Kaupunginhallitus, kokous 14.6.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 280 Sosiaali- ja terveyslautakunnan vaali toimikaudeksi 2021 - 2023 

TRE:2638/00.00.03/2021

Valmistelija

  • Hirvelä Heli, Hallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Palvelupäällikkö Jukka Tapiola, puh. 040 531 4434, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Hallintosäännön 10 §:n mukaan sosiaali- ja terveyslautakunnassa on apulaispormestari ja 12 muuta jäsentä ja jokaisella henkilökohtainen varajäsen. Lisäksi lautakunnassa on Oriveden valtuuston valitsema 1 jäsen ja hänellä henkilökohtainen varajäsen. Oriveden valtuuston valitsema jäsen osallistuu Tampereen ja Oriveden yhteistoiminta-aluetta koskevaan päätöksentekoon lautakunnassa. Lautakunta toimii tässä kokoonpanossa kuntien yhteisenä toimielimenä.

Lautakunnan jäsenistä enemmistön tulee olla valtuutettuja tai varavaltuutettuja. Myös lautakunnan varajäsenistä enemmistön tulee olla valtuutettuja tai varavaltuutettuja. Nämä vaatimukset eivät koske muiden kuntien yhteistoimintaelimiin valitsemia jäseniä eikä varajäseniä.

Lautakunnan puheenjohtajana toimii apulaispormestari. Valtuusto valitsee lautakunnan varsinaisista jäsenistä varapuheenjohtajan. Varapuheenjohtajan tulee olla valtuutettu tai varavaltuutettu.

Lautakunnan toimikausi on sama kuin kaupunginhallituksen toimikausi, ellei valtuusto toisin päätä.

Kuntalain 77 §:n mukaan jäseninä kuntien yhteisessä toimielimessä voivat olla asianomaisten kuntien vastaavaan toimielimeen vaalikelpoiset henkilöt.

Vaalikelpoisuudesta lautakuntaan säädetään kuntalain 74 §:ssä seuraavaa:

”Vaalikelpoinen lautakuntaan ja valiokuntaan on henkilö, joka on vaalikelpoinen valtuustoon, ei kuitenkaan:

1) asianomaisen lautakunnan tai valiokunnan alainen kunnan palveluksessa oleva henkilö;

2) henkilö, joka on asianomaisen lautakunnan tai valiokunnan tehtäväalueella toimivan, kunnan määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa;

3) henkilö, joka on hallituksen tai siihen rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka johtavassa ja vastuullisessa tehtävässä tai siihen rinnastettavassa asemassa liiketoimintaa harjoittavassa yhteisössä, jos kysymyksessä on sellainen yhteisö, jolle asianomaisessa lautakunnassa tavanomaisesti käsiteltävien asioiden ratkaisu on omiaan tuottamaan olennaista hyötyä tai vahinkoa.”

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 4a §:n mukaan kunnallisissa ja kuntien välisen yhteistoiminnan toimielimissä lukuun ottamatta kunnanvaltuustoja tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Sosiaali- ja terveyslautakuntaan valitaan apulaispormestarille varajäsen toimikaudeksi 2021 - 2023.

Sosiaali- ja terveyslautakuntaan valitaan 12 jäsentä ja jokaiselle henkilökohtainen varajäsen toimikaudeksi 2021 - 2023.

Sosiaali- ja terveyslautakuntaan valituista jäsenistä valitaan varapuheenjohtaja.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Valitut, Pauliina Aittala, Luottamushenkilömuutokset, Monetra Pirkanmaa Oy / Palkat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)