Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 16.2.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 29 Oppisopimuskoulutuksen tuotekehitysmalli Tredussa -projektin loppuraportti (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:3575/02.04.01/2019

Valmistelija

  • Kallioinen Outi, Johtaja, ammatillinen koulutus

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja, ammatillinen koulutus Outi Kallioinen, puh. 044  423 5473 ja oppisopimuspäällikkö Liisa Klinge, puh. 050 540 5309, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Elinvoima- ja osaamislautakunta hyväksyi kokouksessaan 22.5.2019 (§ 61) Oppisopimuskoulutuksen tuotekehitysmalli Tredussa -projektille 275 000 euroa oppisopimusrahastosta. Päätöksen mukaisesti projektin etenemisestä on raportoitu lautakunnalle vuosittain. 

Oppisopimuskoulutuksen tuotekehitysmalli Tredussa -projekti toteutettiin 1.7.2019 - 31.12.2021.

Projektin tavoitteena oli 

  • mallintaa oppisopimusmuotoiseen aikuiskoulutukseen asiakaslähtöinen ja ketterä tuotekehitysprosessimalli ja vakiinnuttaa se osaksi Tredun toimintajärjestelmää;
  • tuotteistaa ja pilotoida yhdessä työnantajien ja yrittäjien kanssa oppisopimuskoulutukseen soveltuvia  tutkinnon osia, jotka vastaavat tiedossa olevaan ja ennakoituun koulutuskysyntään;
  • tehdä ketteriä innovatiivisia kokeiluja uusiksi koulutusratkaisuiksi.

Kehittyneen tuotekehitysosaamisen avulla tavoitteena oli lisätä koulutuksen työelämävastaavuutta, laatua, työnantaja- ja opiskelijatyytyväisyyttä ja läpäisyä sekä vahvistaa Tredun roolia työ- ja elinkeinoelämän  kehittämisessä ja innovaatiotoiminnan tukemisessa. 

Oppisopimuskoulutuksen tuotekehitysprosessimalli, Ideasta tuotteeksi, tuotettiin Tredun Moodle -oppimisalustalle. Tuotekehitysmallin sisällön tuottamiseen osallistui laajasti asiantuntijoita Tredusta. Sisältöjä kehitettiin yhdessä Tredun koulutusalojen ja työelämän edustajien kanssa palvelumuotoilun menetelmin työpajoissa. 

Tuotekehitysmallin ympärille rakennettiin koulutusalojen tuotteistamisosaamista lisääviä ja tuotteistamistyötä tukevia palveluja. Palveluja olivat mm. koulutukset ja pajat, koulutustuotekohtaiset sparraukset, koulutustuotteiden markkinoinnin suunnittelun ja toteutuksen tukeminen sekä asiakaskuuntelun mallit. 

Uusia tai uudistettuja koulutustuotteita saatiin enemmän kuin projektin tavoitteisiin oli asetettu. Pilottituotteita syntyi 23 kappaletta. Koulutustuotteita kehitettiin sosiaali- ja terveys-, kasvatus-, matkailu-, puhtauspalvelu-, kiinteistöpalvelu-, media-, ravintola- ja catering-, kone- ja tuotantotekniikan-, turva- sekä liiketoiminnan aloilla. Ne kehitettiin yhteistyössä yli 40 yrityksen tai muun kumppanin kanssa. Koulutustuotepilotit toivat Treduun arviolta 100 uutta oppisopimusopiskelijaa.

Joidenkin koulutustuotepilottien kehittäminen ja/tai markkinointi aloitettiin vasta vuoden 2021 lopulla, joten niiden opiskelijamäärä selviää myöhemmin. Koulutustuotteista on saatu monistettua räätälöityjä koulutuksia eri asiakkaiden tarpeisiin. Hyviä käytäntöjä ja malleja on jaettu eri tilaisuuksissa Tredussa, esimerkiksi S2 -kielen integrointiin koulutuksessa, verkostomaiseen koulutussuunnitteluun sekä koulutustuotteiden uudistamiseen verkkototeutukseksi. 

Projektin aikana Tredun sisäinen yhteistyö koulutussuunnittelussa kehittyi. Projektissa kehitettiin tuotekehityspajamalli ennakointi-, asiakas- ja toimintaympäristötiedon käsittelyyn asiakasymmärryksen luomiseksi ja asiakasyhteistyöhön valmistautumiseksi. Mallia kutsutaan tuotekehityspaja Verstaaksi. Verstastoiminta jatkuu Tredussa keväällä 2022.

Projektin kokonaisbudjetti oli 275 000 euroa, toteutusajan kokonaiskustannuksiksi muodostui 277 497,13 euroa, Tredun omarahoitusosuudeksi jää 2497,13 euroa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Oppisopimuskoulutuksen tuotekehitysmalli Tredussa -projektin loppuraportti merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Liisa Klinge, Hanna Orava, Pirjo A Järvinen, Anne Nousiainen 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)