Keskusvaalilautakunta, kokous 29.11.2021

§ 116 Kaupunginhallituksen päätökset 25.10.2021 § 494 ja 8.11.2021 § 522 vuoden 2022 aluevaalien vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien asettamisesta sekä ennakkoäänestyksen toimittamisesta laitoksissa  

TRE:6129/00.00.02/2021

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Varonen Jukka, Hallintojohtaja, jukka.varonen@tampere.fi

Perustelut

Aluevaalit järjestetään sunnuntaina 23.1.2022. Ennakkoäänestyksen ajanjakso kotimaassa on 12.-18.1.2022.

Vaalisunnuntaina äänestys tapahtuu kaupungin 68 äänestysalueen vaalilautakunnissa, joiden äänestyspaikoista kaupunginhallitus on päättänyt aikaisemmin. Niin ikään yleisistä ennakkoäänestyspaikoista kaupunginhallitus on päättänyt aikaisemmin.

Vaalilain 9 §:n mukaan ennakkoäänestyspaikkoina toimivia laitoksia ovat sairaalat, ympärivuorokautista hoitoa antavat ja muut, kunnanhallituksen päätöksellä määrätyt sosiaalihuollon toimintayksiköt sekä rangaistuslaitokset. Laitosäänestyksen toimittavia vaalitoimikuntia on syytä asettaa edelleen sama määrä kuin aikaisemmissakin vaaleissa eli 12 kappaletta. Laitokset, joissa äänestys ehdotetaan toimitettavaksi, ilmenevät päätöksen liitteestä.

Vaalilain 15 §:n mukaan kunnanhallituksen on hyvissä ajoin ennen vaaleja asetettava

1) kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme; sekä

2) laitoksessa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten yksi tai useampi vaalitoimikunta, joihin kuhunkin kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja yksi muu jäsen sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme.

Vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäsenten sekä niiden varajäsenten tulee edustaa Pirkanmaan vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita. Vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan. Vaalilautakunnan jäsenenä tai varajäsenenä ei voi olla ehdokas. Vaalitoimikunnan jäsenenä tai varajäsenenä ei voi olla ehdokas eikä myöskään hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä.

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 4a §:n mukaan kunnallisissa toimielimissä lukuun ottamatta kunnanvaltuustoa tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu. Tasa-arvovaatimus koskee erikseen varsinaisia jäseniä ja varajäseniä.

Kunnallisjärjestöt/puolueet ovat tehneet esityksiä vaalilautakuntien ja -toimikuntien puheenjohtajiksi, varapuheenjohtajiksi, jäseniksi ja varajäseniksi. Kaikkia luottamushenkilöpaikkoja ei ole vielä pystytty täyttämään. Tältä osin vaalilautakunnat ja -toimikunnat jäävät tässä vaiheessa vajaiksi ja niitä tulee täydentää myöhemmin kaupunginhallituksen päätöksellä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Vuoden 2022 aluevaaleja varten asetetaan 68 vaalilautakuntaa ja valitaan niihin liitteessä 1 luetellut henkilöt.

Vuoden 2022 aluevaaleja varten asetetaan 12 vaalitoimikuntaa ja valitaan niihin liitteessä 2 luetellut henkilöt.

Vaalitoimikunnat määrätään toimittamaan vuoden 2022 aluevaalien ennakkoäänestys liitteen 2 mukaisissa laitoksissa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden lakimies Juha Perämaalle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Mikko Aaltonen poistui kokouksesta.

Valmistelija

Varonen Jukka, Hallintojohtaja, jukka.varonen@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on 25.10.2021 § 494 valinnut jäseniä ja varajäseniä vuoden 2022 aluevaalien vaalilautakuntiin ja vaalitoimikuntiin. Päätöksen jälkeen kunnallisjärjestöt/puolueet ovat täydentäneet esityksiään vaalilautakuntien ja -toimikuntien puheenjohtajiksi, varapuheenjohtajiksi, jäseniksi ja varajäseniksi. Kaikkia luottamushenkilöpaikkoja ei ole vieläkään pystytty täyttämään. Tältä osin vaalilautakunnat ja -toimikunnat jäävät tässä vaiheessa edelleen vajaiksi ja niitä tulee täydentää myöhemmin kaupunginhallituksen päätöksellä.

Valintojen jälkeen on lisäksi ilmennyt, että kyseisiin toimielimiin on valittu henkilöitä, jotka eivät pätevän syyn vuoksi voi osallistua niiden työskentelyyn kuntavaaleissa. Tämän vuoksi näille henkilöille tulee myöntää ero luottamustehtävästä ja valita heidän tilalleen uudet henkilöt.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Vuoden 2022 aluevaalien vaalilautakuntia ja -toimikuntia täydennetään oheisen liitteen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Perämaa Juha, Lakimies

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on 25.10.2021 § 494 nimennyt puheenjohtajia, varapuheenjohtajia, jäseniä ja varajäseniä vaalilautakuntiin sekä vaalitoimikuntiin. Lisäksi kaupunginhallitus on päättänyt niistä laitoksista, joista aluevaalien ennakkoäänestys järjestetään. Päätöksellään 8.11.2021 § 522 kaupunginhallitus on täydentänyt vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien kokoonpanoja.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Perämaa Juha, Lakimies

Merkitään otsikossa mainitut kaupunginhallituksen päätökset tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)