Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 14.12.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 172 Retkiluistelun kohdeavustukset kaudelle 2021-2022 

TRE:7519/12.04.00/2021

Valmistelija

  • Henttonen Anna, Suunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelija Anna Henttonen,​ puh. 040 660 2057,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto,​ puh. 040 485 1059,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Sivistys-​ ja kulttuurilautakunnan toivomusponnen 19.11.2020 mukaisesti retkiluisteluratojen aurausavustukset on siirretty rahoitettavaksi yhdeltä palvelualueelta,​ sivistyspalvelujen palvelualueelta. Retkiluisteluratojen aurausavustuksiin on varattu määrärahaa yhteensä 31 500 euroa. Sivistys- ja kulttuurilautakunta on hyväksynyt retkiluistelun kohdeavustuksille arviointikriteerit 16.11.2021.

Retkiluistelu on suosittu ulkoilu-​ ja liikuntamuoto,​ jonka kustannukset ovat suhteellisen pienet ja hyvinvointivaikutukset puolestaan positiivisia. Koska retkiluistelulle on paljon kysyntää tamperelaisten ulkoilijoiden ja kuntoliikkujien piirissä,​ voidaan katsoa,​ että kaupungin kannattaa avustuksella osallistua toiminnasta aiheutuviin kustannuksiin. Tällä tavalla voidaan taata radan käyttömahdollisuudet kaikille retkiluistelusta kiinnostuneille ilman,​ että kaupunki toteuttaisi radan omana palvelunaan. Lisäksi retkiluisteluradat edistävät myös Tampereen tavoitteita kasvattaa kaupungin vetovoimaa matkailu-​ ja elämyskaupunkina.Tampereen kaupunki on myöntänyt avustusta retkiluistelutoimintaan Näsijärvellä ja Tohlopissa useana vuonna,​ ja lisäksi vuosittain on tullut kyselyitä uusien retkiluisteluratojen aurausmahdollisuuksista.

Kauden 2021-2022 retkiluistelun kohdeavustukset julistettiin haettavaksi 24.11.2021. Hakuaika päättyi 7.12.2021 klo 15.45. Määräaikaan mennessä retkiluistelun kohdeavustusta haki viisi (5) hakijaa ja lisäksi yksi hakemus siirrettiin festivaalien ja suurten yleisötapahtumien toiminta-avustusten kokonaisuudesta. Lautakunnan hyväksymien avustuskriteerien mukaan retkiluistelun kohdeavustuksia voidaan myöntää yhteisöille ja yrityksille Tampereen alueella ylläpidettävien retkiluisteluratojen kunnossapitoon. Hakijat, jotka eivät täytä hakukriteereitä, eikä heille esitetä avustusta kaudelle 2021-2022 ovat Mikan kone-ja kiinteistöapu/Vehmaisten osakaskunta ja Peltolammin luistelurata/Jari Moilanen.

Retkiluistelun kohdeavustuksia kaudelle 2021-2022 esitetään myönnettäväksi yhteisöille ja yrityksille: Hiking Travel, HIT ky:lle 18 000 euroa, Tohlopin luisteluradalle 11 300 euroa, Niihaman Majalle 2000 euroa ja Aholan omakotiyhdistys ry:lle 200 euroa. Avustusvalmistelussa on huomioitu lautakunnan hyväksymät arviointikriteerit, mm. radan pituus, ylläpitoedellytykset, turvallisuus sekä radan saavutettavuus ja käyttäjämäärät.

Kaupungin avustuksen myöntäminen edellyttää, että avustusten saajilla on kaikkinainen radan kunnossapitovastuu. Lisäksi avustuksen saajat vastaavat radan käyttö- ja käyttäjäturvallisuudesta. 

Mikäli luistelurata ei täytä kaupungin asettamia edellytyksiä avustuksen käytölle, tai avustuksen saaja ei ko. toiminnan kannalta riittävistä olosuhteista huolimatta toteuta retkiluistelurataa tai mikäli olosuhteista johtuen rataa ei voida lainkaan toteuttaa, kaupungilla on oikeus periä avustus takaisin osittain tai kokonaan.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Myönnetään avustukset retkiluisteluratojen auraamiseksi kaudelle 2021-2022 seuraavasti:

Hiking Travel, HIT Ky:lle (y-tunnus 0921767-9) 23 000 euron suuruinen avustus Näsijärvelle

Tohlopin luisteluradalle (y- tunnus 2821623- 3) 11 300 euron suuruinen avustus Tohloppijärvelle

Niihaman Maja:lle (y-tunnus 2339534-0) 2000 euron suuruinen avustus Niihamajärvelle

Aholan omakotiyhdistys ry:lle (y-tunnus 3026286-1) 200 euron suuruinen avustus Olkahistenlahdelle

Kaupungin avustuksen myöntäminen edellyttää, että avustusten saajilla on kaikkinainen radan kunnossapitovastuu. Lisäksi avustuksen saajat vastaavat radan käyttö- ja käyttäjäturvallisuudesta.

Avustukset maksetaan liikunnan ja nuorison palveluryhmän kustannuspaikalta 137016.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Eriävä mielipide

  • Esittelijä muutti päätösehdotustaan siten, että Hiking Travel, HIT Ky:lle myönnettäväksi esitettävä avustussumma korotettiin 18 000 eurosta 23 000 euroon. Puheenjohtaja totesi näin muutetun päätösehdotuksen olevan asian käsittelyn pohjana.

Kokouskäsittely

Suunnittelija Anna Henttonen oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Hakijat, Pekka P. Paavola, Anna Henttonen, Päivi Lehtinen, Teemu Irri, Susanna Lundström

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.