Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 9.12.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 163 Asiakasmaksulain mukaiset ateria-, ylläpito- ja tukipalvelumaksut ikäihmisten, mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden sekä vammaisten palveluissa 1.1.2022 alkaen (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:8293/02.04.03/2021

Valmistelija

  • Närhi Maritta, Palvelujohtaja
  • Patronen Mari, Palvelujohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Palvelujohtaja Maritta Närhi, puh. 050 320 6325 ja palvelujohtaja Mari Patronen, puh. 040 801 6008, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosiheeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Asiakasmaksulain (734/1992) osittaisuudistus astui voimaan 1.7.2021. Lain mukaan kuntalaisten tulee maksaa jatkossa sama hinta saamistaan palveluista riippumatta palveluntuottajasta. Kunta tai kuntayhtymä saa periä asiakkaalta kohtuullisen maksun asiakassuunnitelmaan (palvelu- ja hoitosuunnitelma) sisältyvistä tukipalveluina järjestettävistä tai asumispalveluun liittyvistä ateria-, vaatehuolto-, peseytymis-, siivous- ja turvapalveluista, osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä edistävistä palveluista sekä muista vastaavista asumista tukevista palveluista (10 h §). Maksun tulee olla kohtuullinen (10 h §) ja enintään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruinen (2 § 1 mom.).

Asiakasmaksupolitiikan tavoitteena on, että maksut ovat kohtuullisia ja yhdenmukaisia, eivätkä ole esteenä palvelujen saamiselle. Asiakasmaksulain 11 § mukaan sosiaalihuollon palveluista määrätty maksu ja terveydenhuollon palveluista henkilön maksukyvyn mukaan määrätty maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista. Lain mukaan kunnat vastaavat asiakasmaksujen perimisestä ja voivat päättää asiakasmaksuista. Aiemmin edellä mainitut maksut on perinyt palveluntuottaja, mutta lakimuutoksen vuoksi velvollisuus maksujen perimiseen siirtyi kunnalle. Palveluntuottaja laskuttaa vastaavasti kuntaa syntyneistä kustannuksista.

Vammaispalvelulain ja Kehitysvammalain perusteella järjestettävät asumisen tukipalvelut, joita henkilö tarvitsee selviytyäkseen jokapäiväisestä elämästä (esimerkiksi tuki pukeutumiseen ja syömiseen), ovat edelleen asiakkaalle maksuttomia. Ateria- ja ylläpitomaksuihin edellä mainitut lait eivät kuitenkaan ota kantaa, vaan ne kuuluvat asiakasmaksulain alaan.

Ikäihmisten palveluissa palveluasumiseen sisältyvät palvelu- ja hoitosuunnitelman mukainen päivittäinen ohjaus, neuvonta, tuki ja apu päivittäisissä toiminnoissa klo 7–22 välisenä aikana. Lisäksi palveluun sisältyvät kodin viikoittainen ylläpitosiivous ja ympärivuorokautisten turva- ja ensiapupalvelujen turvaaminen. Palvelu- ja hoitosuunnitelman mukaisesti palveluasumisen asiakkaalta peritään säännöllisen lisäpalvelutarpeen mukaisesti erillinen asiakasmaksu aterioista, lisäsiivouksesta, vaatehuollosta, hygieniatarvike-paketista ja turvapalvelusta.

Päihde- ja mielenterveysasiakkaiden palveluasumista järjestetään asiakkaille, joilla on päivittäistä avun, tuen ja ohjauksen tarvetta arjen asioissa. Tuki sisältää ohjausta arjen hallintaan liittyvissä asioissa kuten kodinhoidossa, pyykki- ja liinavaatehuollossa sekä asioimisessa yksikön ulkopuolella. Asiakasta avustetaan tarvittaessa henkilökohtaisen hygienian hoidossa. Palvelu- ja hoitosuunnitelman mukaisesti palveluasumisen asiakkaalta peritään säännöllisen lisäpalvelutarpeen mukaisesti erillinen asiakasmaksu aterioista, siivouksesta sekä pyykkihuoltopalvelusta.

 

Palvelu 

Nykyinen

1.1.2022 alkaen

Ylläpito  (sisältää henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät suojakäsineet (pois lukien hoitotarvikejakelusta saatavat tarvikkeet), peruspyykinpesuaineet ja perussiivoukseen tarvittavat yleispesuaineet, wc-paperit, käsipyyhepaperit, tiskiaineet ja perusihonpesuaineet)

Vammaispalvelut tehostettu palveluasuminen oma tuotanto 59,18 e/kk

Vammaispalvelut palveluasuminen oma tuotanto 26,19 e/kk, ostopalvelut vaihteluväli 20–65,39 e/kk

Ikäihmisten palvelut

hyg.paketti 1 (perushygienia, ei siivoustarvikkeita): 31 e/kk

hyg.paketti 2 (perushygieniatarvikkeet + kevyet haavanhoitotarvikkeet): 46 e/kk

Ostopalvelut vaihteluväli 25–51 e/kk

Päihde- ja mielenterveyspalvelut (ostopalvelut) erityishoiva (ERHO) hygieniapaketti (käytössä yhdellä palveluntuottajalla) 30 e /kk, hoitotarvikemaksu (käytössä yhdellä palveluntuottajalla) 50 e /kk

40 e/kk

Aamu-/väli-/iltapala

Vammaispalvelut oma tuotanto 2,28 e, ostopalveluissa ei eriteltynä

Ikäihmisten palvelut, oma tuotanto 1 e/krt

Ikäihmisten palvelut, osto 4,50–4,60/krt

Päihde- ja mielenterveyspalvelut, ei eriteltynä

2 e

Lounas/päivällinen

Vammaispalvelut oma tuotanto 5,36 e, ostopalvelut vaihteluväli 4,30-7,00 e (tämä koske emyös päiväaikaista toimintaa lounaan osalta)

Ikäihmisten palvelut, oma tuotanto 5 e/krt

Ikäihmisten palvelut, ostot 6,60–18,00 e/krt

Päihde-ja mielenterveyspalvelut, ei eriteltynä

7 e (lounas/ päivällinen)

Kokopäiväateria (sisältää aamu-, väli ja iltapalan, lounaan ja päivällisen)

Vammaispalvelut oma tuotanto 11,08 e, ostopalvelut vaihteluväli 8,7-14 e
Ikäihmisten palvelut 330 e/kk, ei päivähintaa

Ikäihmisten palvelut ostot: erilaisia hinnoittelumalleja 425–510 e/kk päiväkohtaiset 14-21,30 e/pv

Päihde- ja mielenterveyspalvelut palveluasuminen (ostopalvelut)
10-16 e/pv

14 e

Ikäihmisten palveluasumisessa esitetään lisäsiivouspalvelun suuruudeksi asiakkaan maksukykyyn perustuvaa (maksuluokat I-IV) siivouspalvelumaksua 10–28 e/kerta kotihoidon tuki-palvelutaulukon mukaisesti: https://www.tampere.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/asiakasmaksut/kotihoito.html#siivouspalvelut. Siivouspalvelun alimman maksuluokan bruttotulojen alarajaan tehdään indeksikorotus 1.1.2022 alkaen.

Palveluasumisen asiakkailta peritään turvapalvelumaksu asiakkaan maksukyvyn mukaan (maksuluokat I-IV) ja on enintään 43 e/kk. Maksu perustuu kotihoidon turvapalvelu-maksutaulukkoon: https://www.tampere.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/asiakasmaksut/kotihoito.html. Perittävät asiakasmaksut turvapalveluista ovat palveluasumisessa 2 euroa vähemmän kuin kotihoidon turvapalveluissa, koska ne eivät sisällä liittymämaksua tuottajalle. Turvapalvelun alimman maksuluokan bruttotulojen alarajaan tehdään indeksikorotus 1.1.2022 alkaen.

Tehostettua palveluasumista ja erityistä hoivaa vaativien tehostettua palveluasumista (ERHO) järjestetään asiakkaille, joilla on psyykkisen sairauden ja toimintakyvyn laskun vuoksi ympärivuorokautisen avun, psyykkisen tuen ja hoivan tarve. Palvelu sisältää tarvittaessa oheispalvelut kuten avun asiointi, pyykkihuolto ja henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimiseen. Palveluun sisältyy viikkosiivous ja vuosittainen suursiivous. Joillekin asiakkaille voi olla tarpeen myös lisäsiivouspalvelu.

Palvelu 

Nykyinen 

1.1.2022 alkaen

Lisäsiivouspalvelu

Ikäihmisten palvelut oma tuotanto, ei ole peritty aikaisemmin

Ikäihmisten palvelut ostopalvelut; 29,90–38 e/h tai 25–50 e/kk

Päihde- ja mielenterveyspalvelut ostopalvelut perineet omin perustein

Ikäihmisten palvelut: 10–28 e/kerta kotihoidon tukipalvelu -taulukon mukaisesti
Päihde- ja mielenterveyspalvelut: 26 e/h

Turvapalvelumaksu 

Ikäihmisten palvelut sama kuin nyt esitetty

Päihde- ja mielenterveyspalvelut ei ole peritty aikaisemmin

Asiakkaan maksukyvyn mukaan, enintään 43 e/kk

Säännöllinen pyykkihuoltopalvelu 

Ikäihmisten palvelut oma tuotanto, ei ole peritty aikaisemmin

Ikäihmisten palvelut ostopalvelut; laskutettu paino-, aika- ja kuukausiperusteisesti

Päihde- ja mielenterveyspalvelut ostopalvelut perineet omin perustein

18,50 e/kk (2 kertaa kuukaudessa) & 37,00 e/kk (4 kertaa kuukaudessa /1 kerta viikossa) 

Siivouspalvelu

Päihde- ja mielenterveyspalvelut ostopalvelut perineet omin perustein

Päihde- ja mielenterveyspalvelut: 26 e/h

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Asiakasmaksulain mukaiset ateria-, ylläpito- ja tukipalvelumaksut ikäihmisten, mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden sekä vammaisten palveluissa peritään 1.1.2022 perustelutekstissä esitettyjen taulukoiden mukaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Palvelujohtaja Maritta Närhi, palvelujohtaja Mari Patronen ja palveluesimies Mari Kallinen olivat asiantuntijoina paikalla asian käsittelyn aikana.

Esittelijä Taru Kuosmanen teki pykälän Perustelut-kohdan jälkimmäiseen taulukkoon seuraavat muutokset:

  • lisäsiivouspalvelun kohdalta poistetaan päihde- ja mielenterveyspalveluiden osalta merkintä: (+ alv 24 %)
  • siivouspalveluiden kohdalta poistetaan päihde- ja mielenterveyspalveluiden osalta merkintä: (+ alv 24 %)


Puheenjohtaja Johanna Loukaskorpi totesi näin muutetun Perustelut-kohdan olevan asian käsittelyn pohjana.

Tiedoksi

Maritta Närhi, Mari Patronen, Johanna Kormano, Anna Mustonen, Jenni Niemi, Pentti Vataja, Kaisa Savisaari, Kristiina Terävä, Tanja Karvonen, Sirkku Miettinen, Pegasos

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.