Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 14.12.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 170 Sivistys- ja kulttuurilautakunnan toiminta-avustusten arviointikriteerien päivittäminen 

TRE:7251/12.03.00/2021

Valmistelija

  • Lundström Susanna, Suunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Susanna Lundström, puh. 040 355 8745, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Sivistys- ja kulttuurilautakunta myöntää vuosittain toiminta-avustuksia. Toiminta-avustusten myöntämisessä sovelletaan kaupunginhallituksen hyväksymiä Tampereen kaupungin avustustoiminnan yleisiä periaatteita (hyväksytty kh 23.11.2009, päivitetty kh 25.11.2019). Avustuksia jaetaan kaupungin talousarviossa varatun määrärahan puitteissa.

Harkinnanvaraista toiminta-avustusta myönnetään yhdistyksen perustoimintaan. Sivistys- ja kulttuurilautakunta myöntää toiminta-avustuksia seuraavissa avustuskokonaisuuksissa:

  • kulttuuri- ja taideyhteisöjen toiminta-avustukset
  • festivaalien ja suurten yleisötapahtumien toiminta-avustukset
  • kulttuuriharrastusyhdistysten toiminta-avustukset
  • maahanmuuttajayhdistysten toiminta-avustukset
  • kaupunginosayhdistysten toiminta-avustukset
  • liikuntapalvelujen toiminta-avustukset
  • soveltavan liikunnan (erityisliikunnan) toiminta-avustukset
  • nuorisotyön ja nuorten harrastustoiminnan edistämisen toiminta-avustukset
  • nuorten yhteiskunnallisen toiminnan edistämisen toiminta-avustukset
  • perheitä tukevan työn toiminta-avustukset
  • vanhempainyhdistysten avustukset

Yleisissä avustamisen periaatteissa todetaan, että avustuksen myöntäjä voi asettaa painopisteitä avustusten myöntämiselle. Toiminta-avustusten arviointikriteereillä selkeytetään avustusten jakoperusteita ja näin lisätään päätöksenteon läpinäkyvyyttä. Sivistys- ja kulttuurilautakunnan toiminta-avustusten arviointiperusteet on hyväksytty 22.11.2018 (päivitetty 24.10.2019, § 145). Näihin kriteereihin esitetään pieniä muutoksia. 

Kaupungin ilmastotoimenpiteet on koottu Hiilineutraali Tampere 2030 -tiekartaksi (kh 31.8.2020). Tiekartan yhtenä toimenpiteenä on tuoda kestävän kehityksen periaatteiden noudattaminen osaksi avustustoiminnan kriteeristöä. Festivaalien ja suurten yleisötapahtumien avustusten sekä kulttuuri- ja taideyhteisöjen avustusten arviointikriteereissä kestävän kehityksen noudattaminen on jo huomioitu. Niinpä esitetään, että myös muissa sivistys- ja kulttuurilautakunnan toiminta-avustuksissa huomioitaisiin jatkossa kestävän kehityksen noudattaminen yhtenä arviointiperusteena.

Lisäksi esitetään, että kestävän kehityksen rinnalla myös muita kaupungin strategisia tavoitteita nostetaan arviointiperusteiksi, mikäli ne avustuskokonaisuuden kriteereistä vielä puuttuvat. Näitä strategisia tavoitteita ovat hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden ja yhdenvertaisuuden edistäminen sekä omaehtoisen toiminnan ja harrastustoiminnan mahdollistaminen.

Samoin esitetään, että maahanmuuttajayhdistysten avustukset nimetään kulttuurivähemmistöjen avustuksiksi ja ne kohdennetaan yhteisöille, joiden toiminta on ensisijaisesti suunnattu etnisille vähemmistöille ja kantaväestölle. Kulttuurivähemmistöjen avustuksiin esitetään myös muutoksia arviointikriteereiden painotuksiin sekä avustamisen edellytykseksi 25 jäsentä.

Esitetyt muutokset näkyvät liitteessä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Sivistys- ja kulttuurilautakunnan toiminta-avustusten päivitetyt arviointikriteerit hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Suunnittelija Susanna Lundström oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Hanna Karojärvi, Venla Moisala, Marianna Lehtinen, Maris Reinson, Ulla Majamaa, Anna Henttonen, Pekka Paavola, Päivi Niskanen, Elina Peippo, Tiia Heinäsuo, Aija Karttunen, Lilli Siikasmaa, Jukka Etu-Seppälä, Mika Vuori

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.