Kaupunginhallitus, kokous 13.12.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 573 Sisäisen tarkastuksen raportointi ja kehittämistoimenpiteet 

TRE:3664/00.05.02/2021

Valmistelija

  • Ruski Heini, Tarkastuspäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Vt. tarkastusjohtaja Heini Ruski, puh. 041 730 0921, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Uudet sisäisen tarkastuksen raportit
Hallintosäännön (voimaan 1.8.2021) 83 §:n mukaan kaupunginhallituksen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tehtäviin kuuluu sisäisen tarkastuksen raportoinnin käsittely. Konsernihallinnon toimintasäännön (1.8.2021) mukaan sisäinen tarkastus vastaa arvioinnin tulosten raportoinnista kaupunginhallitukselle, pormestarille, konsernijohtajalle ja arvioinnin kohteelle.

Sisäinen tarkastus on arvioinut:

  • tietosuojan valvontaa digi- ja ICT-projekteissa,​
  • hankintojen lainmukaisuuden valvontaa tietohallinnossa​,
  • irtaimen omaisuuden hallintaa ja valvontaa,
  • hiilineutraaliustoimenpiteiden seurantaa ja raportointia,
  • luottokorttilaskujen asiatarkastus- ja hyväksymisprosessia virastopalveluissa,
  • kaupungin yhteisöjen avustusperiaatteiden noudattamista.


Tarkastukset on laadittu sisäisen tarkastuksen ammattistandardeja noudattaen. Tarkastusraportit on käsitelty yhteistyössä tarkastuskohteiden kanssa ja toimitettu tiedoksi ja toimenpiteitä varten. Liitteenä olevassa raportissa on arvio kunkin tarkastuskohteen sisäisestä valvonnasta.

Sisäinen tarkastus on arvioinut:

  • Sisäisen valvonnan järjestämisen toimintamallia: Miten tuloksellisesti johto ja esimiehet ovat suunnitelleet, määritelleet sekä ohjeistaneet sisäisen valvonnan toimintatavat eli mm. vastuut, tehtävät ja toimenpiteet sisäisen valvonnan tavoitteiden saavuttamiseksi?
  • Sisäisen valvonnan toimeenpanoa: Miten tuloksellisesti toimintamalli tai sisäinen valvonta on viety osaksi tarkastuskohteen käytäntöjä, ja miten toimintaohjeita on noudatettu?


Sisäinen tarkastus esittää molempien arvioinnista objektiivisen arvion. Lisäksi sisäinen tarkastus esittää johtopäätöksen tarkastuskohteen johdon esittämien toimenpiteiden riittävyydestä ja muista kaupunginhallituksen tiedonsaannin kannalta olennaisista seikoista.

Raportissa on esitetty myös yhteenveto ylimmän johdon edellyttämistä kehittämistoimenpiteistä, joihin on ryhdytty tai ryhdytään mahdollisten valvonnan heikkouksien korjaamiseksi.

Yhteenvetoraportin 1-2021 tiedot on raportoitu 17.5.2021 tarkastustoimikunnalle, jonka lakkauttamisesta päätettiin kaupunginhallituksessa 8.2.2021 § 55 hallintosäännön muutoksella.

Tarkastusten seuranta
Sisäinen tarkastus seuraa aiemmin annettujen tarkastussuositusten toteuttamista, ja raportoi seurannasta konsernijohtajalle ja pormestarille. Kaupunginhallitukselle raportoidaan erikseen, mikäli suositusten toteuttamisessa havaitaan poikkeamia. Raportointihetkellä ei ole havaittu erityisiä poikkeamia suositusten toimeenpanossa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Sisäisen tarkastuksen raportointi ja raportoinnin perusteella käynnistetyt kehittämistoimenpiteet merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden sisäinen tarkastaja Heini Ruskille. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Ilkka Sasi, Mikko Aaltonen ja Ilmari Nurminen liittyivät kokoukseen.

Mikko Aaltonen poistui ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Heini Ruski, tarkastuskohteet

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)