Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 7.4.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 55 Selviämishoitoasema ja sosiaali- ja kriisipäivystys uuden poliisiaseman yhteyteen, tarveselvitys (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:971/10.03.06/2022

Valmistelija

  • Viljakka Jarmo, Hankepäällikkö
  • Vuorinen Mari, Suunnittelupäällikkö

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelupäällikkö Mari Vuorinen, puh. 041 731 0424, hankearkkitehti Jarmo Viljakka, puh. 040 806 4105, palvelujohtaja Maritta Närhi, puh. 050 320 6325, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Leeni Herrala, puh. 040 481 8428, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Selviämishoitoasema ja sosiaali- ja kriisipäivystys toteutetaan uuden poliisiaseman kiinteään yhteyteen. Tilat tulevat sijaitsemaan Nekalan kaupunginosassa Viinikankadun, Lahdenperänkadun ja Lempääläntien rajaamalla alueella. Nykyinen kiinteistötunnus on 837-125-665-9. Etäisyys keskustorilta on noin 4 kilometriä. Tontin omistaa Tampereen kaupunki. Uuden poliisiaseman ja siihen liittyvän selviämishoitoaseman ja sosiaali- ja kriisipäivystyksen tilojen toteuttamisen edellyttämä asemakaavamuutos Nekalan alueella on vireillä (Asemakaava - XXV (Vihioja), Viinikankatu 42–46, poliisin ja pelastuslaitoksen toimitilat Dno TRE:4006/10.02.01/2019).

Kokonaisuus muodostuu selviämishoitoasemasta sekä siihen liittyvistä katkaisuhoidon ja sosiaali- ja kriisipäivystyksen tiloista. Toiminta siirtyy uusiin tiloihin niiden valmistuttua. Samalla vanhoista tiloista luovutaan. Hankkeen aikataulu yhteensovitetaan poliisiaseman rakentamisaikatauluun. Suunnitelman mukaan molempien rakennusten toiminta käynnistyy samanaikaisesti. Rakennustöiden aloituksen edellytyksenä on, että tarvittavat johtosiirrot ja mahdollinen pilaantunut maa poistetaan ennen rakennustöiden aloitusta.

Tarveselvityksen hyväksymisen jälkeen hanke siirtyy Pirkanmaan hyvinvointialueen valmisteluvastuulle, joka vastaa hanke- ja toteutussuunnittelusta ja toteutuksesta. Laatimalla tarveselvityksen Tampereen kaupunki edesauttaa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuslaitoksen toimintojen joustavaa siirtymistä hyvinvointialueelle vuoden 2023 alussa.

Tilan tarve

Tilaohjelman mukainen toimintojen tilantarve hyötyalana on yhteensä 1 311,5 hym2. Arvioitu huoneistoala, mikä on vuokran maksun päivityksen peruste, on 2 244 htm2.

Aikataulu

Toiminta siirtyy uusiin tiloihin niiden valmistuttua. Samalla vanhoista tiloista luovutaan. Tämänhetkisen arvion mukaan asemakaava valmistuu vuoden 2022 aikana. Hankkeen aikataulu yhteensovitetaan poliisiaseman rakentamisaikatauluun. Suunnitelman mukaan molempien rakennusten toiminta käynnistyy samanaikaisesti.

Hankkeen toteuttamiseen liittyvät tiedot

Toteutuksen edellyttämä asemakaava on vireillä. Suunnittelualue sijaitsee Vihiojan kaupunginosassa 2,5 km kaupungin keskustasta etelään osoitteessa Viinikankatu 42, 44 ja 46. Asemakaavan muutos koskee tonttia nro 665-9 sekä Viinikankadun ja Lahdenperänkadun katualuetta Nekalan teollisuusalueen eteläosassa. Länsipuolella on Lempääläntie ja Viinikan ratapiha, etelässä Vihioja. Suunnittelualue on väljästi rakennettua teollisuus- ja varastoaluetta, jossa toimivat mm. Nekalan jäteasema, Nekalan lämpökeskus ja Tampereen Veden pääkonttori. Alue sijaitsee vaarallisten aineiden kuljetusten (VAK) huomiointivyöhykkeellä.

Tavoitteena on mahdollistaa uusien toimitilojen rakentaminen poliisille, pelastuslaitokselle ja selviämishoitoasemalle ja sosiaali- ja kriisipäivystykselle alueen eteläosaan. Samalla kehitetään tontin pohjoisosassa sijaitsevia kaupungin toimintoja. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma oli nähtävillä 19.11.–10.12.2020 välisen ajan. Tämänhetkisen arvion mukaan asemakaava vahvistuu vuonna 2022, mikäli siitä ei valiteta.

Suunnitelman mukaan rakennus sijoittuu omalle tontilleen poliisilaitoksen pohjoispuolelle, sen kiinteään yhteyteen. Asiakkaat ohjautuvat selviämishoitoasemalle suljetun poliisipihan kautta, johon pääsy on vain viranomaisilla. Pihaympäristö on poliisin valvoma. Asiakkaan vastaanottoarvio tehdään poliisilaitoksen puolella sijaitsevassa käytävässä, josta on suora sisäyhteys selviämishoitoasemalle. Henkilökunnan ja muiden asiakkaiden kulku rakennukseen tapahtuu rakennuksen itäpäästä.

Tässä tarveselvityksessä esitetään toimintojen sijoittamista kolmeen tasoon. Ensimmäiseen kerrokseen sijoittuvat selviämishoitoaseman tilat, joista on suora yhteys poliisilaitoksen tiloihin käytäväyhteyden kautta. Toiseen kerrokseen sijoittuvat katkaisuhoidon tilat, henkilökunnan yhteiset pukuhuonetilat, vastaanottohuoneet sekä yhteinen neuvottelutila. Kolmanteen kerrokseen sijoittuvat sosiaalikriisipäivystyksen ja sosiaalipäivystyksen työtilat odotus-, tauko- ja neuvottelutiloineen. Rakennukseen toteutetaan kaksi paarimitoitettua hissiä. Asiakasyhteys rakennukseen tapahtuu rakennuksen itäpäästä, poliisilaitoksen henkilöstöravintolan ja selviämishoitoaseman ja sosiaalikriisipäivystyksen rakennusten välistä. Ullakkokerroksessa sijaitsee iv-konehuone.

Henkilökunnalle varataan autopaikkoja noin 32 kappaletta. Invapaikkoja toteutetaan yksi. Tilojen lähelle tarvitaan kolme autopaikkaa henkilökunnalle. Tontille suunnitellaan oma huoltoliittymä ja -piha rakennuksen länsipäähän. Lisäksi tarve on polkupyöräpaikoille. Pyöräpaikat suunnitellaan murronkestävin rakentein ja sijoitetaan lukittavaan kylmään tilaan. Paikkatarve on yhteensä 12 kappaletta. Ratkaisut tarkentuvat asemakaavatyön yhteydessä, jossa huomioidaan käyttötarkoituksen tuomat reunaehdot.

Investointi- ja käyttökustannukset

Tilaohjelman perusteella tehdyssä laskelmassa on päädytty kustannusarvioon 9 773 000 euroa (3 846 euroa / brm2). Kustannukset on arvioitu hintatasossa 3/2023 (109,5) Haahtela-kehitys Oy:n hintaennusteen mukaan. Arvioitu uudisrakennuksen aiheuttama pääomavuokra on 586 380 euroa/vuosi (21,78 euroa/m2/kk), kiinteistönhoito 94 248 euroa/vuosi (3,50 euroa/m2/kk), huolto- ja kunnossapito 37 161 euroa/vuosi (1,38 euroa/m2/kk) ja tontinvuokra 26 250 euroa/vuosi (0,97 euroa/m2/kk). Vuokra on yhteensä 744 039 euroa/vuosi (27,63 euroa/m2/kk).

Toiminnan kustannukset

Yksikön tulevat henkilöstökustannukset tulevat olemaan yhteensä noin 1 062 000 euroa, josta selviämisaseman kuluja on 962 000 euroa ja katkaisuhoidon kuluja 370 000 euroa. Henkilökuntaa rakennuksessa tulee olemaan yhteensä 18 henkilöä, joista 11 työskentelee selviämisasemalla ja 7 katkaisuhoidossa. Henkilöstö siirtyy nykyisestä yksiköstä.

Investointilaskelmassa tulee huomioida myös muut rakennuksen varustelun hankinnat, kuten ensikertaisen kalustuksen kustannukset, jotka ovat selviämisasemalla 200 000 euroa ja katkaisuhoidossa 90 000 euroa. Yhteissumma ensikertaiseen kalustukseen tulee olemaan arviolta 290 000 euroa. Muut aineet, tarvikkeet ja tavarat ovat arviolta noin 60 000 euroa. Kamera- ja kulunvalvonnan järjestelmien sekä muiden tarvittavien ICT- ja AV- laitteiden hankinnan ja käyttöönoton kustannukset ovat arviolta noin 80 000 euroa. Kulut jakautuvat selviämisaseman ja katkaisuhoidon yksiköiden kesken.

Väistötilat

Hanke ei edellytä väistötilojen rakentamista. Toiminta siirtyy uuteen rakennukseen nykyisistä tiloista poliisiaseman siirtyessä uusiin tiloihin.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Kuosmanen Taru, Johtaja

Selviämishoitoaseman ja sosiaali- ja kriisipäivystyksen tarveselvitys hyväksytään jatkosuunnittelun pohjaksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Suunnittelupäällikkö Mari Vuorinen ja palvelupäällikkö Tanja Airaksinen olivat asiantuntijoina paikalla asian käsittelyn aikana.

Pia Nordström poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Puheenjohtaja Johanna Loukaskorpi päätti 10 minuutin kokoustauon pitämisestä asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen.

Tiedoksi

Virpi Ekholm, Jarmo Viljakka, Niko Suoniemi, Anna-Maija Väänänen, Anu Rajala, Jyrki Miettinen, Mari Vuorinen, Maritta Närhi, Taru Kuosmanen, Leena Viitasaari, Tommi Helevirta, Tanja Airaksinen, Lotta Perämaa, Jaakko Herrala (Pirha), Jukka Alasentie (Pirha), Mikko Alin (Pirha), Petri Laurikka (PHSP), kitiatalous@tampere.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.