Z/Pirkanmaan pelastustoimen neuvottelukunta, kokous 16.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Pirkanmaan pelastuslaitoksen toimintavalmiusaikapilotti 

TRE:1857/09.05.00/2020

Perustelut

Pirkanmaan pelastuslaitos tarkastelee pelastusyksiköiden toimintavalmiusaikojen toteutumista Tampereen itä- ja eteläpuolen kaupunginosissa sekä Pirkkalassa Partolan alueella. Tarkastelu tapahtuu maalis-huhtikuun aikana arki-iltapäivisin klo 15 - 17 sekä viikonloppuisin lauantaina.

Tampereen keskustan tiivistyminen sekä muuttuneet liikenneolosuhteet ovat muuttaneet pelastuslaitoksen perinteisiä ”hälytysreittejä”. Toimintavalmiusaikatarkastelun tarkoituksena onkin kerätä tietoa eri alueiden saavutettavuudesta ja kehittää pelastuslaitoksen toimintaa. Tarkastelun pohjana ovat riskialueet, joille suunnitellaan tulevaisuudessa uusia paloasemia. Tarkastelusta saatuja tietoja käytetään hyväksi paloasemien sijoittelun suunnittelussa.

Toimintavalmiusaikojen tarkastelussa testataan myös erilaisten pelastusyksiköiden ominaisuuksia ja käytettävyyttä kaupunkiliikenteessä. Perinteisen pelastusyksikön lisäksi pelastuslaitoksella on käytössä kevytyksiköitä, joissa on kahden hengen miehitys. Näiden yksiköiden tavoitteena on saavuttaa onnettomuuden kohde mahdollisimman nopeasti ja aloittaa ensitoimenpiteet ennen lisäavun saapumista.

Tarkastelujakson aikoina pelastuslaitoksen pelastusyksiköt toimivat ns. satelliittiyksikkönä ja lähtevät mahdollisiin tehtäviin Teiskontien ja Hakametsän alueelta, Lempääläntien alueelta sekä Pirkkalan Partolan alueelta. Tarkastelun aikana pelastusyksiköt tarkastelevat kohteiden saavutettavuutta sekä pelastusreittejä.

Pelastusyksiköt voivat olla myös alueen huoltoasemilla, mutta kaikki liikkuminen ja oleskelu huoltoasemilla toteutetaan voimassa olevien koronaohjeistuksien mukaan. Toiminnasta ei pitäisi aiheutua häiriötä muille alueella liikkuville.

Toimintavalmiusaikapilottia esitellään tarkemmin kokouksessa.

 

Päätösehdotus oli

Pelastusjohtaja Ojanen:

Pelastustoimen neuvottelukunta merkitsee asian tiedoksi.

 

Päätös

Asia merkittiin tiedoksi.