Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, kokous 17.8.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 105 Lausunto Romu Mäki Oy:n ympäristöluvan muuttamista ja toiminnan aloituslupaa koskevasta hakemuksesta 

TRE:4853/11.01.02/2021

Valmistelija

  • Willberg Harri, Ympäristönsuojelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristötarkastaja Sari Sassi, puh. 050 328 5969, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Romu Mäki Oy:n ympäristöluvan (Dnro LSSAVI/8/04.08/2012, antopäivä 24.2.2015) muuttamista ja toiminnan aloituslupaa koskevasta hakemuksesta. Lausuntoa on pyydetty 20.8.2021 mennessä.

Hakemus koskee Romu Mäki Oy:n jätteenkäsittelylaitosta, joka sijaitsee osoitteessa Pihtisulunkatu 7 B-C kiinteistöillä 837-235-3572-28 ja 837-235-3572-21. Laitos lajittelee ja jatkojalostaa teollisuudesta, rakentamisesta, kaupoista, korjaamoilta, maataloudesta, energiantuotannosta sekä kunnista ja julkisella sektorilla syntyviä kierrätysmateriaaleja sekä toimittaa niitä jatkojalostettuina materiaalierinä jatkojalostajille. Romu Mäki Oy hakee lupaa toiminnan laajentamiselle, joka koskee käsittelymäärien lisäämistä ja toiminnan kehittämistä etenkin akkujen, ajoneuvojen sekä sähkö- ja elektroniikkaromujen vastaanoton ja välivarastoinnin lisäämiselle. Hakemuksen mukaan vastaanotettavien jätteiden määrät lisääntyvät 10 % (nyt 21142 t/a, ennen 23257 t/a) ja kertavarastointimäärät 9 % (nyt 2460,5 t, ennen enintään 2257,5 t). Uutena jätteenkäsittelytoimintona haetaan lupaa metallien murskaukselle, kaapeleiden granuloinnille sekä sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelylle.

Laitoksen toiminta-aikaan haetaan muutosta niin, että toimintaa harjoitetaan arkipyhiä lukuun ottamatta maanantaista perjantaihin klo 5-22. Melua aiheuttavaa metallin leikkausta tehdään arkipyhiä lukuun ottamatta maanantaista perjantaihin klo 7-18 ja pyhäpäiviä lukuun ottamatta lauantaisin klo 7-16. Nykyisen ympäristöluvan mukaan melua aiheuttavaa metallin leikkausta, paalausta ja lastausta saa harjoittaa maanantaista perjantaihin arkipyhiä lukuun ottamatta klo 7-16 välisenä aikana ja muuta ympäristöluvan mukaista toimintaa arkisin klo 7-22 välisenä aikana.

Ympäristönsuojeluviranomaisen lausunto

Lupahakemuksessa esitetyt jätteiden vastaanotto- ja kertavarastointimäärät eivät vastaa hakemuksessa ilmoitettua toiminnan prosentuaalista kasvua. Hakemuksessa esitettyä toiminnan prosentuaalista kasvua tulee tarkentaa.

Lupahakemuksen mukaan teräslastut, jotka voivat sisältää öljyä, välivarastoidaan asfaltoimattomalla alueella katetuilla ja valuma-altailla varustetuilla lavoilla. Lastulavojen valuma-altaiden lastuamisneste kerätään IBC-konttiin ja toimitetaan määräajoin jätteenkäsittelyyn. IBC-konttia ei ole tarkoitettu pysyvään varastointiin. Laitoksella tulee olla lastuamisnesteelle ja myös muille vaarallisille nestemäisille jätteille tarkoitetut asianmukaiset valuma-altaalliset varastosäiliöt tai muu vastaava varastointiratkaisu. Lastuamisnesteen valuttamisessa tai pumppaamisessa lastulavalta säiliöön on riski öljyisen nesteen vuotamisesta maahan. Tämän takia myös lastulavojen säilytykseen tarkoitettu alue tulee olla tiiviiksi pinnoitettu siten, että mahdolliset vuodot saadaan kerättyä talteen. 

Pirkanmaan ELY-keskuksen laitokselle 31.10.2019 tehdyn tarkastuksen yhteydessä on todettu, että laitoksella otetaan vastaan myös geeli- ja litiumakkuja. Näistä ei ole mainintaa lupahakemuksessa. Lupamääräyksillä tulee varmistaa, että laitoksella on voimassa olevat tuottajavastuuta koskevan lainsäädännön mukaiset sopimukset koskien erilaatuisten romuakkujen vastaanottoa ja eteenpäin luovuttamista.

Hakemuksessa esitetään uutena haettavana toimintana mm. metallin murskausta. Hakemuksessa ei ole esitetty selvitystä eikä arviota, miten ulkona tehtävä metallin murskaus ja haettu toiminta-aikojen lisäys vaikuttavat laitoksen aiheuttamaan meluun ympäristössä. Lupamääräyksin tulee varmistaa, että laitoksen toiminnasta aiheutuva melu ei lähimmillä asumiseen käytettävillä alueilla ylitä ulkona A-painotetun ekvivalenttitason päiväohjearvoa (klo7-22) 55 dB eikä yöohjearvoa (klo 22-7) 50 dB.

Laitosalueella sattui 1.3.2021 vahinkotilanne, jossa metalliromutynnyrissä ollutta väriainepastaa pääsi hulevesien mukana laitosalueen ulkopuoliseen ojaan. Pirkanmaan ELY-keskuksen vahinkoraportin mukaan sadevesikaivon kansi oli tukittu tilanteen yhteydessä. Hakemuksen mukaan laitosalueen molempiin sadevesilinjastoihin on kuitenkin asennettu sulkuventtiileitä. Lupamääräyksellä tulee varmistaa, että sulkuventtiileiden toimivuus ja maastomerkinnät tarkistetaan säännöllisin väliajoin.

Hakemuksen mukaan laitoksen piha-alueen molemmissa hulevesilinjastoissa on oma näytteenottopiste ja hulevesitarkkailua tehdään kaksi kertaa vuodessa. Lupahakemuksen liitteenä olevista hulevesituloksista ei käy ilmi, että näytteitä olisi otettu molemmista hulevesilinjastoista. Luvassa tulee edellyttää, että tarkkailutulokset ilmoitetaan niin, että niistä selviää yksiselitteisesti näytteenottokohdat. Molempien hulevesilinjastojen vedenlaatua tulee tarkkailla.

Uusien jätejakeiden vastaanoton myötä sekä jätemäärien, erityisesti akkuromun kertavaraston, kasvaessa laitoksen pelastus- ja sammutusjätevesisuunnitelmaa on syytä päivittää. Lupamääräyksin tulee edellyttää riittävää allastusta sammutusjätevesille toiminta-alueella. Sammutusjätevesisuunnitelmassa tulee tarkastella myös mahdollisesti päällystämättömien alueiden sammutusjätevesien hallintaa. Sammutusjätevedet eivät saa päästä pilaamaan pohjavettä eivätkä valumaan Myllypuron valuma-alueen pintavesiin.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Willberg Harri, Ympäristönsuojelupäällikkö

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle annetaan oheinen lausunto Romu Mäki Oy:n ympäristöluvan muuttamista ja toiminnan aloituslupaa koskevasta hakemuksesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Aluehallintoviraston sähköinen asiointipalvelu (https://avi.fi/sahkoiset-lomakkeet)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)