Keskusvaalilautakunta, kokous 14.10.2021

§ 106 Ennakkoäänestyspaikkojen määrääminen vuoden 2022 aluevaaleissa 

TRE:6128/00.00.02/2021

Valmistelija

  • Korhonen Katja, Lakimies

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan 2. sihteeri Katja Korhonen puh. 040 1286993, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Aluevaalien ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 12.–18.1.2022 ja vaalipäivä on sunnuntaina 23.1.2022.

Vaalilain 9 §:n mukaan ennakkoäänestyspaikkoja ovat muun muassa ne kotimaan yleiset ennakkoäänestyspaikat, joiden lukumäärästä ja sijainnista kunnanhallitus päättää ja joita on oltava, jollei erityisestä syystä muuta johdu, jokaisessa kunnassa vähintään yksi. Kunnanhallituksen on huolehdittava siitä, että Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään äänestyspaikkarekisteriin, jona toimii oikeusministeriön vaalitietojärjestelmän pohjatietojärjestelmä, merkitään Digi- ja väestötietoviraston määräämällä tavalla jokaisen kunnassa olevan yleisen ennakkoäänestyspaikan nimi, käyntiosoite, aukiolopäivät ja päivittäiset aukioloajat sekä muut oikeusministeriön määräämät tiedot. Ennakkoäänestyspaikat tulee merkitä oikeusministeriön vaalitietojärjestelmään (VAT) perjantaihin 5.11.2021 klo 12 mennessä.

Kunnanhallitus päättää vaalilain 48 §:n mukaisesti myös ennakkoäänestyspaikkojen aukioloajoista. Ennakkoäänestyspaikka ei saa olla avoinna arkipäivisin ennen kello 8 eikä kello 20 jälkeen eikä lauantaisin ja sunnuntaisin ennen kello 9 eikä kello 18 jälkeen.

Oikeusministeriön kirje

Oikeusministeriö on lähettänyt 30.6.2021 VN/16839/2021 kunnille kirjeen (liite) liittyen aluevaalien järjestämiseen. Oikeusministeriö on tehnyt kirjeeseen korjauksia 14.9.2021.  Kirjeessä annetaan ohjeita muun ohella siitä, mitä ennakkoäänestyspaikkoja määrättäessä tulee ottaa huomioon.

Oikeusministeriön kirjeen mukaan ennakkoäänestyspaikkojen olisi hyvä pysyä samoina vaaleista toiseen. Näin edistetään sitä, että äänestäjät tietävät, missä äänestyspaikka on. Kirjeessä todetaan myös, että yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja määrätessään kunnanhallituksen tulee kiinnittää huomiota siihen, että ennakkoäänestyspaikkoja on oltava riittävästi suhteessa kunnan äänioikeutettujen määrään ja myös kunnassa asioivien muiden kuntien äänioikeutettujen määrään, jotta ennakkoon äänestäminen olisi äänestäjille mahdollisimman vaivatonta ja vähän aikaa vievää. Edelleen kirjeessä todetaan, että ennakkoäänestyspaikat on syytä sijoittaa sellaisiin paikkoihin, joihin äänestäjien on helppoa tulla ja joihin he vaivattomasti osaavat. Ennakkoäänestyspaikkojen aukiolopäivät ja –kellonajat olisi hyvä pitää mahdollisimman laajoina. Tällä edesautetaan sitä, että äänestäjät voivat käydä äänestämässä eri aikoina, jolloin ruuhkia syntyy vähän ja turvaväleistä huolehtiminen on helpompaa. Ennakkoäänestyspaikan on oltava aatteellisilta ja taloudellisilta kytkennöiltään mahdollisimman puolueeton, jotta mahdollisimman monet äänestäjät tulevat sinne mieluusti. Myös liikuntavammaisten ja muiden liikkumisesteisten henkilöiden ennakkoäänestämismahdollisuuksiin on kiinnitettävä huomiota.

Ennakkoäänestyspaikat aluevaaleissa

Kevään 2021 kuntavaaleissa yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärä Tampereella oli 19.  Kuntavaaleissa ennakkoon äänesti tamperelaisista 37,7 prosenttia (vaalipäivänä 19,2 prosenttia).

Keskusvaalilautakunnan näkemyksen mukaan ennakkoäänestys on aikaisemmissa vaaleissa sujunut hyvin eikä pitkiä jonoja äänestyspaikoille ole päässyt syntymään. Äänestyspaikkoja on ollut riittävästi ja ne ovat sijainneet eri puolilla kaupunkia.  Keskusvaalilautakunta esittää, että kaupungin yleiset ennakkoäänestyspaikat säilyvät pääosin ennallaan. 

Kuntavaaleissa ennakkoäänestystä ei järjestetty Tampereen yliopiston eikä ammattikorkeakoulun tiloissa, koska tilat olivat koronarajoituksista johtuen vain rajoitetusti auki. Nyt Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu ovat ilmoittaneet, että ennakkoäänestyksen järjestäminen tiloissa on taas mahdollista. 

Kuntavaaleissa ensimmäistä kertaa ennakkoäänestyspaikkoina toimivat kauppakeskus Duo, kauppakeskus Ratina ja Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13. Ennakkoäänestys toimi näissä hyvin ja nämä ennakkoäänestyspaikat on syytä pitää mukana myös aluevaaleissa. Kauppakeskus Tullintori ja Tampereen Messu- ja Urheilukeskus olivat myös ensimmäistä kertaa ennakkoäänestyspaikkoina. Tampereen yliopisto Linna on taas käytössä ja korvaa näin ollen Tullintorin ennakkoäänestyspaikkana. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestettiin kuntavaaleissa mahdollisuus väljään ennakkoäänestämiseen. Tampereen Messu- ja Urheilukeskus ehdotetaan korvattavaksi Tampereen jäähallilla, joka arvioidaan äänestäjien näkökulmasta sijainniltaan toimivammaksi. 

Oikeusministeriö kehottaa kirjeessään kuntia ottamaan huomioon kulloisenkin koronavirustilanteen ja varautumaan siihen, että tilanne voi vaatia samanlaisia erityisjärjestelyitä, joita toteutettiin kevään 2021 kuntavaaleissa. Yhtenä varautumistoimenpiteenä on riittävän väljän ennakkoäänestystilan järjestäminen. Tarkoituksenmukaiseksi paikaksi tähän on arvioitu Tampereen jäähalli (Hakametsän jäähalli). Tampereen jäähallista siirtyy pois jääkiekon SM-liigan ennen aluevaaleja, joten tilojen käyttö ennakkoäänestykseen on mahdollista. Tampereen jäähalli mahdollistaa äänestyksen järjestämisen väljästi aluevaalien ajankohdan koronavirustilanne huomioiden. Tampereen jäähalli voi myös tasoittaa kävijämäärältään runsasta ennakkoäänestyspaikka Prisma Kalevan tilannetta.

Kuntavaaleissa nousi esiin tarve ennakkoäänestyksen järjestämiseen Vuoreksen alueella. Vuoreksen koulu on arvioitu soveltuvaksi ennakkoäänestyspaikaksi Vuoreksessa.

Tampereen vuoden 2022 aluevaaleissa olisi käytettävissä yhteensä 22 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa:

Keskusvirastotalo

Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13

Tampereen Jäähalli

Vuoreksen koulu

Pääkirjasto Metso

Kaukajärven kirjasto 

Kämmenniemen kirjasto

Nekalan lähitori

Pappilanpuiston lähitori 

Pispan lähitori 

Pohjolan lähitori

K-Citymarket Tampere Linnainmaa 

K-Citymarket Tampere Turtola

Prisma Kaleva

Prisma Koivistonkylä 

Prisma Lielahti 

Kauppakeskus Westeri

Kauppakeskus Duo

Kauppakeskus Ratina

Tampereen yliopisto keskusta kampus Linna 

Tampereen yliopisto Hervannan kampus Tietotalo 

Tampereen ammattikorkeakoulu pääkampus 

Edellä mainittujen yleisten ennakkoäänestyspaikkojen tarkat aukioloajat ilmenevät päätöksen liitteestä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Korhonen Katja, Lakimies

Esitetään kaupunginhallituksen päätettäväksi,

Yleiset ennakkoäänestyspaikat Tampereella aluevaaleissa 2022 ovat perusteluosassa esitetyt ennakkoäänestyspaikat ja yleisten ennakkoäänestyspaikkojen aukioloajat ovat liitteen mukaiset,

Keskusvaalilautakunta oikeutetaan tekemään aukioloaikoihin mahdollisesti tulevia pieniä muutoksia,

Kaupunginhallitus määrää keskusvaalilautakunnan tekemään tarpeelliset merkinnät äänestyspaikkarekisteriin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)