Z/Pirkanmaan pelastustoimen neuvottelukunta, kokous 16.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Pirkanmaan pelastuslaitoksen vuoden 2020 tilinpäätös 

TRE:1732/02.02.02/2021

Perustelut

Vuotta 2020 sävytti koronaviruksen aiheuttama poikkeuksellinen tilanne koko maassa. Ensimmäinen tilannekuva koronan aiheuttamasta muutoksesta oli useista tietolähteistä tulleiden tietojen takia hieman sekava ja uhkakuva viruksen leviämisestä ja sairastavuudesta oli varsin kriittinen. Sisäministeriön ohjeistuksen mukaisesti valvontatoiminnan tarkastusmäärää vähennettiin ja tämä vaikutti onnettomuuksien ennaltaehkäisyn vuositavoitteisiin. Ensihoidon osalta lisättiin toimintakapasiteettiä muun muassa infektioyksiköillä sekä muutenkin kouluttautumalla varauduttiin poikkeavaan tilanteeseen. Pelastuslaitoksen varautuminen poikkeukselliseen tilanteeseen sujui hyvin ja keskeiset toiminnot suoritettiin lähes ennalta suunnitellulla tavalla ja hyvä pelastus- ja ensihoitovalmius kyettiin turvaamaan. Koko pelastuslaitoksen työskentelyilmapiiri pysyi hyvänä, mistä johtuen kesäkauden jälkeen koronatilanteen jälleen pahetessa kyettiin toimimaan poikkeavassa toimintaympäristössä hyvin. Loppuvuonna koronan osalta valmistauduttiin henkilöstön rokottamiseen ja jo uuden toimintavuoden toiminnan suunnitteluun. Muilta osin pelastuslaitoksen vuoden 2020 toimintaa sävytti valmistautuminen hyvinvointialueuudistukseen ja suunniteltujen ICT- ja paloasemahankkeiden eteenpäin viemiseen. Pelastuslaitoksen tilanne- ja johtokeskus uudistui merkittävällä tavalla saatuaan yhteistyökumppanikseen sairaanhoitopiirin ensihoitokeskuksen, joka muutti samoihin tiloihin. 

Pelastuslaitoksen kolmesta tavoitteesta toteutuivat toimintavalmiusaikatavoitteet ja työhyvinvointimatriisin tulos. Palotarkastusten valvontasuunnitelman mukainen toteuma toteutui osittain. Yritys- ja laitoskohteissa ei koronan aiheuttaman tarkastustoiminnan keskeytymisen vuoksi päästy vuositavoitteeseen, vaikka tavoitteet muiden tarkastuskohteiden osalta ylitettiin.  

Toiminnan tavoitteiden lisäksi Pirkanmaan pelastuslaitoksen sitovia talousarviotavoitteita ovat liikeylijäämä sekä investointien bruttomenot vähennettynä rahoitusosuuksilla ja pysyvien vastaavien luovutustuloilla (investointien rahavirta). Pelastuslaitoksen liikeylijäämä ei toteutunut vuosisuunnitelman mukaisesti, vaan oli 0,293 milj euroa ylijäämäinen. Tämä johtuu rahoituskuluihin tehdystä pakollisesta varauksesta, jonka jälkeen tilikauden ylijäämä oli vuosisuunnitelman mukainen nollatulos. Kunnille palautettiin maksuosuuksia 0,299 milj. euroa ja sairaanhoitopiiriä lisälaskutettiin ensihoitopalvelujen tuottamisesta 0,264 milj euroa. Liikevaihdon kasvu edelliseen vuoteen verrattuna oli 2,1 milj. euroa. Liikevaihtoon sisältyviä sopimukseen perustuvia pelastustoimen maksuosuustuottoja kertyi 38,8 milj. euroa ja muutos edelliseen tilinpäätökseen oli +5,4 prosenttia. Lopullinen maksuosuus, euroa/asukas, oli 74,5 euroa, kasvua edellisestä vuodesta 3,5 euroa, +4,8%. Maksuosuus asukasta kohden oli vuosisuunnitelman mukainen. Kokonaisuudessaan toimintatuotot olivat tilinpäätöskauden lopussa 53 milj. euroa, tuloarvio toteutui 99,3 prosenttisesti. Toimintakulut ilman poistoja toteutuivat 1,6 milj. euroa edellisvuotta suurempina ja alittivat suunnitellun tason 0,5%. Toimintakuluista 77 prosenttia oli pelastustoiminnan kuluja, loput ensihoidon kuluja. 

Pirkanmaan pelastuslaitoksen vuoden 2020 investoinnit koostuivat pääosin raskaiden ajoneuvojen, ambulanssien ja Kangasalan harjoituspaloaseman palotalon hankinnoista. 

Investointien osalta Pirkanmaan pelastuslaitokselle on sitovaa investointien bruttomenot vähennettynä rahoitusosuuksilla ja pysyvien vastaavien hyödykkeiden luovutustuloilla (=investointien rahavirta). Pelastuslaitoksen bruttoinvestoinnit olivat 2,38 milj. euroa ja rahoitusosuuksia saatiin 0,19 milj. euroa. Pysyvien vastaavien luovutustuloja saatiin 0,007 milj. euroa. Vuosisuunnitelmassa investointeihin varauduttiin 2,4 milj. eurolla, rahoitusosuuksiin 0,21 milj. eurolla. Investointien rahavirta oli 0,03 miljoonaa euroa vuosisuunnitelmaa pienempi johtuen öljyntorjuntaveneen lopullisesta rahoitusosuudesta, joka oli suunnitelmaa suurempi.

 

Päätösehdotus oli

Pelastusjohtaja Ojanen:

Pelastustoimen neuvottelukunta merkitsee asian tiedoksi.

 

Päätös

Asia merkittiin tiedoksi.