Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 16.2.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 28 Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuoden 2022 vuosisuunnitelma (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:5927/02.02.01/2021

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Pauliina Laisi, puh. 040 836 2730 ja strategiacontroller Tuomas Huhtala, puh. 040 353 7384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden 2022 talousarvion ja vuosien 2023 – 2025 taloussuunnitelman kokouksessaan 15.11.2021 § 198. Palvelu- ja vuosisuunnitelmaesitys perustuu valtuuston hyväksymässä talousarviossa osoitettuihin lautakuntatasolla sitoviin määrärahoihin ja tuloarvioihin.

Lautakunnan vuosisuunnitelma on osa kaupungin strategista johtamisjärjestelmää. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan ja toimeenpannaan palvelusuunnitelmaa ja vuosittaista talousarviota. Vuosisuunnitelmalla edistetään myös pormestariohjelman sisältöjä. Vuosisuunnitelma laaditaan osana toiminnan ja talouden prosessia ja hyväksytään ko. toimielimessä vuoden loppuun mennessä. Strategiavalmistelun aikataulusta johtuen vuoden 2022 vuosisuunnitelman hyväksymisen takaraja on poikkeuksellisesti 18.2.2022.

Vuosisuunnitelmaan kootaan lautakunnan alaisen toiminnan suunnittelua ohjaavat palvelusuunnitelmien toimenpidekokonaisuudet ja vuosittaiset talousarviotavoitteet sekä niitä toteuttavat toimenpiteet. Lisäksi vuosisuunnitelma sisältää kuvauksen palveluryhmien ja -yksiköiden toiminnasta ja taloudesta sekä riskiprofiilin ja keskeiset sisällöt henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta. Vuosisuunnitelmassa esitetään myös hankintasuunnitelma. Vuosisuunnitelmasta raportoidaan lautakunnalle huhtikuun, elokuun ja vuoden lopun tilanteesta. Vuosisuunnitelman poikkeuksellisesta hyväksymisaikataulusta johtuen vuoden 2022 toimenpiteistä raportoidaan kuitenkin ainoastaan elokuun ja vuoden lopun tilanteesta.

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen organisaatiossa elinvoima- ja osaamislautakunnan järjestämät palvelut jakautuvat kuuteen palveluryhmään. Niitä ovat ammatillinen koulutus, lukiokoulutus, työllisyys- ja kasvupalvelut, vetovoima ja edunvalvonta, elinkeinopalvelut sekä kehitysohjelmat. Kaupunginhallituksen ohjauksessa ovat valtuustoon nähden erikseen sitovat kehitysohjelmat, joita ovat Hiedanranta, Viiden tähden keskusta, Älykaupunki kaupunkilaisille sekä Elämystalouden kehitysohjelma. Kehitysohjelmien käyttötalouden toimintakatteet ovat ohjelmittain valtuustoon nähden sitovia.

Elinvoima- ja osaamislautakunnan toimivalta vuosisuunnitelman hyväksymisessä perustuu Tampereen kaupungin hallintosäännön 17 §:ään, jonka mukaan lautakunta päättää tehtäväalueensa osalta palvelu- ja vuosisuunnitelman hyväksymisestä.

Elinvoima- ja osaamislautakunnan toimintatulot ovat 110,2 milj. euroa, toimintamenot 211,2 milj. euroa ja toimintakate -101,0 milj. euroa. Talousarvion ja vuosisuunnitelman välinen toimintakatteen ero (7000 euroa) aiheutuu ammatillisen koulutuksen palveluryhmään kohdistuvien poistojen tarkentumisesta. Ammatillisen koulutuksen osalta sitovaa on tilikauden tulos, jolloin poistoihin kohdistuvat muutokset vaikuttavat lautakunnan toimintakatteeseen. Lautakunnan toimintakate pl. erikseen sitovat erät on talousarvion mukaisesti -95,3 milj. euroa.

Elinvoima- ja osaamislautakunnan nettoinvestointien esitys vuonna 2022 on valtuuston hyväksymän talousarvion mukaisesti -3,7 milj. euroa. Investoinnit kohdistuvat ammatillisen koulutuksen toimintaan, ja niistä on tarkempi erittely päätöksen liitteessä.

Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuosisuunnitelman tulot muodostuvat pääasiassa ammatillisen koulutuksen valtionosuuksista, työllisyydenhoitoon valtiolta saatavista tuista ja avustuksista sekä ammatillisen koulutuksen maksullisen palvelutoiminnan tuotoista.

Lautakunnan toimintamenoista merkittävimmän osan muodostavat henkilöstömenot ja palvelujen ostot. Toimintamenot, yhteensä 211,2 milj. euroa, jakautuvat palvelukokonaisuuksittain seuraavasti: ammatillinen koulutus 47 %, lukiokoulutus 16 %, työllisyys- ja kasvupalvelut 30 %, elinkeinopalvelut 2 % (sis. Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelma), vetovoima ja edunvalvonta (sis. Elämystalouden kehitysohjelma) 3 % ja kehitysohjelmat 2 %. Työmarkkinatuen kuntaosuus sisältyy työllisyys- ja kasvupalvelut -palveluryhmän avustuksiin ja sen suuruudeksi vuoden 2022 vuosisuunnitelmassa on arvioitu 24,5 milj. euroa.

Ammatillisen koulutuksen yhteistoimintasopimuksen mukaisesti valtiolta ammatilliseen koulutukseen saatava yksikköhintarahoitus käytetään kokonaisuudessaan ammatillisen koulutuksen järjestämiseen. Vuosisuunnitelmassa vuoden 2022 ammatillisen koulutuksen valtionosuustuloksi on arvioitu 87,0 milj. euroa. Joulukuussa 2021 saadun suoritepäätöksen perusteella valtionosuus on 87,9 milj. euroa, mikä on 0,9 milj. euroa enemmän kuin vuosisuunnitelmassa on arvioitu. Valtionosuustuloa esitetään oikaistavaksi OKM:n päätöksen mukaiseksi talousarviomuutoksella. Lisäksi vuosisuunnitelmassa on huomioitu opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin sekä koronavirustilanteen johdosta tarvittaviin tukitoimiin myönnettävää lisärahoitusta yhteensä 3,9 milj. euroa. Vuoden 2022 vuosisuunnitelmassa ammatillisen koulutuksen palveluryhmän tilikauden tulos on 0,0 euroa.

Talousarviossa sitoviksi määriteltyjen vuositavoitteiden, määrärahojen ja tuloarvioiden muutoksista päättää kaupunginvaltuusto. Vuosisuunnitelman hyväksyvä toimielin voi päättää tarkemmasta sitovuudesta toimielimeen nähden.

Vuoden 2022 talousarviossa kaupunginvaltuustoon nähden sitovaa on lautakuntarakenteen mukainen lautakunnan toimintakate, pois lukien alla luetellut erikseen sitovat erät. Lisäksi elinvoima- ja osaamislautakunnan osalta erikseen sitovaksi on määritelty ammatillisen koulutuksen nettoinvestoinnit.

Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuosisuunnitelmaan sisältyvät seuraavat erikseen sitovat erät:

  • Ammatillinen koulutus, tilikauden tulos, 0,0 milj. euroa
  • Viiden tähden keskusta -kehitysohjelma, toimintakate -4,608 milj. euroa
  • Hiedanranta -kehitysohjelma, toimintakate -0,429 milj. euroa
  • Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelma, toimintakate -1,279 milj. euroa
  • Elämystalouden kehitysohjelma, toimintakate -0,790 milj. euroa.

Elinvoima- ja osaamislautakuntaan nähden sitovaa on kunkin palveluryhmän toimintakate, pois lukien valtuustoon nähden erikseen sitovat erät.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Elinvoima- ja osaamislautakunnan vuoden 2022 vuosisuunnitelma hyväksytään.

Palvelualueen johtaja oikeutetaan tekemään vuosisuunnitelmaan teknisiä korjauksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Ilpo Rantanen poistui kokouksesta ja Ali-Reza Abdali saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Mia Lumio, Nina Mustikkamäki, Regina Saari, Outi Kallioinen, Matti Hännikäinen, Timo Antikainen, Anna-Kaisa Heinämäki, Pauliina Laisi, Tuomas Huhtala 

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.