Keskusvaalilautakunta, kokous 26.1.2022

§ 24 Kunnan tuloksen vahvistaminen ja ilmoitus Pirkanmaan aluevaalilautakunnalle 

TRE:6130/00.00.02/2021

Valmistelija

  • Perämaa Juha, Lakimies

Valmistelijan yhteystiedot

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Perämaa, puh. 040 503 9038, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Vaalilain 143 l §:n mukaan keskusvaalilautakunta vahvistaa 3. päivänä vaalipäivän jälkeen (26.1.2022) viimeistään kello 18 aloitettavassa kokouksessaan äänimäärät, jotka kukin ehdokas sekä puolue, vaaliliitto ja yhteislista yhteensä ovat aluevaaleissa saaneet kunnassa, sekä ilmoittaa viipymättä näin vahvistetut äänimäärät ja vaaleissa annettujen äänten kokonaismäärän sekä mitättömien äänten määrän oikeusministeriön määräämällä tavalla aluevaalilautakunnalle.

Keskusvaalilautakunta sai äänten tarkastuslaskennan valmiiksi maanantaina 24.1.2022, jolloin Tampereen kaupungin osalta aluevaalien tulos oli laskettu. Tulos on tallennettu vaalien tuloslaskentajärjestelmään.

Keskusvaalilautakunta pyysi tarkastuslaskennan yhteydessä äänestysalueen 53 (Annala A) vaalilautakunnalta selvitystä tarkastuslaskennassa havaitusta 8 äänestyslipun puuttumisesta. Vaalilautakunta on toimittanut asiassa selvityksen keskusvaalilautakunnalle. Selvityksen mukaan äänestysliput olivat erehdyksessä jääneet pois sinetöidystä äänestyslippulaatikosta ja jääneet ääntenlaskupaikalle. Sieltä äänestysliput oli löytänyt koulun henkilökunta. Vaalilautakunnan puheenjohtaja on toimittanut äänestysliput keskusvaalilautakunnalle 25.1.2022 ja ne ovat pöytäkirjan liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Perämaa Juha, Lakimies

Keskusvaalilautakunta päättää hylätä sille 25.1.2022 toimitetut 8 äänestyslippua. Keskusvaalilautakunta pitää todennäköisenä, että äänestysalueen nro 53 vaalilautakunnan antaman selvityksen tapahtumainkulku pitää paikkansa ja että äänestysliput ovat heiltä inhimillisen erehdyksen vuoksi jääneet puuttumaan muiden äänestyslippujen joukosta. Äänestysliput on kuitenkin toimitettu keskusvaalilautakunnalle vasta tiistaina 25.1.2022 eivätkä ne ole olleet koko aikaa vaalilautakunnan hallussa, mitä ei voida pitää vaalilain mukaisena menettelynä.

Vahvistetaan Tampereen kaupungin osalta vuoden 2022 aluevaalien tulos ja pöytäkirjan liitteeksi otetaan seuraavat aluevaalien tuloslaskentajärjestelmän raportit:

KT10 Äänestysaktiivisuus kunnassa

KT11 Äänestysaktiivisuus sukupuolen mukaan äänestysalueittain

KT20 Ehdokkaiden äänet äänestysalueittain

KT21 Ehdokkaiden äänet, koko kunta

KT29 Ryhmittäin ehdokkaiden äänet

KT90 Mitättömät äänestysliput perusteittain

Ilmoitetaan edellä mainittu vahvistettu tulos ja raportit Pirkanmaan aluevaalilautakunnalle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)