Keskusvaalilautakunta, kokous 12.4.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Vaalitoimitsijoiden määrääminen Tampereen kaupungin yleisiin ennakkoäänestyspaikkoihin kuntavaaleissa 2021 

TRE:7263/01.02.01/2020

Valmistelija

  • Korhonen Katja, Lakimies

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan 2. sihteeri Katja Korhonen, puh. 040 128 6993, etunimi.sukunimi@tampere.fi  

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2021 kuntavaalien ennakkoäänestys toimitetaan 26.5-8.6.2021 ja vaalipäivä on 13.6.2021. Tampereen kaupunginhallitus on päätöksellään 29.03.2021 § 129 määrännyt kuntavaalien 2021 Tampereen kaupungin yleiset ennakkoäänestyspaikat sekä niiden aukioloajat.

Kuntavaalien yleisinä ennakkoäänestyspaikkoina Tampereella on 19 ennakkoäänestyspaikkaa: Keskusvirastotalo, Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13, pääkirjasto Metso, Kaukajärven kirjasto, Kämmenniemen kirjasto, Nekalan palvelukeskus, Pappilanpuiston palvelukeskus, Pispan palvelukeskus, Pohjolan palvelukeskus, Citymarket Linnainmaa, Citymarket Turtola, Prisma Kaleva, Prisma Koivistonkylä, Prisma Lielahti, kauppakeskus Duo Hervanta, kauppakeskus Ratina , kauppakeskus Tullintori, kauppakeskus Westeri sekä Tampereen Messu- ja Urheilukeskus (TESC).

Vaalilain 17 §:ssä säädetään ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijoista. Ennakkoäänestyksestä kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa huolehtivat vaalitoimitsijat. Kussakin kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa on oltava ainakin kaksi vaalitoimitsijaa. Vaalitoimitsijat kotimaan yleiseen ennakkoäänestyspaikkaan määrää kunnan keskusvaalilautakunta.

Vaalitoimitsijalle ei ole vaalilaissa säädetty erityisiä kelpoisuusvaatimuksia. Vaalitoimitsijaksi voidaan määrätä tehtävään kykenevä 18 vuotta täyttänyt henkilö. Vaalitoimitsijana ei voi toimia ehdokas eikä hänen puolisonsa (aviopuolisot sekä avioliitonomaisessa suhteessa tai rekisteröidyssä parisuhteessa elävät), lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa.

Tampereen kaupungin 19 ennakkoäänestyspaikkaan tulee määrätä vaalitoimitsijan tehtävään riittävä määrä vaalitoimitsijoita varmistamaan ennakkoäänestyksen sujuva toimittaminen. Kuntavaalien ennakkoäänestyspaikkojen vaalitoimitsijoiksi on pyydetty hakemuksia muun muassa aiemmin vaalitoimitsijoina toimineilta henkilöiltä sekä muilta tehtävään soveltuvilta henkilöiltä. Saapuneet hakemukset on käyty läpi ja esitetään liitteessä mainittujen 110 henkilön valitsemista ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijoiksi ja 9 henkilön valitsemista vaalitoimitsijoiden varahenkilöiksi mahdollisia peruuntumistapauksia ja esteitä ajatellen. Osa esitetyistä henkilöistä on toiminut vaalitoimitsijan tehtävässä jo aikaisemmin.  

Ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijoiden kanssa tehdään työsopimukset. Vaalitoimitsijoiden palkkio määräytyy keskusvaalilautakunnan 15.12.2020 §12 päättämien palkkioperusteiden mukaisesti. Keskusvaalilautakunnan henkilöstö järjestää vaalitoimitsijoille tarvittavan koulutuksen tehtävään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Tiedoksi

nimetyt