Kaupunginhallitus, kokous 1.2.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 44 Tampereen läntisen keskustan visiotyö (kehittämiskokousasia) 

TRE:590/00.01.02/2021

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Hankejohtaja Tero Tenhunen, puh. 050 540 2860 ja hankekehityspäällikkö Mikko Siitonen, puh. 041 730 3249, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen keskustaa kehitetään kokonaisuutena Viiden tähhden keskusta -kehitysohjelman mukaisesti. Kehitysohjelman toimenpiteillä vastataan kaupungin kasvuun ja Tampereen strategian asettamiin tavoiteltaviin tuloksiin ja päämääriin. Kehittäminen parantaa keskustaa asumisen ympäristönä, ajanviettopaikkana, matkailukohteena ja elämysten ja elinkeinojen alustana. Uudistuva keskusta on vahva, mielenkiintoinen ja monipuolinen kokonaisuus nyt ja tulevaisuudessa.

Tavoitteiden lunastamiseksi sekä itäisellä että läntisellä puolella keskustaa on käynnissä useita erilaisia kehityshankkeita. Itäisellä puolella uudistukset ovat edenneet nopeasti ja muutokset näkyvät katukuvassa. Läntisellä puolella kehityshankkeiden käyntiin lähteminen on vienyt enemmän aikaa ja useissa hankkeissa on edelleen haasteita, jotka saattavat pahimmillaan estää tai vähintään hidastaa osan toteutumista. Keskustan tasapainossa ja eri alueiden profiloitumisessa on nähtävissä selkeä muutos. Kaupan painopiste on siirtynyt itäiselle keskusta-alueelle ja asemanseutu tulee lisäämään ihmisvirtoja kasvavana elämysten alueena.

Tasapainoisen kehityksen varmistamiseksi on läntisen keskustan osalta tehtävä linjauksia ja kiirehdittävä toimenpiteitä, sillä odottaminen kasvattaa alueiden kehittymisen aikajännettä ja eroja. Läntisen keskusta-alueen käynnissä olevat kehityshankkeet tarvitsevat vauhdittamista ja koko alueen potentiaalin käyttöönottaminen tarvitsee uusia luovia ratkaisuja. Alueelta löytyy jo nyt monia matkailun, kulttuurin ja vapaa-ajan vetonauloja, jotka yhdessä tulevien hankkeiden kanssa on mahdollista kehittää yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi, jolla varmistetaan niin kaupungin kuin yksityisten hankkeiden liikkeellelähtö sekä maksimoidaan läntiseen keskustaan kohdistuvat hyödyt ja vaikutukset.

Viiden tähden keskusta –kehitysohjelman TA2020-toimenpiteenä oli ”Läntisen keskustan vetovoiman vahvistamista koskeva visiotyö on valmistunut” ja TA2021-toimenpide on ”Läntisen keskustan visiotyön pohjalta laaditaan ja käynnistetään läntisen keskustan elävöittämisen toimenpideohjelma.”  

Koska läntisellä keskusta-alueella ei ole merkittäviä kaupungin omistamia maa-alueita, on visiotyö ollut menetelmä tarkastella aluetta uudella tapaa kokonaisuutena, etsien ideoita ja ratkaisuja, jotka ovat sekä kaupungin että yksityisten toteutettavissa. Läntisen keskustan visiotyö käynnistyi 2019 joulukuussa ja sen tulokset julkistettiin 30.9.2020. Vuorovaikutteinen työ laadittiin yhdessä Tampereen kaupungin ja läntisen keskusta-alueen suurimpien kiinteistönomistajien kanssa. Visiotyö on ollut yhteishanke alueen keskeisten toimijoiden yhteisten tavoitteiden ja tahtotilan kokoamiseksi ja hyödynnettäväksi läntisen keskustan kehittämisessä.

Raportti läntisen keskusta-alueen visiosta ja sen sisältämistä kehitysehdotuksista valmistui loppuvuodesta 2020. Se sisältää visiotyölle asetetut tavoitteet ja uudet ratkaisut läntisen keskustan kehittämiseksi. Visiossa esitetyt uudistukset ovat toimenpide-ehdotuksia niin yksityisille toimijoille kuin kaupungillekin.

Läntisen keskusta-alueen osalta tunnistettiin jo olemassa olevien kohteiden merkittävät ihmisvirtojen määrät ja niiden hyödyntäminen alueen kehittämisen jatkamisessa. Visiossa esitetyt tunnistettavimmat, tärkeimmät ja eniten muutosta aikaansaavat kehittämisen teemat läntisellä keskusta-alueella ovat:

1. Elämyksien läntinen keskusta
Särkänniemen kehittyvän alueen ja elämyskokonaisuuden yhdistäminen tiiviimmin osaksi keskustaa. Jatkossa yhä useampi Särkänniemen matkailija kulkee keskustan kautta ja hyödyntää myös keskustaa ja sen monipuolisia palveluita.

2. Kulttuurin läntinen keskusta
Kulttuurikehä sitoo museot, teatterit ja muut kulttuurikohteet toisiinsa ja vahvistaa eri toimijoiden yhteistyötä.

3. Kaupan läntinen keskusta
Kaupallisesta ytimestä ja toreista saadaan vetovoimaa. Läntisen keskustan kauppakortteleita kehitetään houkuttelevana kokonaisuutena suurtapahtumien ja torikaupan Keskustorin ja Laukontorin kanssa.

4. Virkistyksen läntinen keskusta
Läntinen keskusta yhdistää Pyhäjärven ja Näsijärven. Yhteyksiä kehittämällä tuodaan viihtyisyyttä keskustaan ja vetovoimaisia kohteita niin asukkaille kuin matkailijoillekin.

Raportin ja kaupunginhallituksen lähetekeskustelun pohjalta valitut tärkeimpiä teemoja tukevat toimenpide-ehdotukset tullaan esittelemään kaupunginhallitukselle vuoden 2021 aikana. Sen jälkeen kaupungin osuuksista laaditaan toimenpidesuunnitelma osaksi Viiden tähden keskusta –kehitysohjelmaa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Läntisen keskustan visiotyön raportti sekä kehittämisen tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Teppo Rantaselle, hankejohtaja Tero Tenhuselle sekä hankekehityspäällikkö Mikko Siitoselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiina Elovaara ja Pekka Salmi poistuivat kokouksesta keskustelun aikana.

Tiedoksi

Tero Tenhunen, Teppo Rantanen, Mikko Siitonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)