Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 11.8.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 58 Joukkoliikenteen palvelutasomääritelmä 2022-2026 - suunnittelun tilannekatsaus 

TRE:4999/08.01.01/2021

Valmistelija

  • Huhtala Leena, Suunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Leena Huhtala, puh. 044 430 9088, etunimi.k.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Juho-Pekko Ryhänen, puh. 040 806 3149, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen seudun joukkoliikenne tekee valtuustokausittain joukkoliikenteen palvelutasomäärittelyn, jolla kuvataan joukkoliikenteen pitkäjänteistä kehitystä ja joukkoliikenteen rahoitustarvetta kunnille. Hyväksytty palvelutasomäärittely ohjaa joukkoliikennetarjonnan vuositason suunnittelua ja päätöksentekoa.

Joukkoliikenteen palvelutasomäärittelyn laatiminen vuosille 2022-2026 on aloitettu keväällä 2021. Tampereen seudun joukkoliikenne on pitänyt yhdessä seudun kuntien kanssa työpajat, joissa on kerätty ajatuksia kunnan tulevasta maankäytön kehittämisestä, elinkeinojen sijoittumisesta, palveluverkon muutoksista sekä joukkoliikenteen kehittämistarpeista. Työpajojen avulla pystyttiin yhdessä pohtimaan joukkoliikennetarpeita ja asettamaan joukkoliikenteen suunnittelua aikajanalle. Tämän pohjalta pystytään myös tarkistelemaan joukkoliikenteen pitkäjänteistä rahoitustarvetta kuntien osalta.

Kuntien työpajojen lisäksi Tampereen kaupungin sisällä järjestettiin samanlainen suunnittelutyöpaja yhdessä Tampereen yleiskaavoituksen ja kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmän kanssa. Tampereen kaupungin sisäisissä suunnittelutyöpajoissa käytiin läpi Tampereen kaupungin tulevia suunnitteluhankkeita ja kehityskohteita, jotka vaikuttavat merkittävästi myös tulevaan joukkoliikenteen palvelutasomäärittelyyn vuosille 2022-2026. Syksyn 2021 aikana on tarkoituksena järjestää myös työpaja yhdessä Tampereen seudun ammattiopiston Tredun kanssa.

Joukkoliikenteen palvelutasomäärittelytyötä vuosille 2022-2026 jatketaan syksyllä 2021. Syksyn aikana on tavoitteena vahvistaa kunnissa tuleva suunnitelma tulevasta joukkoliikenteen palvelutasomäärittelystä. Tampereen seudun joukkoliikennelautakunnalle tullaan tuomaan päätöksentekoon tuleva joukkoliikenteen palvelutasomääritelmä vuosille 2022-2026 syksyn 2021 aikana, kun suunnitelmaan on saatu toimialueen kunnista lausunnot.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Merkitään joukkoliikenteen palvelutasomäärittely vuosille 2022-2026 -suunnittelun tilannekatsaus tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Suunnittelija Leena Huhtala oli läsnä asiantuntijana kokouksessa asian käsittelyn ajan ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa asian käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Kangasalan kaupunki/Tuomas Kähkönen, Lempäälän kunta/Rasmus Nousiainen, Nokian kaupunki/Milla Valkonen, Oriveden kaupunki/Mari Kinnunen, Pirkkalan kunta/Antti Reinikka, Vesilahden kunta/Kati Paunonen, Ylöjärven kaupunki/Sirkku Mäkelä, Valkeakosken kaupunki/Minna Uschanoff, Pirkanmaan ELY-keskus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)