Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 24.2.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 26 Elinvoima- ja osaamislautakunnan palvelu- ja vuosisuunnitelman katsaus 1-12 2020 (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:5311/02.02.01/2019

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Pauliina Laisi, puh. 040 836 2730 ja strategiacontroller Tuomas Huhtala, puh. 040 353 7384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Palvelu- ja vuosisuunnitelman seurantaraportissa raportoidaan lautakunnan alaiseen toimintaan liittyvät keskeiset toimenpiteet, talouden toteumat ja ennusteet sekä riskienhallinta.

Tampereen strategiaa ja muita pitkän aikavälin tavoitteita toteutetaan palvelu- ja vuosisuunnitelmassa määritellyillä toimenpiteillä. 

Elinvoima- ja osaamislautakunnan alaisen toiminnan osalta toimenpiteet toteutuivat vuoden 2020 aikana korona-epidemian aiheuttamista haasteista huolimatta pääosin erittäin hyvin. Viiden toimenpiteen toteutuksessa on ilmennyt pääsiasiassa toimintaympäristön haasteista johtuvia poikkeamia, mutta nämäkin toimenpiteet saatiin toteutettua vuoden loppuun mennessä osittain. Vuoteen mahtui myös useita merkittäviä onnistumisia, joita on avattu kattavasti raportointiliitteessä.

Elinvoima- ja osaamislautakunnan toimintakate toteutui -85,2 milj. eurona, joka on 2,9 milj. euroa muutettua talousarviota parempi. Toimintatuotot toteutuivat 1,2 milj. euroa suunniteltua suurempina, ja toimintakulut alittivat budjetoidun 1,7 milj. eurolla.

Toimintatuottojen ylitys aiheutui pääasiassa arvioitua suuremmista ammatillisen koulutuksen valtionosuuksista, etenkin erikseen haetusta lisärahoituksesta. Ammatillisen koulutuksen valtionosuudet kasvoivat vuodesta 2019 6,6 milj. euroa, josta varsinaisen suoritepäätöksen osuus oli 5,4 milj. euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi ammatillisen koulutuksen järjestäjille lisärahoitusta opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin. Lisäksi lisämäärärahaa myönnettiin lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen ja koronavaikutusten korvaamiseen. 

Toimintakulut alittivat budjetoidun pääosin avustusten arvioitua pienemmästä toteumasta johtuen. Talousarviomuutoksella (KV 19.10.2020 §132) lisättiin työmarkkinatuen kuntaosuutta vuosisuunnitelmassa 7,8 milj. euroa. Työmarkkinatukimenojen koko vuoden toteuma, -28,8 milj. euroa, jäi 1,3 milj. euroa pienemmäksi, kuin mihin talousarviomuutoksessa varauduttiin. Avustusmenot toteutuivat kokonaisuutena 1,4 milj. euroa suunniteltua pienempinä.

Henkilöstökulut alittivat budjetoidun 0,2 milj. euroa. Lautakuntatason ero muodostuu eri suuntaisista palveluryhmien poikkeamista, joista merkittävin oli ammatillisen koulutuksen henkilöstökulujen alitus 0,8 milj. euroa. Lisärahoituksen myötä käynnistetyt rekrytoinnit ja palvelussuhteiden aloitukset osittain viivästyivät. Vuokrakulut toteutuivat 0,4 milj. euroa suunniteltua pienempinä vuoden aikana tapahtuneiden vuokrasopimusmuutosten myötä etenkin työllisyys- ja kasvupalveluissa. Palvelujen ostot ja muut toimintakulut toteutuivat lautakuntatasolla lähes suunnitellusti. Työllisyys- ja kasvupalveluissa palvelujen ostot ylittyivät 1,4 milj. euroa kuntouttavan työtoiminnan ostojen myötä, mutta muiden palveluryhmien osalta palvelujen ostot alittivat budjetoidun. Koronatilanteen kehitystä, ja sen myötä kuntouttavan työtoiminnan ostojen toteumaa ei pystytty täysin ennakoimaan talousarviomuutosta valmisteltaessa.

Lautakunnan investoinnit muodostuvat ammatillisen koulutuksen investoinneista. Investointimenot toteutuivat 0,4 milj. euroa suunniteltua pienempinä ollen yhteensä 1,3 milj. euroa. Investointeja tehtiin 1,0 milj. euroa enemmän kuin vuonna 2019, jolloin toteutettiin vain pakolliset hankinnat osana sopeutustoimia. Investoinneista 1,2 milj. euroa kohdistui opetuksen laitteisiin, välineisiin ja ohjelmistoihin, joilla ylläpidetään ja kehitetään oppimisympäristöjä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Palvelu- ja vuosisuunnitelman katsaus hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Tuomas Huhtala oli läsnä kokouksessa asian käsittelyn ajan ja poistui kokouksesta päätöksen jälkeen.

Kirsti Viljanen ja Timo Antikainen saapuivat kokoukseen asian käsitelyn aikana.

Tiedoksi

Tero Tenhunen, Jorma Suonio, Outi Kallioinen, Regina Saari, Sanni Pöntinen, Timo Antikainen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.