Keskusvaalilautakunta, kokous 12.4.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 Kotiäänestyksen vaalitoimitsijoiden määrääminen kuntavaaleihin 2021 

TRE:7263/01.02.01/2020

Valmistelija

  • Perämaa Juha, Lakimies

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vaalilain 17 §:n mukaan kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat määrää kunnan keskusvaalilautakunta. Vaalitoimitsijalle ei ole vaalilaissa säädetty erityisiä kelpoisuusvaatimuksia. Vaalitoimitsijaksi voidaan määrätä tehtävään kykenevä 18 vuotta täyttänyt henkilö. Vaalitoimitsijana ei voi toimia tamperelainen ehdokas eikä myöskään hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa. Kunkin yksittäisen kotiäänestyksen toimittamisesta huolehtii yksi vaalitoimitsija.

Laki vuoden 2021 kuntavaalien siirtämisestä tuli voimaan maanantaina 29.3.2021. Muutoksen myötä kuntavaalien kotiäänestyksen ajanjakso piteni normaalista viikolla eli kotiäänestysaika on 26.5.-8.6.2021.

Vallitsevan koronapandemian johdosta on odotettavissa, että kotiäänestysilmoittautumisia tulee tavanomaista enemmän. Normaalisti kotiäänestysten määrä Tampereella on noin 200 äänestäjää. Äänestäjien määräaika kuntavaalien kotiäänestykseen ilmoittautumiselle päättyy tiistaina 1.6.2021 kello 16.00. Vasta tämän jälkeen on tiedossa, kuinka paljon kotiäänestyksiä kaikkiaan tulee toimitettavaksi. Tuleviin kuntavaaleihin tulee kuitenkin varautua huomattavastikin laajempaan kotiäänestäjäjoukkoon. Tästä syystä ehdotetaan nimettäväksi enemmän kotiäänestyksen vaalitoimitsijoita kuin aikaisemmissa vaaleissa.

Kaupunginhallitus nimesi 8.2.2021 henkilöt vaalitoimikuntiin. Keskusvaalilautakunnan sihteerit ovat pyytäneet puolueita/ryhmiä nimeämään vaalitoimikuntiin esitetyistä henkilöistä ne, jotka ovat käytettävissä kotiäänestyksen vaalitoimitsijan erityisen vastuulliseen tehtävään. Nimettyjä henkilöitä on yhteensä 12. Tämän lisäksi keskusvaalilautakunnan sihteerit ovat käyneet yleisten ennakkoäänestyspaikkojen vaalitoimitsijoiksi hakeneiden hakemukset läpi ja esittävät edellä mainittujen lisäksi 16 henkilön palkkaamista kotiäänestyksen vaalitoimitsijoiksi. Yhteensä kotiäänestyksen vaalitoimitsijoita olisi 28 henkilöä, minkä arvioidaan olevan riittävä määrä toimittamaan tarvittavat kotiäänestykset.

Kotiäänestyksen vaalitoimitsijan palkkio on sama kuin vaalitoimikunnan jäsenen eli 190 euroa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Perämaa Juha, Lakimies

Liitteessä luetellut henkilöt määrätään vaalitoimitsijoiksi kotiäänestykseen.

Kotiäänestyksen vaalitoimitsijoiden palkkio on 190 euroa kultakin toimituspäivältä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

nimetyt