Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta, kokous 16.2.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 17 Sopimus Nysse-lippujen kelpoisuudesta VR:n junaliikenteessä Tampereen seudulla 

TRE:6821/08.01.01/2020

Valmistelija

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Joukkoliikennejohtaja Mika Periviita, puh. 050 326 7007, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen seudulla toteutettiin 15.12.2019 - 30.12.2020 liikenne- ja viestintäministeriön junapilotti osana LVM:n junaliikenteen osto- ja velvoiteliikennesopimusta. Tampereen seudulla pilotin kehittämistoimenpiteet painottuivat erityisesti Nokian ja Tampereen välille, missä 15.12.2019 alkaen on ollut arkipäivisin käytettävissä 16 junavuoroa suuntaansa aikaisemman 9 vuoron sijaan. Tampereen ja Lempäälän välillä junavuorot lisääntyivät pilotissa 22 vuorosta 28 vuoroon suuntaansa. Oriveden ja Tampereen välillä vuorotarjonta kasvoi vastaavasti 11 vuorosta 14 vuoroon. Pilotin junatarjonta on vakiintunut osaksi Tampereen seudun junatarjontaa valtion ja Tampereen kaupunkiseudun välisen maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksen 2020-2023 (MAL-sopimus) mukaisesti.

Tampereen kaupunki (kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomainen) ja VR-Yhtymä Oy tekivät Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan 19.12.2019 päätöksen mukaisesti pilottiin liittyvän lippuyhteistyösopimuksen. Sopimuksella sovittiin Nysse-kausilippujen kelpaamisesta VR:n liikenteessä Tampereen seudulla sekä lähi- että kaukojunaliikenteessä. Sopimuksen mukaisesti kumpikin osapuoli vastaa omasta liikennepalvelustaan ja siihen liittyvistä toimista. Kyseisen sopimuksen mukainen lippuyhteistyö alkoi 3.2.2020. Kyseessä oli määräaikainen, 15.12.2020 asti voimassa oleva, sopimus.

Aiemman määräaikaisen sopimuksen jatkoksi Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta hyväksyi uuden lippuyhteistyösopimuksen 25.11.2020. Merkittävimpänä uudistuksena lippuyhteistyötä laajennettiin 4.1.2021 alkaen matkakortille ladattujen kausilippujen lisäksi mobiili 30 vrk:n opiskelijakausilippuihin sekä Nysse Mobiilin kerta- ja vuorokausilippuihin. Sopimus tehtiin määräaikaisuuden sijaan toistaiseksi voimassa olevaksi.

Junaliikenteen kehittämistä on jatkettu vuoden 2021 aikana. Tesoman seisake avattiin liikenteelle 16.8.2021 ja loppuvuodesta 2021 tehtiin päätös junaliikenteen lisäämisestä elokuusta 2022 alkaen. Luontevana osana kehittämistä myös lippuyhteistyön laajentamisesta on neuvoteltu VR:n kanssa. Toistaiseksi voimassaolevaan sopimukseen esitetään merkittävimpänä muutoksena aiempaan ja asiakkaiden toivomana matkakortin kertalipun (arvolippu) mukaanottaminen yhteistyöhön. Lisäksi joukkoliikenteen tapahtumalippujen osalta on sovittu, että niiden kelpoisuudesta sovitaan erikseen tapauskohtaisesti. Nousukorvaukset on päivitetty vastaamaan uusien lipputuotteiden mukaantuloa. Nousukorvaukset määräytyvät VR:n vastaavan reitin lipunhinnoista lähi- ja kaukoliikenteessä ja niiden määräytymisessä otetaan huomioon liikennetyypin lisäksi lipputyyppien käyttöjakauma sekä ikä- ja alennusryhmät. Sopimukseen on lisäksi päivitetty tietosuojaa ja -turvaa koskevia kirjauksia sekä muita pieniä muutoksia. Muutos lipputuotteiden kelpoisuudessa toteutetaan 4.4.2022 alkaen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Periviita Mika, Joukkoliikennejohtaja

Sopimus lippuyhteistyöstä hyväksytään.

Joukkoliikennejohtaja oikeutetaan tekemään sopimukseen pieniä teknisluonteisia korjauksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hanna Castrén-Ollila/VR Oy, Tanja Lehtonen/Nysse, Maarit Kaartokallio/Nysse

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.