Keskusvaalilautakunta, kokous 10.5.2021

§ 47 Ehdokasasettelua koskevien asiakirjojen tarkastaminen ja huomautukset vaaliasiamiehille 

TRE:7262/00.00.02/2020

Valmistelija

  • Perämaa Juha, Lakimies

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vaalilain 35.1 §:n mukaan ehdokashakemukset käsittelevän viranomaisen on tutkittava, onko ehdokashakemukset ja ilmoitukset vaaliliitosta ja yhteislistasta jätetty sille laissa säädetyssä määräajassa ja onko asiakirjat laadittu laissa tai sen nojalla säädetyin tai määrätyin muodoin sekä ovatko ehdokkaat vaalikelpoisia ja onko heidän ehdokkuudelleen muutoin laissa säädettyä estettä.

Vaalilain 36.3 §:n mukaan puolueen, yhteislistan tai yhteislistaan kuulumattoman valitsijayhdistyksen vaaliasiamiehelle on viipymättä huomautettava, jos:

1) ehdokashakemusta taikka ilmoitusta vaaliliitosta tai yhteislistasta ei ole tehty tämän lain tai sen nojalla annettujen määräysten mukaisesti taikka ehdokashakemukseen ei ole liitetty tässä laissa edellytettyjä asiakirjoja;

2) ehdokashakemusasiakirjoja ei muusta kuin 1 kohdassa mainitusta syystä voida pitää lainmukaisina; taikka

3) ehdokkaaksi on asetettu henkilö, joka ei ole vaalikelpoinen tai joka on asetettu samoissa vaaleissa ehdokkaaksi kahdella tai useammalla listalla.

Vaalilain 38 §:n mukaan vaaliasiamiehillä, joille huomautuksia on tehty, on oikeus viimeistään 32. päivänä (12.5.2021) ennen kuntavaalien vaalipäivää ennen kello 16 tehdä huomautuksista johtuvat oikaisut sekä täydentää ehdokashakemusta ja siihen liitettyjä asiakirjoja.

Keskusvaalilautakunnan henkilöstö on käynyt läpi kuntavaaleihin saapuneet ehdokasasetteluasiakirjat.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Perämaa Juha, Lakimies

Keskusvaalilautakunta päättää tarkastaa ehdokasasettelua koskevat asiakirjat ja antaa puolueen vaaliasiamiehelle seuraavan huomautuksen:

Vihreä Liitto r.p. / Parhankangas, Suvi "opiskelija, virkamies": Ehdokashakemukseen merkitty nimike ”virkamies” edellyttää lisäselvitystä voidakseen olla vaalilain 153 §:n tarkoittama arvo, ammatti tai toimi. Virkamies ei ole ammattinimike, vaan yleisluonteinen ilmaisu kuten työntekijä. Mikäli ehdokas on julkisessa virassa, niin mikä on hänen tarkempi virkanimikkeensä. Huomautetaan antamaan lisäselvitystä tai korjaamaan havaittu puute.

Puolueen vaaliasiamiestä, jolle on tehty huomautus, kehotetaan viimeistään keskiviikkoon 12.5.2021 kello 16.00 mennessä tekemään oikaisu huomautuksen johdosta sekä täydentämään ehdokashakemuksia ja niihin liitettyjä asiakirjoja.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

vaaliasiamies

Muutoksenhaku

Valitusta ei saa erikseen tehdä päätöksestä, joka koskee:

- Vaalilain 4 luvun mukaisia ehdokasasettelun viranomaistehtäviä (Vaalilaki 45 §)

- Vaalilain 5 luvun mukaista ennakkoäänestystä (Vaalilaki 66 §)

- Vaalilain 6 luvun mukaista vaalipäivän äänestystä (Vaalilaki 83 §)