Keskusvaalilautakunta, kokous 11.6.2021

§ 70 Ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastaminen 

TRE:7262/00.00.02/2020

Valmistelija

  • Perämaa Juha, Lakimies

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vaalilain 63 §:n mukaan keskusvaalilautakuntaan saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat tarkastetaan vaalikuoria avaamatta kokouksissa, jotka on pidettävä siten, että vaalipäivää edeltävänä perjantaina (11.6.2021) ennen kello 19 saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat ehditään niissä käsitellä.

Äänestys on jätettävä huomioon ottamatta, jos:

1) ennakkoon äänestänyttä henkilöä ei ole otettu äänioikeusrekisteriin;

2) vaalikuoreen on tehty äänestäjää tai ehdokasta koskeva taikka muu asiaton merkintä;

3) lähetekirje on niin puutteellinen tai epäselvä, ettei varmasti voida vakuuttua, onko äänestys tapahtunut laissa säädetyin tavoin, tai päätellä, kuka on äänestänyt; taikka

4) kotiäänestyksen lähetekirjeestä puuttuu 54 §:ssä tarkoitetun henkilön nimikirjoitus.

Keskusvaalilautakunnan sihteerit ovat yhdessä avustavan henkilökunnan kanssa suorittaneet ennakkoäänestysasiakirjojen valmistavaa tarkastamista.

Niistä äänestyksistä, jotka on jätettävä huomioon ottamatta, on tehtävä merkintä keskusvaalilautakunnan kokouksissa pidettävään pöytäkirjaan, johon on liitettävä huomioon ottamatta jätetty vaalikuori lähetekirjeineen ja kuorineen (liitteet 1-21 paperisina).

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Perämaa Juha, Lakimies

Vaalilain 63 § 2 momentin 1 kohdan nojalla jätetään huomioon ottamatta kuusi kappaletta ennakkoäänestyksiä, koska äänestäjiä ei ole otettu äänioikeusrekisteriin äänioikeutetuiksi ja yksitoista kappaletta ennakkoäänestyksiä, koska äänestäjät on otettu äänioikeusrekisteriin äänioikeutetuksi muuhun kuntaan kuin Tampereelle (liitteet 1-17).

Vaalilain 63 § 2 momentin 2 kohdan nojalla jätetään huomioon ottamatta yksi kappale ennakkoäänestyksiä, koska vaalikuoreen on tehty äänestäjää tai ehdokasta koskeva tai muu asiaton merkintä (liite 18).

Vaalilain 63 § 2 momentin 3 kohdan nojalla jätetään huomioon ottamatta kaksi kappaletta ennakkoäänestyksiä (toinen kirjattu ennakkoäänestyspaikassa), koska lähetekirjeet ovat niin puutteellisia tai epäselviä, ettei varmasti voida vakuuttua, onko äänestys tapahtunut laissa säädetyin tavoin, tai päätellä, kuka on äänestänyt (liitteet 19-20).

Jätetään huomioon ottamatta yksi kappale ennakkoäänestyksiä 4.6.2021, koska äänestäjä on merkitty äänioikeusrekisteriin jo 1.6.2021 äänestäneeksi. Äänestys oli tapahtunut palvelutalossa, joten päätettiin, ettei äänestyksen osalta ryhdytä muihin toimenpiteisiin (liite 21).

Merkittiin pöytäkirjaan, että vuoden 2021 kuntavaalien äänioikeusrekisteriin äänestäneiksi merkittyjen lukumäärä oli yhteensä 76 461 (Kuntavaalit 2021, Äänestysaktiivisuus kunnassa, ennakkoäänestys, liite 22).

Edelleen merkittiin, että vuoden 2021 kuntavaalien hyväksyttyjen vaalikuorten lukumäärä oli yhteensä 76 459 (Kuntavaalit 2021, Hyväksytyt vaalikuoret äänestysalueittain, liite 23).

Yhden äänen eroa äänestäneiksi merkittyjen ja vaalikuorten lukumäärissä ei ole pystytty lopullisesti selvittämään. Ero johtuu todennäköisesti ennakkoäänten kirjaamisessa taikka tarkastuksessa tapahtuneesta virheestä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Valitusta ei saa erikseen tehdä päätöksestä, joka koskee:

- Vaalilain 4 luvun mukaisia ehdokasasettelun viranomaistehtäviä (Vaalilaki 45 §)

- Vaalilain 5 luvun mukaista ennakkoäänestystä (Vaalilaki 66 §)

- Vaalilain 6 luvun mukaista vaalipäivän äänestystä (Vaalilaki 83 §)