kehittäminen ja/tai markkinointi on aloitettu vasta vuoden 2020 lopulla, joten niiden opiskelijamäärä selviää tarkemmin vuonna 2021. 

Oppisopimuskoulutuksen tuotekehitysmalli Ideasta tuotteeksi, on tuotettu Moodle-oppimisalustalle. Tuotekehitysmallin sisällön tuottamiseen on osallistunut laajasti asiantuntijoita Tredusta ja sitä on yhteiskehitetty palvelumuotoilun menetelmin työpajoissa. Ideasta tuotteeksi -tuotekehitysmalli lanseerataan Treduun kevään 2021 aikana. Sen kehittäminen jatkuu edelleen.  

Projektissa on lisätty tuotteistamisen osaamista Tredussa järjestämällä tuotteistamisen koulutuksia. Koulutuksia pidettiin muun muassa koulutustuotteen hinnoittelusta, verkkokirjoittamisesta ja koulutusten markkinoinnista. Tuotteistamisen mallia vakiinnutetaan ja tuotteistamisen osaamista lisätään toimimalla yhteistyössä Tredun eri hankkeiden ja kehittämistoiminnan kanssa. 

Projektin kokonaisrahoituksesta, 275 000 euroa, on vuonna 2019 käytetty 27 842,47 euroa ja vuoden 2020 aikana 147 705,82 euroa. Kustannuksista suurin osa on kohdentunut projektipäällikön palkan lisäksi projektiin osallistuneiden opettajien palkkoihin.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Oppisopimuskoulutuksen tuotekehitysmalli Tredussa -projektin väliraportti merkitään tiedoksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Juho Ojares poistui kokouksesta jaTiina Lammi saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Liisa Klinge, Hanna Orava, Pirjo A Järvinen, Anne Nousiainen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)