Kaupunginhallitus, kokous 20.9.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 423 Tampereen kaupungin kansainvälisten ilmastositoumusten päivitys 

TRE:6397/11.01.00/2021

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaala, puh. 050 351 3020, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Euroopan komissio teki vuonna 2008 aloitteen eurooppalaisten pormestarien yleiskokouksen ilmastoaloitteesta (Covenant of Mayors) ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tampere liittyi aloitteeseen vuonna 2009. Sitoumuksessa kaupungit sitoutuivat vähentämään hiilidioksidipäästöjään 20 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Tampere ylitti 20 prosentin päästötavoitteen ja 20 prosentin uusiutuvan energian tavoitteen reippaasti. Vuonna 2020 päästövähenemä Tampereella oli noin 30 prosenttia ja uusiutuvan energian osuus noin 50 prosenttia.

Ilmastoaloite on sittemmin vuonna 2016 laajentunut, kun Euroopan pormestarien ilmastoaloite yhdistyi toisen kansainvälisen Compact of Mayors -ilmastoaloitteen kanssa, muuttuen globaaliksi Global Covenant of Mayors for Climate and Energy -aloitteeksi. Euroopan pormestarien energia- ja ilmastoaloite (Covenant of Mayors for Climate & Energy Europe) toimii osana globaalia aloitetta. 

Tampere allekirjoitti Euroopan pormestarien energia- ja ilmastoaloitteen jatkositoumuksen vuonna 2017 sitoutuen vähentämään asukaskohtaisia kasvihuonekaasupäästöjään vähintään 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Tampere asetti kuitenkin kyseiselle vuodelle hiilineutraaliustavoitteen, jonka puitteissa tavoitellaan vähintään 80 prosentin päästövähennystä. Sitoutuminen edellytti kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelmaa (Sustainable Energy & Climate Action Plan, SECAP), jonka Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi 28.10.2019.

Keväällä 2021 julkistettiin Euroopan alueen pormestarien energia- ja ilmastosopimusaloitteen päivitetyt tavoitteet, jotka tähtäävät vuoteen 2050. Niissä on kyse Pariisin sopimuksen ja EU:n päivitetyn ja entistä kunnianhimoisemman ilmastopolitiikan tavoitteiden saavuttamisesta paikallisella tasolla.

Päivitetyn sitoumuksen visiona on ”Vuonna 2050 me asumme kaikki hiilivapaissa ja resilienteissä kaupungeissa, joissa on kaikille kohtuuhintaista, turvallista ja kestävää energiaa.” Visioon pyritään kolmen tavoitteen avulla: 1) kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen alueella, 2) lisätä resilienssiä ja sopeutua ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja 3) puuttua energiaköyhyyteen osana oikeudenmukaista siirtymää.

Tavoitteita toteutetaan neljällä toimenpidekokonaisuudella:

  1. sitoutuminen: EU:n ilmastotavoitteen, hiilineutraalius v. 2050 mennessä, ilmastokriisin priorisointi ja kaupunkilaisille viestintä
  2. sitouttaminen: kuntalaiset ja yritykset mukaan visioon ja muutoksen toteuttamiseen
  3. toimiminen: toimitaan yhdessä ja nopeutetaan välttämätöntä muutosta, tehdään toimintasuunnitelman mukaiset toimet ja raportoidaan ja
  4. verkostoituminen: verkostoidutaan kaupunkien johtajien kesken Euroopassa ja muualla ja kannustetaan liittymään globaaliin liikkeeseen.  


Käytännössä kaikki sitoumuksen kohdat toteutuvat Tampereella eritasoisina jo nyt, joten kaupunki ei sitoudu uusiin tavoitteisiin verrattuna asettamiinsa omiin nykyisiin tavoitteisiinsa ja Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekarttaan nähden.

Tampereen ilmastotyölle on saatu sitoumuksen kautta positiivista kansainvälistä näkyvyyttä, ja Tampereen määrätietoiset ilmastotavoitteet ja -suunnitelmat ovat jatkuvasti olleet edellä muita kaupunkeja.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Tampereen kaupungin kansainväliset ilmastositoumukset päivitetään sitoutumalla Euroopan Covenant of Mayorsin (Covenant of Mayors for Climate & Energy Europe) päivitettyihin, vuoteen 2050 tähtääviin ilmasto- ja kestävyystavoitteisiin liitteen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Mikko Nurmiselle sekä ympäristö- ja kehitysjohtaja Kari Kankaalalle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistuivat ennen päätöksentekoa.

Asian käsittelyn kuluessa puheenjohtaja Lassi Kaleva esitti, että päätösehdotus hylätään. Aarne Raevaara kannatti ehdotusta.

Puheenjohtaja tiedusteli Kalevan hylkäysehdotuksen saamaa kannatusta. Hän totesi, ettei sitä voitu hyväksyä yksimielisesti, joten siitä oli äänestettävä.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Esittelijän pohjaehdotus JAA, Kalevan hylkäysehdotus EI. Äänestyksen tulos: Esittelijän päätösehdotus hyväksyttiin äänin 11-2.

Äänestystulokset

  • Jaa 11 kpl 85%

    Jouni Markkanen, Milka Hanhela, Aila Dundar-Järvinen, Antti Hiitti, Jaakko Vuorio, Kirsi Kaivonen, Anna-Kaisa Ikonen, Anne-Mari Jussila, Sari Tanus, Brigita Krasniqi, Kalervo Kummola

  • Ei 2 kpl 15%

    Lassi Kaleva, Aarne Raevaara

Tiedoksi

Mikko Nurminen, Kari Kankaala, Elina Seppänen, Satu Vuorinen, Sanna M Huikuri, Hannele Räikkönen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.