Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 9.12.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 164 Lapsiperheiden neuvonta- ja terapiapalvelujen palvelusetelin sääntökirjan päivittäminen ja palvelujen arvojen korottaminen (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:1062/05.01.00/2021

Valmistelija

  • Päivänen Maria, Palvelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Perheneuvolan johtaja Ulla-Riitta Mutikainen, puh. 040 800 4864, ostopalvelusihteeri Sini Jukka, puh. 040 639 7447, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungin lasten ja nuorten palvelujen lautakunta päätti palvelusetelin käyttöönotosta perheneuvolassa 30.10.2014 (§ 113). Palvelut ovat asiakkaille maksuttomia.

Palvelusetelitoiminnalla on saavutettu sille asetetut tavoitteet; palvelusetelin avulla on pystytty lisäämään varhaista tukea ja hoitoa, nopeuttamaan ja kohdentamaan palveluja niille perheille, jotka aiemmin joutuivat jonottamaan niitä pitkään. Lisäksi on pystytty monipuolistamaan perheille tarjottavia neuvonta- ja terapiapalveluja.

Tällä hetkellä aktiivisia palvelusetelituottajia on noin 15, ja heidän toimintaansa sekä asiakastyössä että yhteistyössä perheneuvolan työntekijöiden kanssa on oltu tyytyväisiä. Tänä vuonna palveluseteleitä on myönnetty noin 170 kpl (Tilanne 10/2021).

Palvelusetelituottajille maksettaviin korvauksiin ei ole tehty palvelusetelin käyttöönoton jälkeen lainkaan korotuksia. Terapeutit ovat viestittäneet selkeästi, ettei heidän kannata jatkaa palvelusetelituottajana, koska palvelusetelin arvo on liian alhainen. Useita terapeutteja on myös peruuttanut palvelusetelituottajana toimimisensa em. syystä.

Palvelusetelien nykyiset palvelusisällöt ja arvot:

1.     Kasvatuksellinen ohjaus ja neuvonta 45 min/ 70 euroa, 90 min/110 euroa

2.     Parisuhdeterapia 45 min/ 90 euroa, 90 min/130 euroa

Palvelujen uusia arvoja pohdittaessa tarkasteltiin sekä muiden kaupunkien että terapiapalveluja tuottavien organisaatioiden hinnoittelua.

Asiakkaille ei ole toiminnan aikana myönnetty 45 minuutin vastaanottoaikoja, joten on tarkoituksenmukaisempaa jättää käyttöön ainoastaan 90 minuutin vastaanottoaika/ käynti.

Yhdelle asiakkaalle käyntejä myönnetään korkeintaan 10, ja jatkoseteleitä ei myönnetä.

Päivitettyyn sääntökirjaan on tehty pieniä palvelusetelikäytäntöihin tulleita muutoksia sekä teknisluonteisia, lainsäädäntöön ja yleiseen ohjeistukseen liittyviä tarkennuksia.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Lapsiperheiden neuvonta- ja terapiapalvelujen palvelusetelin päivitetty sääntökirja sekä palvelujen korotetut arvot hyväksytään.

Palvelusetelien arvoiksi päätetään 1.1.2022 alkaen

  1. Kasvatuksellinen ohjaus ja neuvonta 90 min/130 euroa (korotus 20 euroa)
  2. Parisuhdeterapia 90 min/ 160 euroa. Tässä palvelussa terapeuteilta vaaditaan Valvira -pätevyys. (korotus 30 euroa)


Päivitettyyn sääntökirjaan tehdyt pienet teknisluonteiset, lainsäädäntöön ja yleiseen ohjeistukseen liittyvät tarkennukset hyväksytään.

Palvelujohtaja voi päätöksellään tehdä sääntökirjaan muutoksia, mikäli lainsäädäntöön, palveluseteliohjeistukseen tai Tampereen kaupungin käytäntöihin tulee muutoksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Maria Päivänen, Ulla-Riitta Mutikainen, Sini Jukka, psop@tampere.fi, Päivi Juurinen, palvelusetelituottajat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.