Keskusvaalilautakunta, kokous 11.6.2021

§ 68 Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian pöytäkirja 8.6.2021 ennalta ilmoittamattomista tarkastuksista eräissä kuntavaalien ennakkoäänestyspaikoissa 

TRE:4502/00.00.02/2021

Valmistelija

  • Korhonen Katja, Lakimies

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan 2. sihteeri Katja Korhonen, puh. 040 128 6993, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Eduskunnan oikeusasiamies määräsi kaksi kanslian virkamiestä suorittamaan ennalta ilmoittamattomia tarkastuksia kuntavaalien 2021 satunnaisesti valituissa ennakkoäänestyspaikoissa. Tarkastusten tavoitteena oli selvittää äänestyspaikkojen esteettömyyttä ja saavutettavuutta sekä tilojen yleistä järjestystä ja äänestystapahtuman toimivuutta vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumisen näkökulmasta. Tarkastuksilla arvioitiin tarkastusteeman puitteissa myös koronasta johtuvien poikkeusjärjestelyjen sujuvuutta äänestyspaikoilla. Toinen tarkastuksen toimittajista liikkui pyörätuolilla.

Tampereella tarkastuksen kohteena oli ulkoäänestyspaikka Tampereen Hervannassa sijaitsevan kauppakeskus Duon Pietilänkadun puoleisella parkkipaikalla. Aikaisemmissa vaaleissa kyseinen ennakkoäänestyspaikka ei ole ollut käytössä. Kokonaisuutena tarkastuksessa ei havaittu merkittäviä puutteita ennakkoäänestyksessä tai ennakkoäänestyspaikan järjestelyissä eikä oikeusasiamiehellä ollut kohteesta huomauttamista. Kehittämisehdotuksena tarkastajat esittivät muun muassa kiinteää näkösuojaa pyörätuolia käyttäville äänestäjille.

Oikeusasiamies saattoi tarkastuksen kohteina olleiden kaupunkien ja kuntien sekä niiden keskusvaalilautakuntien tietoon pöytäkirjassa todetut havainnot ja kehittämisehdotukset. Oikeusasiamies piti myönteisenä sitä yleistä havaintoa, että ennakkoäänestyspaikat alkavat yhä enemmän olla esteettömiä. Äänestyspaikoista löytyy myös aikaisempaa useammin esteettömiä äänestyskoppeja tai -paikkoja, joissa pyörätuolia tai muita liikkumisen apuvälineitä käyttävät äänestäjät voivat tehdä äänestysmerkintänsä vaalisalaisuuden säilyttäen ja mahdollisimman omatoimisesti.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Korhonen Katja, Lakimies

Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian pöytäkirja 8.6.2021 merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)