Keskusvaalilautakunta, kokous 29.11.2021

§ 119 Vaalitoimitsijoiden määrääminen Tampereen kaupungin yleisiin ennakkoäänestyspaikkoihin aluevaaleissa 2022 

TRE:6127/01.02.01/2021

Valmistelija

  • Korhonen Katja, Lakimies

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan 2. sihteeri Katja Korhonen, puh. 040 128 6993, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vuoden 2022 aluevaalien ennakkoäänestys toimitetaan 12-18.1.2022 ja vaalipäivä on 23.1.2022. Tampereen kaupunginhallitus on päätöksellään 25.10.2021 § 493 määrännyt aluevaalien 2022 Tampereen kaupungin yleiset ennakkoäänestyspaikat sekä niiden aukioloajat.

Kuntavaalien yleisinä ennakkoäänestyspaikkoina Tampereella on 22 ennakkoäänestyspaikkaa: Keskusvirastotalo, Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13, Tampereen jäähalli, Vuoreksen koulu, pääkirjasto Metso, Kaukajärven kirjasto, Kämmenniemen kirjasto, Nekalan lähitori, Pappilanpuiston lähitori, Pispan lähitori, Pohjolan lähitori, Citymarket Linnainmaa, Citymarket Turtola, Prisma Kaleva, Prisma Koivistonkylä, Prisma Lielahti, kauppakeskus Duo Hervanta, kauppakeskus Ratina, liikekeskus Westeri, Tampereen yliopisto keskusta kampus Linna, Tampereen yliopisto Hervannan kampus Tietotalo ja Tampereen ammattikorkeakoulu pääkampus.

Vaalilain 17 §:ssä säädetään ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijoista. Ennakkoäänestyksestä kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa huolehtivat vaalitoimitsijat. Kussakin kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa on oltava ainakin kaksi vaalitoimitsijaa. Vaalitoimitsijat kotimaan yleiseen ennakkoäänestyspaikkaan määrää kunnan keskusvaalilautakunta.

Vaalitoimitsijalle ei ole vaalilaissa säädetty erityisiä kelpoisuusvaatimuksia. Vaalitoimitsijaksi voidaan määrätä tehtävään kykenevä 18 vuotta täyttänyt henkilö. Vaalitoimitsijana ei voi toimia ehdokas eikä hänen puolisonsa (aviopuolisot sekä avioliitonomaisessa suhteessa tai rekisteröidyssä parisuhteessa elävät), lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa.

Tampereen kaupungin 22:een ennakkoäänestyspaikkaan tulee määrätä vaalitoimitsijan tehtävään riittävä määrä vaalitoimitsijoita varmistamaan ennakkoäänestyksen sujuva toimittaminen. Aluevaalien ennakkoäänestyspaikkojen vaalitoimitsijoiksi on pyydetty hakemuksia muun muassa aiemmin vaalitoimitsijoina toimineilta henkilöiltä sekä muilta tehtävään soveltuvilta henkilöiltä. Saapuneet hakemukset 134 kpl on käyty läpi ja esitetään liitteessä mainittujen 99 henkilön valitsemista ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijoiksi. Näistä 76 henkilöä on toiminut vaalitoimitsijan tehtävässä aiemminkin. Vaalitoimitsijoiden varahenkilöiksi esitetään 16 henkilön valitsemista mahdollisia peruuntumistapauksia ja esteitä ajatellen. Peruuntumistapauksia ajatellen on myös tarpeen oikeuttaa keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja määräämään yksittäisiä vaalitoimitsijoita liitteessä esitettyjen henkilöiden lisäksi.

Ennakkoäänestyksen vaalitoimitsijoiden kanssa tehdään työsopimukset. Vaalitoimitsijoiden palkkio määräytyy keskusvaalilautakunnan 14.10.2021 § 104 päättämien palkkioperusteiden mukaisesti. Keskusvaalilautakunnan henkilöstö järjestää vaalitoimitsijoille tarvittavan koulutuksen tehtävään.

Valitut henkilöt on merkitty Tampereen kaupungin henkilöstöhallinnon henkilörekisteriin. Rekisteriä koskeva tietosuojaseloste sekä tiedote rekisteröidyn oikeuksista ovat nähtävissä Tampereen kaupungin internet-sivuilla.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Korhonen Katja, Lakimies

Tampereen kaupungin yleisiin ennakkoäänestyspaikkoihin aluevaaleissa 2022 määrätään liitteessä luetellut 99 henkilöä vaalitoimitsijan tehtävään ja 16 henkilöä vaalitoimitsijan varahenkilön tehtävään.

Lisäksi peruuntumistapauksissa keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja oikeutetaan määräämään yksittäisiä vaalitoimitsijoita liitteissä mainittujen vaalitoimitsijoiden lisäksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.