Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 13.4.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 77 Avustushakemus 70 000 euroa digitaalisen teatterimuseon rakentamiseksi Tampereelle 

TRE:524/12.03.00/2022

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Johtaja Lauri Savisaari, puh. 040 801 6081, kulttuurijohtaja Juha Ahonen, puh. 050 411 3033, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen teatterimuseo ry on 19.1.2022 lähettänyt kaupungin kirjaamoon anomuksen Tampereen digitaalista teatterimuseon rakentamisesta Tampereelle. Tätä tarkoitus varten yhdistys on anonut kaupunginhallitukselta 70 000 € avustusta.

Kansallista museotoimintaa säätelee museolaki (314/2019), joka määrittelee museon tehtäväksi aineellisen ja visuaalisen kulttuuriperinnön tallentamisen ja säilyttämisen, tutkimuksen harjoittamisen, opetuksen, tiedonvälityksen sekä näyttely- ja julkaisutoiminnan harjoittamisen. Laki määrittelee kriteerit, jotka julkista rahoitusta nauttivan museon tulee täyttää.

Paikallisen teatterimuseon perustamisen Tampereen kaupungin taloudellisella tuella on museoalan pelisääntöjen ja valtakunnallisen tallennustoiminnan (TAKO) periaatteiden vastaista ja se herättäisi museoalalla laajaa kielteistä huomiota. Helsingissä toimivan Teatterimuseon tehtävä on valtakunnallisena vastuumuseona huolehtia teatteritaiteen tutkimuksesta, tallentamisesta ja esittämisestä Suomessa.

Tampereen digitaalisen teatterimuseon toiminta ei täytä julkisella tuella toimivan museon toimintakriteereitä. Hankkeesta ei siksi tulisi käyttää nimitystä museo. Työ vastaa enemmän sinällään arvokasta kotiseutumuseotoimintaa. Tämä, koska yhdistyksellä ei ole museoalaan liittyvää ammatillista henkilökuntaa, toiminta ei ole taloudellisesti kestävällä pohjalla ja talousarvio on epämääräinen. Hankkeella ei myöskään ole strategiaa tai visiota, tutkimustoimintaa, monivuotista toimintasuunnitelmaa eikä tallennustyötä ohjaavaa kokoelmapolitiikkaa. Kokoelmalle ei myöskään ole määritelty loppusijoituspaikkaa toiminnan loppuessa. Tästä kaikesta seuraa, että hankkeen museokäsitys on suppea ja vanhanaikainen, eikä se lisää Tampereen vetovoimaa tai mainetta teatteri- tai museokaupunkina. 

Jos kirjaamoon saapuneen hakemuksen perusteella digimuseohankkeelle myönnetään Tampereen kaupungin taloudellista tukea, toimitaan vastoin niitä kriteereitä, jotka muiden rekisteröityjen yhdistysten tulee täyttää hakiessaan kaupungin toiminta-avustusta. Poikkeuksen tekeminen Tampereen digitaalisen teatterimuseon tapauksessa sotisi kuntalaisten tasapuolisen kohtelun periaatetta vastaan. Projektiin anottu summa, 70 000 €, on korkea. Vertailukohdaksi otettakoon Museoviraston museoiden innovatiivisille hankkeille myöntämä tuki, joka on yleisesti 10 000 – 20 000 € projektia kohti.

Yksi suomalaisen museotyön kantavia periaatteita on yhteistyö muiden saman aihepiirin parissa työskentelevien museoiden kanssa. Tampereen teatterimuseo ry:n tekemää tamperelaisen teatteriperinteen tallennus- ja keruutyötä tulisikin jatkaa Helsingissä sijaitsevan Teatterimuseon ammattitaitoisessa ohjauksessa ja sopia heidän kanssaan myös kokoelman loppusijoituspaikasta. Työ asettuisi näin laajempaan ja kansalliseen kontekstiin. Samalla hanke saisi apua ammatilliselta museokentältä. Teatterimuseoon Helsinkiin on jo tallennettu runsaasti tamperelaisten teattereiden materiaalia, esimerkiksi Tampereen Työväen Teatterin valokuvat. Nyt tammikuussa 2022 yhdistyksen avaama tamperelaista teatterihistoriaa esittelevä verkkosivusto voisi jatkaa tallennusprojektin digitaalisena materiaalipankkina, mitä se käytännössä jo onkin.

Vastauksen laajempi perustelu on asian liitteenä. Henkilötietoja sisältävän liitteen verkkojulkisuutta on rajoitettu.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Sivistys- ja kulttuurilautakunta ei myönnä avustusta Tampereen teatterimuseo ry:lle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi hyväksyttiin toivomusponsi:

Lautakunta toivoo, että vuoden 2023 talousarvion valmistelussa varaudutaan digitaalisen teatterimuseon rakentamiseen Tampereelle lisäämällä 70.000 € sivistys- ja kulttuurilautakunnan avustuskokonaisuuteen.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja Matti Helimo teki seuraavan toivomusponsiehdotuksen:

Lautakunta toivoo, että vuoden 2023 talousarvion valmistelussa varaudutaan digitaalisen teatterimuseon rakentamiseen Tampereelle lisäämällä 70.000 € sivistys- ja kulttuurilautakunnan avustuskokonaisuuteen.

Ulla-Leena Alppi kannatti puheenjohtaja Helimon ehdotusta. Toivomusponsiehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Tampereen teatterimuseo ry, Lauri Savisaari, Juha Ahonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.