Kaupunginhallitus, kokous 13.12.2021

Lataa  Kuuntele 

§ 574 Sisäisen tarkastuksen painopisteet 2022-2025 ja vuosisuunnitelma 2022 

TRE:3664/00.05.02/2021

Valmistelija

  • Ruski Heini, Tarkastuspäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Vt. tarkastusjohtaja Heini Ruski, puh. 041 730 0921, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginhallituksen ja konsernijohdon vastuu sisäisestä valvonnasta ja riskienhallinnasta
Kaupungin ja kaupunkikonsernin johtaminen noudattaa hyvää hallinto- ja johtamistapaa sekä perustuu lainsäädännön lisäksi hallintosääntöön, kaupungin strategiaan, taloussuunnitelmaan, talousarvioon sekä muihin valtuuston päätöksiin. Kuntalaki velvoittaa kaupunginhallituksen ja konsernijohdon järjestämään kaupungin toiminnan sisäisen valvonnan ja siihen sisältyvän riskienhallinnan sekä konsernivalvonnan. Kaupunginhallitus johtaa kuntalain mukaan kaupungin toimintaa, hallintoa ja taloutta ja sen tulee huolehtia myös sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä.

Sisäinen tarkastus tukee arvioinneillaan valvontatehtävää
Sisäinen tarkastus tukee konsernijohtoa hyvän hallinnon ja kaupungin eettisten periaatteiden toteuttamisessa ja tavoitteiden saavuttamisessa tarjoamalla järjestelmällisen lähestymistavan organisaation hallinto-, johtamis- ja valvontaprosesseihin sekä riskienhallinnan ja konsernivalvonnan tuloksellisuuden arviointiin ja kehittämiseen. Sisäinen tarkastus toteuttaa kaupunginhallituksen ja konsernijohdon kuntalakiin perustuvaa valvontavelvollisuutta tuottamalla objektiivista arviointitietoa.

Sisäisen tarkastuksen painopisteet 2022-2025
Sisäinen tarkastus suunnittelee toimintaansa usean vuoden aikajänteellä tunnistamalla riskejä kaupunkikonsernin toiminnassa. Riskien perusteella sisäinen tarkastus on määritellyt seuraavat painopisteet tulevien vuosien tarkastustyölle:

  • kaupungin johtamisprosessien hallinta,
  • kaupungin toiminnan eettisyys ja lainmukaisuus,
  • resurssien ja omaisuuden hallinta,
  • tiedon oikeellisuus, eheys, riittävyys ja ajantasainen käytettävyys,
  • sisäisen tarkastuksen oman toiminnan vaikuttavuus.


Painopisteet on esitetty tarkemmin liitteessä.

Sisäisen tarkastuksen vuosisuunnitelma 2022
Konsernimääräyksen (Sisäisen tarkastuksen tehtävät ja toiminta, 5.8.2021) mukaan sisäinen tarkastus laatii ja esittää vuosittain toimintaympäristön ja riskien analysointeihin perustuvan toimintasuunnitelman ja resurssitarpeet kaupunginhallitukselle, pormestarille ja konsernijohtajalle. Sisäinen tarkastus on laatinut vuoden 2022 vuosisuunnitelman, joka toteutetaan osin ostopalveluita hyödyntämällä. Ajalla 1-6/2022 tarkastukset toteutetaan pienhankintana, sillä kilpailutettava hankintasopimus on voimassa aikaisintaan toukokuussa 2022. Pienhankintojen tulee pysyä yhteenlaskettuna kansallisen palveluhankintojen kynnysarvon alapuolella. Ajalla 7-12/2022 tarkastukset toteutetaan puitesopimusostoina kilpailutettuun puitejärjestelyyn perustuen. Hankintailmoitus julkaistaan alkuvuodesta 2022.

Vuosisuunnitelman lisäksi voidaan käynnistää erityistarkastuksia seuraavin perustein:

  • kaupungin eettiseen kanavaan saapuneiden ilmoitusten perusteella käynnistettävät tarkastukset,
  • kaupunginhallituksen, pormestarin ja konsernijohtajan määräämät tarkastukset.


Osa vuosisuunnitelman tarkastuksista voi siirtyä seuraavaan vuoteen, mikäli erityistarkastukset vievät tilaajan ja tarkastajien resursseja niin paljon, että niille erikseen varattu resurssi ei riitä.

Liitteenä oleva sisäisen tarkastuksen vuosisuunnitelma on salassapidettävä julkisuuslain perusteella (JulkL (621/1999) 24.1 §:n 15-kohta).

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Sisäisen tarkastuksen painopisteet 2022-2025 ja vuosisuunnitelma 2022 merkitään tiedoksi.

Päätös

Sisäisen tarkastuksen päivitetyt painopisteet 2022-2025 ja vuosisuunnitelma 2022 merkitään tiedoksi.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden sisäinen tarkastaja Heini Ruskille. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Asian esittelijä Juha Yli-Rajala täydensi sisäisen tarkastuksen painopisteiden kohtaa "Sisäinen tarkastus arvioi ja edistää" seuraavasti: "*sote ja pela siirtojen hallittua toteuttamista".

Puheenjohtaja totesi näin muutetun liitteen olevan päätöksenteon pohjana.

Tiedoksi

Heini Ruski

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)