Kaupunginvaltuusto, kokous 22.2.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 25 Muutokset vuoden 2021 talousarvioon 

TRE:809/02.02.01/2020

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Männikkö Jukka, Talousjohtaja, Jukka.Mannikko@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2021 talousarvion 16.11.2020. Talousarviossa kaupungin yhdistelty tilikauden tulos on 16,894 milj. euroa alijäämäinen ja investointien rahavirta 194,022 milj. euroa negatiivinen. 

Vuonna 2021 jatkuvien investointien vuonna 2020 käyttämättä jääneet määrärahat joudutaan budjetoimaan uudelleen vuodeksi 2021, jotta hankkeet voidaan toteuttaa suunnitellusti. Uudelleenbudjetoinnin edellytyksenä on, että vuoden 2020 toteutuneet nettoinvestoinnit ovat talousarvion määrärahaa pienemmät. Lisäksi talousarvion hyväksymisen jälkeen on ilmennyt eräitä muutostarpeita ja teknisiä siirtoja tuloihin ja menoihin. 

Toimintakatetta esitetään heikennettäväksi 3,678 milj. eurolla, mikä aiheutuu erityisesti Tredun valtionosuuksien 1,839 milj. euroa ja varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kotikuntakorvausmenojen 1,143 milj. euroa talousarviota suuremmasta summasta sekä osallistuvan budjetoinnin 0,180 milj. euron ja Tampere Junior -kehityshankkeen 0,140 milj. euron uudelleen budjetoinneista. Valtionosuuksia esitetään korotettavaksi rahoituspäätösten mukaisesti 2,531 milj. eurolla ja kunnallisverotuloarviota esitetään nostettavaksi 5,0 milj. eurolla tarkentuneiden verotuloarvioiden perusteella.

Esitettyjen muutosten yhteenlaskettu nettovaikutus tulokseen on 3,853 milj. euroa positiivinen.

Investointien uudelleenbudjetointiesityksiä on 26,664 milj. euron verran. Suurimmat esitykset ovat talonrakennushankkeiden 15,308 milj. euroa. Summasta 7,268 milj. euroa on koulujen ja päiväkotien uudisrakennus- ja perusparannushankkeita ja 5,258 milj. euroa on kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen hankkeita. Hiedanrannan kehitysohjelman esitykset ovat 4,6 milj. euroa ja ICT-kehittämisen 2,0 milj. euroa.  

Tarkemmat perustelut ovat erillisenä tiedostona. 

Muutosten jälkeen tilikauden tulos on 13,041 milj. euroa alijäämäinen ja investointien rahavirta on 220,686 milj. euroa negatiivinen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi: 

Vuoden 2021 talousarvioon tehdään liitteessä esitetyt muutokset. Muutosten jälkeen tilikauden tulos talousarviossa on -13,041 milj. euroa ja investointien rahavirta -220,686 milj. euroa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talousjohtaja Jukka Männikölle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Männikkö Jukka, Talousjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Vuoden 2021 talousarvioon tehdään liitteessä esitetyt muutokset. Muutosten jälkeen tilikauden tulos talousarviossa on -13,041 milj. euroa ja investointien rahavirta -220,686 milj. euroa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Aarne Raevaara teki seuraavan muutosehdotuksen:

Vuoden 2021 talousarvioon ei lisätä Investoinnit, Asunto- ja kiinteistölautakunnan 3,60 miljoonan euron esitystä Hiedanranta -kehitysohjelmaan sisältyvään Näsisaaren vesistötäyttöön eikä siihen liittyviin rakennustöihin.

Kannatus: Lassi Kaleva ja Veikko Vallin.

Puheenjohtajan äänestysesitys: kaupunginhallituksen ehdotus JAA, Raevaaran muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: kaupunginhallituksen ehdotus hyväksyttiin äänin 60-7.

Äänestystulokset

  • Jaa 60 kpl 90%

    Riitta Ollila, Sofia Vikman, Jouni Ovaska, Jouni Markkanen, Irja Tulonen, Esa Kanerva, Olga Haapa-aho, Henri Backman, Sinikka Torkkola, Inna Rokosa, Merve Caglayan, Ari Wigelius, Noora Tapio, Yrjö Schafeitel, Tiina Elovaara, Milka Hanhela, Ulla-Leena Alppi, Iiris Suomela, Lauri Lyly, Petri Rajala, Oras Tynkkynen, Minna Minkkinen, Salazar Natalia Rincón, Ilkka Porttikivi, Pekka Salmi, Aila Dundar-Järvinen, Petri Siuro, Sanna Marin, Ilpo Sirniö, Antti Ivanoff, Olli-Poika Parviainen, Maija Kajan, Matti Järvinen, Pia Viitanen, Matti Höyssä, Juhana Suoniemi, Jukka Gustafsson, Jaakko Stenhäll, Aleksi Jäntti, Leena Kostiainen, Vilhartti Hanhilahti, Leena Rauhala, Atanas Aleksovski, Miisa Karjalainen, Jaakko Mustakallio, Sari Tanus, Kalervo Kummola, Lasse Oksanen, Anne Liimola, Kalle Kiili, Reeta Ahonen, Mikko Aaltonen, Peter Löfberg, Anneli Taina, Matti Helimo, Anna-Kaisa Ikonen, Johanna Loukaskorpi, Kirsi Kaivonen, Anne-Mari Jussila, Ilkka Sasi

  • Ei 7 kpl 10%

    Aarne Raevaara, Lassi Kaleva, Veikko Vallin, Heikki Luoto, Anneli Kivistö, Sakari Puisto, Erkki Axen

Tiedoksi

Jukka Männikkö, Reija Linnamaa, Lauri Savisaari, Taru Kuosmanen, Teppo Rantanen, Mikko Nurminen, Virpi Ekholm, Leena Viitasaari, Mika Periviita, Laura Inha, Outi Kallioinen, Tero Tenhunen, Jarkko Oksala, Juha-Matti Mäkitalo, Vesa-Matti Kangas, Pauliina Laisi, Marko Sivonen, Anna-Maija Väänänen, Anniina Ylä-Mattila

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

 Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

 Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa  (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa muutosta hakea myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.