Keskusvaalilautakunta, kokous 14.10.2021

§ 107 Vaalipäivän äänestyspaikat vuoden 2022 aluevaaleissa 

TRE:6128/00.00.02/2021

Valmistelija

  • Perämaa Juha, Lakimies

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2022 aluevaalien vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022. Vaalilain 9 §:n mukaan jokaisella kaupungin äänestysalueella on kaupunginhallituksen päätöksellä määrätty vaalipäivän äänestyspaikka. Erityisistä syistä äänestyspaikka voidaan sijoittaa äänestysalueen ulkopuolelle, jollei siitä aiheudu äänestäjille kohtuutonta haittaa. Oikeusministeriö on kirjeessään 30.6.2021 (korjattuna 14.9.2021) antanut tarkempia ohjeita muun ohella äänestyspaikkojen määräämisessä huomioon otettavista seikoista. Kaupunginhallituksen on huolehdittava siitä, että Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään äänestyspaikkarekisteriin merkitään jokaisen vaalipäivän äänestyspaikan tiedot. Merkinnät tulee tehdä perjantaihin 5.11.2021 klo 12 mennessä. 

Tampereella vaalipäivän äänestyspaikat sijaitsevat vakiintuneesti koulurakennuksissa eri puolilla kaupunkia. Koulut sijaitsevat hyvien kulkuyhteyksien varrella ja äänestäjät ovat tottuneet tuttuihin äänestyspaikkoihin. Keskusvaalilautakunta ei ehdota vaalipäivän äänestyspaikkoihin tehtäväksi muita kuin välttämättömiä muutoksia.

Ikurin koulun toiminta on loppunut ja koulurakennus on tarkoitus purkaa kuluvana syksynä. Keskusvaalilautakunta esittää, että äänestysalueiden 33 (Ikuri A) ja 34 (Ikuri B) äänestyspaikat siirtyisivät Myllärin päiväkotiin, joka sijaitsee samassa pihapiirissä kuin Ikurin koulutalo. Olkahisten koulun uusi koulurakennus osoitteessa Jenseninkatu 3 on valmistunut, joten äänestysalueen 65 (Olkahinen) äänestyspaikka voidaan siirtää sinne samassa osoitteessa olleesta moduulikoulurakennuksesta. Multisillan uusi päiväkoti osoitteessa Terävänkatu 2 otetaan käyttöön tammikuussa 2022, jolloin vanhasta päiväkodista luovutaan. Keskusvaalilautakunta esittää äänestysalueen 25 (Multisilta) äänestyspaikka siirretään uuteen päiväkotiin.

Keskusvaalilautakunta on käynyt tarkastamassa edellä mainitut uudet äänestyspaikat ja todennut, että niistä löytyy kaikille äänestysalueille sopivat äänestystilat. Muutokset äänestyspaikkoihin eivät aiheuta äänestäjille kohtuutonta haittaa, koska etäisyydet ja kulkuyhteydet uusiin äänestyspaikkoihin säilyvät käytännössä samoina kuin aikaisemminkin. Myös Multisillan uudesta päiväkodista on löydettävissä vaalitarkoitukseen sopiva äänestystila.

Monissa äänestyspaikkoina toimivissa kouluissa on todettu sisäilmaongelmia ja koulujen varsinainen toiminta on lakannut. Tällaisia kouluja ovat Saukonpuiston koulutalo, Härmälän koulutalo sekä Järvensivun koulutalo. Tampereen Tilapalvelut Oy:ltä saadun tiedon mukaan äänestys voidaan kuitenkin järjestää näissä rakennuksissa. Kaikissa edellä mainituissa rakennuksissa järjestettiin äänestys myös kesäkuun kuntavaaleissa.

Muutoin äänestysalueiden äänestyspaikkoina toimivat koulut ja muut paikat olisivat samat kuin kuntavaaleissa 2021.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Perämaa Juha, Lakimies

Esitetään kaupunginhallituksen päätettäväksi:

Aluevaalien 2022 vaalipäivän äänestyspaikat Tampereella ovat oheisen liitteen mukaiset.

Kaupunginhallitus määrää keskusvaalilautakunnan tekemään tarpeelliset merkinnät äänestyspaikkarekisteriin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)