Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 17.3.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 41 Kotitori-palveluintegraattorimallin hankintasopimukseen sisältyneen väestövastuualueen kotihoidon palvelun järjestäminen Tampereen kaupungin omana toimintana (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:2023/00.01.06/2022

Valmistelija

  • Palomäki Virva, Hankintapäällikkö
  • Lähde-Säteri Anne, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Hankintapäällikkö Virva Palomäki, puh. 040 800 4405, suunnittelupäällikkö Anne Lähde-Säteri, puh. 040 801 6192, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Leeni Herrala, puh. 040 481 8428, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunki ja palveluintegraattori Alustapalvelu Sociala Oy (ryhmittymänsä Tammenlehväkeskus Oy:n ja Kehitysvammaisten Tuki ry:n kanssa) ovat 13.7.2021 allekirjoitetulla sopimuksella sopineet seuraavista palveluista: Osio 1: Kotitori-palveluintegraattori, Osio 2: Kotona asumista tukevat palvelut, Osio 3. Oriveden palvelut: Kotona asumista tukevat palvelut. 

Sopimuskausi on alkanut 1.9.2021, mutta erityisen tuen tarpeessa olevien lasten lastenhoitopalvelu, Kotihoito (kotipalvelu ja kotisairaanhoito) vaikeavammaisille henkilöille ja sosiaalihuoltolain mukainen avustaja- ja saattajapalvelu sekä kotona asumista tukeva puhelinneuvonta Pirkanmaalla ovat käynnistyneet 1.1.2022. 

Sosiaali- ja terveyslautakunta on käsitellyt asiaa useassa kokouksessaan (7.10.2021, 10.11.2021, 9.12.2021, 13.1.2022, 27.1.2022). Aluehallintovirastolle 27.1.2022 antamassaan selvityksessä sosiaali- ja terveyslautakunta on todennut, että Tampereen kaupunki ei jatka väestövastuualueen kotihoidon osalta hankintasopimusta.

Palveluintegraattori Alustapalvelu Sociala Oy:n alihankkija Koivupirtin Säätiö sr/Hoiva Petsamo on tuottanut väestövastuualueen kotihoidon palvelua 1.9.2021–17.10.2021 välisen ajan. Kotihoidon palvelun virheiden vuoksi Tampereen kaupunki on ottanut väestövastuualueen kotihoidon palvelun omaksi toiminnakseen, ja purkanut Kotitori-palveluintegraattorisopimuksen kyseisten palvelujen osalta (sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen johtajan 1. varahenkilön päätös 25.2.2022 §17). Päätöksen myötä sopimus on purkautunut välittömästi väestövastuualueen kotihoidon palvelun osalta. Sopimuksen osittaisen purkamisen myötä kaupunki haluaa vakauttaa ja varmistaa väestövastuualueen kotihoidon asiakkaiden palvelun sekä turvata asiakasturvallisuuden. 

Väestövastuualueen kotihoidon palvelun piirissä on noin 300 säännöllistä kotihoitoa saavaa asiakasta. Alueen kotihoidon palvelun tuottamisen kokonaisvastuu on ollut 18.10.2021 alkaen Tampereen kaupungilla. Käytännössä Tampereen kaupunki on joutunut toteuttamaan kotihoidon palveluja henkilöstövuokrauksena Kotitori-hankintasopimukseen perustuen. Palveluintegraattori Alustapalvelu Sociala Oy on velvollinen avustamaan tilaajaa sopimusvelvoitteiden siirtämisessä tilaajan itsensä hoidettavaksi. Palveluintegraattori Alustapalvelu Sociala Oy:tä voidaan hankintasopimuksen nojalla edellyttää turvaamaan henkilöstövuokrauksen jatkuvuus sekä myötävaikuttamaan henkilöstön ja tiedon siirtymiseen.

Tampereen kaupunki ja Koivupirtin Säätiö sr ovat neuvotelleet Koivupirtin Säätiö sr:n väestövastuualueella työskentelevän kotihoidon henkilöstön siirtymisestä liikkeenluovutuksen periaatteita noudattaen Tampereen kaupungille. Tarkoituksena on sopia muutostilanteessa osapuolten välillä syntyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista. Palvelujen tuottamiseen käytetyn irtaimen omaisuuden ostamisesta neuvotellaan osapuolten välillä ja solmitaan tarvittaessa erilliset sopimukset.

Väestövastuualueen kotihoidon palvelua ei kilpailuteta uudelleen. Kotihoidon palvelun tuottamistavan pysyvä muutos vaikuttaa ikäihmisen palveluryhmän kustannusrakenteeseen ja kustannuksiin. Tampereen kaupunki on tuottanut kotihoidon palvelun väliaikaisena ratkaisuna hyödyntäen Kotitori-hankintasopimuksen henkilöstövuokrauksen palvelua. Väestövastuualueen kotihoidon palvelussa on tavoitteena luopua merkittävästä henkilöstövuokrauksesta sekä vahvistaa vakituisen henkilöstön määrää ja järjestää alueen kotihoidon palvelun henkilöstörakenne ja -mitoitus yhdenmukaiseksi Tampereen kaupungin oman tuotannon kotihoidon palvelujen kanssa. Pysyvän muutoksen johdosta oman tuotannon kotihoidon kustannukset ovat suuremmat suhteessa alkuperäiseen Kotitori-palveluintegraattorimallin hankinnan kustannuksiin. Henkilöstökustannusten lisäksi kustannuksia syntyy palvelujen ostojen (sisäiset ja ulkoiset), aineiden ja tarvikkeiden sekä vuokrien osalta. 

Oman toiminnan kustannukset katetaan siirtämällä vuosisuunnitelmassa ostopalveluista yksityiselle palveluntuottajalle maksettu korvaus omaan tuotantoon. Vuosisuunnitelmamuutoksesta päätetään erikseen.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Torppa-Saarinen Eeva, Palvelujohtaja, johtava ylihammaslääkäri

Hyväksytään Kotitori-palveluintegraattorimallin hankintasopimukseen sisältyneen väestövastuualueen kotihoidon palvelun järjestäminen Tampereen kaupungin omana toimintana 1.4.2022 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Taru Kuosmanen, Leena Viitasaari, Mari Patronen, Maria Päivänen, Maritta Närhi, Virva Palomäki, Kaisa Taimi, Sirkku Miettinen, Anne Lähde-Säteri, Tanja Welin, Kim Pråhl, Paula Hakanen, Jaana Villamo, Birgit Viitanen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.