Z/Sivistys- ja kulttuurilautakunta, kokous 13.4.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 73 Varhaiskasvatuksen palvelusetelisääntökirjan kuntakohtaisen osan hyväksyminen ja palvelusetelin arvon tarkistaminen 1.8.2022 lähtien 

TRE:2605/02.04.03/2022

Valmistelija

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Erikoissuunnittelija Sari Salomaa-Niemi, puh. 050 345 1168, etunimi.sukunimi@tampere.fi 

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä tuli voimaan 1.8.2009. Lailla on pyritty monipuolistamaan, tehostamaan ja joustavoittamaan palvelutuotantoa. Kunnalla on oikeus päättää, minkä palvelun järjestämiseksi palveluseteliä voidaan käyttää. Kunta myös hyväksyy ne yksityiset palveluntuottajat, joiden palvelujen maksamiseen kunnan antamaa palveluseteliä voidaan käyttää. Lasten ja nuorten palvelujen lautakunta on tehnyt päätöksen päivähoidon palvelusetelijärjestelmän käyttöönotosta (12.4.2012 § 64).

Sivistys- ja kulttuurilautakunta on hyväksynyt sääntökirjan yleisen osan päivitykset (19.3.2020 § 34) sekä palvelusetelin arvon ja kuntakohtaisen osan (19.3.2020 § 35) keväällä 2020. Palvelusetelin korkein arvo oli 1.8.2020 alkaen yli kolmivuotiaasta lapsesta 826,00 euroa ja alle kolmivuotiaasta 1247,00 euroa kuukaudessa.

Varhaiskasvatuksen palvelusetelisääntökirjan kuntakohtainen osa sisältää palvelusetelin arvon ja muut kuntakohtaisesti määriteltävät asiat.

Palvelusetelin arvon tulee perustua siihen, että palvelusetelillä tuotetut palvelut vastaavat vähintään sitä tasoa, jota edellytetään kunnalliselta toimijalta. Palvelusetelituottajan tulee täyttää kunnan erikseen asettamat vaatimukset (laki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä 5 §, varhaiskasvatuslaki 43 §). Kunnan tulee määrätä palvelusetelin arvo siten, että se on asiakkaan kannalta tasavertainen kunnallisen palvelun kanssa. Varhaiskasvatuksen asiakkaan omavastuuosuus määritellään samoin periaattein kuin kunnan varhaiskasvatuksen maksut.

Palvelusetelituottajien saaminen Tampereelle ja Tampereen seudulle edellyttää, että palvelusetelin arvo on myös palvelun tuottajan kannalta realistinen, seutukunnallisesti kilpailukykyinen sekä mahdollistaa terveen ja asiakkaan kannalta laadukkaan yritystoiminnan. Tällä hetkellä Tampereella on 28 palvelusetelimallilla toimivaa päiväkotia ja niissä on n.1650 lasta (v. 2020 lapsia oli 1350). Tampereen varhaiskasvatuspalveluissa yksityisen varhaiskasvatuksen osuus on 24,3%. Vuonna 2021 avattiin neljä uutta palvelusetelipäiväkotia, elokuussa 2022 avautuu yksi uusi palvelusetelipäiväkoti.

Palvelusetelin arvon ohjeellisena tarkistusperiaatteena käytetään sosiaalipalveluiden ansiotasoindeksin ja elinkustannusindeksin yhdistettyä indeksiä. Indeksi muodostuu siten, että sosiaalipalveluiden ansiotason vaikutus on 70 % ja elinkustannusindeksin vaikutus 30 %. Laskennassa käytetään viimeisimpiä käytössä olevia tilastokeskuksen indeksejä. Indeksitarkistukseen tarvittavat tunnusluvut vahvistettiin helmikuussa 2022.

Indeksikorotuksen jälkeen palvelusetelipäiväkodin yli 3-vuotiaan lapsen varhaiskasvatuspaikan hinnaksi saadaan 1.8.2022 alkaen, 1/7 suhdeluvun mukaan, 862,00 euroa kuukaudessa. Alle kolmivuotiaan lapsen palvelusetelin arvo määräytyy kertomalla yli kolmivuotiaan palvelusetelin arvo 1,51:llä, jolloin alle 3-vuotiaan lapsen palvelusetelin arvoksi määräytyy 1302,00 euroa kuukaudessa. Sääntökirjan mukaan seuraava tarkistus tehdään vuonna 2024.

On tärkeää sekä perheiden että palvelutuottajien näkökulmasta, että koko seutukunnalla on saman suuruinen palveluseteli ja yhteinen sääntökirja. Varhaiskasvatuksen palvelusetelisääntökirjan päivitystä on valmisteltu yhdessä Pirkkalan, Ylöjärven, Nokian, Kangasalan, Lempäälän, Oriveden ja Vesilahden kuntien kanssa. 

Tampereen kaupunkiseudun varhaiskasvatusjohtajat ovat kokouksessaan 11.3.2022 hyväksyneet omalta osaltaan palvelusetelisääntökirjan uudistetun version ja palvelusetelin arvon, samoin kaupunkiseudun Hyvinvointipalvelujen työryhmä (HYPA) kokouksessaan 31.3.2022. Kaupunkiseudun kunnat tulevat esittämään palvelusetelin uudeksi arvoksi kaikissa kunnissa 862,00 euroa kuukaudessa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Savisaari Lauri, Johtaja

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirjan kuntakohtainen osio ja palvelusetelin arvo hyväksytään. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Erikoissuunnittelija Sari Salomaa-Niemi oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Lauri Savisaari, Mika Vuori, Reija Huovila, Katri Mantere, Vesa-Matti Kangas, Tuija Salminen, Jaana Hartman, Henrik Hiekkataipale, Päivi Wijkberg, Virpi Salovaara, Terhi Törnström, Mervi Tykkyläinen, Päivi Pöyhönen, Mikko Kanerva, palvelusetelipäiväkotien palveluntuottajat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella http://www.tampere.fi/asiointi/ tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.