Perustelut
Euroopan komissio teki vuonna 2008 aloitteen eurooppalaisten pormestarien yleiskokouksen ilmastoaloitteesta (Covenant of Mayors) ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tampere liittyi aloitteeseen vuonna 2009. Sitoumuksessa kaupungit sitoutuivat vähentämään hiilidioksidipäästöjään 20 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Tampere ylitti 20 prosentin päästötavoitteen ja 20 prosentin uusiutuvan energian tavoitteen reippaasti. Vuonna 2020 päästövähenemä Tampereella oli noin 30 prosenttia ja uusiutuvan energian osuus noin 50 prosenttia.
Ilmastoaloite on sittemmin vuonna 2016 laajentunut, kun Euroopan pormestarien ilmastoaloite yhdistyi toisen kansainvälisen Compact of Mayors -ilmastoaloitteen kanssa, muuttuen globaaliksi Global Covenant of Mayors for Climate and Energy -aloitteeksi. Euroopan pormestarien energia- ja ilmastoaloite (Covenant of Mayors for Climate & Energy Europe) toimii osana globaalia aloitetta.
Tampere allekirjoitti Euroopan pormestarien energia- ja ilmastoaloitteen jatkositoumuksen vuonna 2017 sitoutuen vähentämään asukaskohtaisia kasvihuonekaasupäästöjään vähintään 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Tampere asetti kuitenkin kyseiselle vuodelle hiilineutraaliustavoitteen, jonka puitteissa tavoitellaan vähintään 80 prosentin päästövähennystä. Sitoutuminen edellytti kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelmaa (Sustainable Energy & Climate Action Plan, SECAP), jonka Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi 28.10.2019.
Keväällä 2021 julkistettiin Euroopan alueen pormestarien energia- ja ilmastosopimusaloitteen päivitetyt tavoitteet, jotka tähtäävät vuoteen 2050. Niissä on kyse Pariisin sopimuksen ja EU:n päivitetyn ja entistä kunnianhimoisemman ilmastopolitiikan tavoitteiden saavuttamisesta paikallisella tasolla.
Päivitetyn sitoumuksen visiona on ”Vuonna 2050 me asumme kaikki hiilivapaissa ja resilienteissä kaupungeissa, joissa on kaikille kohtuuhintaista, turvallista ja kestävää energiaa.” Visioon pyritään kolmen tavoitteen avulla: 1) kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen alueella, 2) lisätä resilienssiä ja sopeutua ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja 3) puuttua energiaköyhyyteen osana oikeudenmukaista siirtymää.
Tavoitteita toteutetaan neljällä toimenpidekokonaisuudella:
- sitoutuminen: EU:n ilmastotavoitteen, hiilineutraalius v. 2050 mennessä, ilmastokriisin priorisointi ja kaupunkilaisille viestintä
- sitouttaminen: kuntalaiset ja yritykset mukaan visioon ja muutoksen toteuttamiseen
- toimiminen: toimitaan yhdessä ja nopeutetaan välttämätöntä muutosta, tehdään toimintasuunnitelman mukaiset toimet ja raportoidaan ja
- verkostoituminen: verkostoidutaan kaupunkien johtajien kesken Euroopassa ja muualla ja kannustetaan liittymään globaaliin liikkeeseen.
Käytännössä kaikki sitoumuksen kohdat toteutuvat Tampereella eritasoisina jo nyt, joten kaupunki ei sitoudu uusiin tavoitteisiin verrattuna asettamiinsa omiin nykyisiin tavoitteisiinsa ja Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekarttaan nähden.
Tampereen ilmastotyölle on saatu sitoumuksen kautta positiivista kansainvälistä näkyvyyttä, ja Tampereen määrätietoiset ilmastotavoitteet ja -suunnitelmat ovat jatkuvasti olleet edellä muita kaupunkeja.
Päätösehdotus oli
Esittelijä
-
Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja
Tampereen kaupungin kansainväliset ilmastositoumukset päivitetään sitoutumalla Euroopan Covenant of Mayorsin (Covenant of Mayors for Climate & Energy Europe) päivitettyihin, vuoteen 2050 tähtääviin ilmasto- ja kestävyystavoitteisiin liitteen mukaisesti.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.