Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, kokous 23.11.2021

§ 164 Maa-ainesten ottolupahakemus kiinteistölle 837-713-1-334, Tampereen Pohjankapeen kylä, Kurun Kivi Oy 

TRE:1543/10.00.03/2021

Valmistelija

  • Niukkanen Hannu, Ympäristösuunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Ympäristötarkastaja Tiina Nieminen, puh. 040 800 7352, etunimi.LH.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandstrom, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kurun Kivi Oy hakee maa-aineslain 4 §:n mukaista lupaa kalliokiven louhimiseen Tampereen kaupungin Pohjankapeen kylän kiinteistöllä 837-713-1-334 (Ylä-Kapee). Hakemus koskee osaa olemassa olevan louhimokokonaisuuden toiminta-alueesta, joka sijoittuu kahdelle eri kiinteistölle.  

Maa-aineslupa kalliokiviaineksen ottamiseen on päättynyt 31.7.2021 (dnro TRE:9930/10.00.03/2010). Hakemus koskee tämän toiminnan jatkamista. Toimintakiinteistöllä on toistaiseksi voimassa oleva ympäristölupa kivenlouhimon ja murskaamon toimintaan (dnro TRE:9343/11.01.00/2010). Louhimokokonaisuuden toisella kiinteistöllä on maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain mukainen yhteislupa kalliokiviaineksen ottamiseen ja murskaamiseen (dnro TRE:3016/11.01.02/2020).

 

Maa-aineslain mukaista ottolupaa haetaan 50 000 kiintokuutiometrin (k-m3) kokonaisottomäärälle ja nykyistä ottotasoa syvemmälle. Haettavan ottamisalueen pinta-ala on noin 1,7 hehtaaria. Maa-aineslupaa haetaan kymmeneksi vuodeksi.

Lisäksi toiminnalle haetaan maa-aineslain 21 §:n mukaista lupaa aloittaa toiminta mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Päätösehdotus oli

Myönnetään Kurun Kivi Oy:lle maa-aineslain 4 §:n mukainen lupa kalliokiven ottamiseen Tampereen kaupungin Pohjankapeen kylän kiinteistöllä 837-713-1-334 (Ylä-Kapee). Toimintaa tulee harjoittaa hakemuksen ja ottamissuunnitelman mukaisesti, ellei lupamääräyksistä muuta johdu. Lupamääräykset on esitetty liitteenä olevassa lupapäätöksessä.

Lisäksi myönnetään lupa aloittaa toiminta mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakija (kurunkivi@kurunkivi.fi), Pirkanmaan ELY-keskus Ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue sekä Liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue (kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi), Tampereen kaupunki maankäytön suunnittelu (kapakaava@tampere.fi), Tampereen kaupungin terveydensuojeluviranomainen (terveydensuojelu@tampere.fi), Tampereen kaupungin ilmoitustaulu (kirjaamo@tampere.fi),  Palvelupiste Frenckell (tampereenpalvelupiste@tampere.fi), Tampereen kaupungin ympäristönsuojelu (ymparistonsuojelu@tampere.fi)

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Valitusoikeus on:
1) asianosaisella;
2) rekisteröidyllä yhdistyksellä tai säätiöllä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät;
3) toiminnan tai hankkeen sijaintikunnalla ja muulla kunnalla, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät;
4) valtion valvontaviranomaisella sekä toiminnan tai hankkeen sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomaisella;
5) asiassa yleistä etua valvovalla viranomaisella;
6) kunnan jäsenellä (maa-ainesluvat)

Valitusviranomainen

Valitus tehdään ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaisissa asioissa sekä maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain mukaisesta yhteisluvasta Vaasan hallinto-oikeudelle.

Vaasan hallinto-oikeus
Korsholmanpuistikko 43
PL 204, 65101 Vaasa
faksi: 029 56 42760
sähköposti: vaasa.hao@oikeus.fi

Valitus tehdään maa-aineslain mukaisissa asioissa Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Päätös annetaan tiedoksi julkisella kuulutuksella kaupungin verkkosivuilla. Tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemän päivän kuluttua päätöksen julkaisemisesta. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Päätöksen tiedoksiantopäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä
    
Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perustelut
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.