Kaupunginhallitus, kokous 19.4.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 169 Alasjärven länsipuolen suunnittelun tilannekatsaus (kehittämiskokousasia) 

TRE:8048/00.01.03/2021

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Suunnittelujohtaja Jukka Lindfors, puh. 050 559 4139, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Alasjärven länsipuoleiselle alueelle, välille TAYS-Alasjärvi, suunnitellaan joukkoliikennevyöhykkeeseen sekä virkistysalueeseen tukeutuen uutta kaupunginosaa. Kevään 2022 aikana alueelle tarkastellaan useita vaihtoehtoisia maankäyttöratkaisuja sekä laaditaan vaihtoehdoista vaikutusten arviointi. Arviointityön tavoitteena on tuottaa tarvittavat lähtötiedot Alasjärven yleissuunnitelmatyön käynnistämiseen, joka on asemakaavoitusohjelmassa 2022-2026 ohjelmoitu vuodelle 2022. Alasjärven vaihtoehtotarkastelutyö käynnistyi asemakaavoituksessa syksyllä 2021 lähtötietojen keräämisellä. Vaihtoehtoisten maankäyttöratkaisujen arviointiin ja arviointityötä seuraavaan yleissuunnitelman laatimisen ohjaamiseen asetettiin pormestarin päätöksellä 20.12.2021 yhteistyöryhmä, jossa ovat mukana myös alueen toimijat. Yhteistyöryhmä kokoontuu kevään 2022 aikana kolme kertaa arvioimaan työn etenemistä.

Alasjärven länsipuolen vaihtoehtotarkastelussa tarkastellaan seitsemää eri vaihtoehtoista maankäyttöratkaisua. Vertailuvaihtoehdossa 0 alueelle ei tulisi muutoksia. Vaihtoehdossa 0+ raitiotie toteutettaisiin Teiskontien varteen ja Medi-Parkin alue kaavoitettaisiin osittain. Alasjärven länsipuolelle ei toteutettaisi asuinaluetta, vaan alue jäisi golfin ja frisbeegolfin käyttöön. Vaihtoehdossa 1a raitiotie kulkisi osittain Teiskontien varrella ja Medi-Parkin sekä Alasjärven länsipuolen alueille kaavoitettaisiin uutta asumista ja työpaikkoja. Golftoiminnot siirrettäisiin toiseen sijaintiin. Vaihtoehdoissa 1b-4 raitiotie toteutettaisiin kaupunginvaltuuston 19.10.2020 päättämän ratavarauksen mukaisesti kulkemaan asuinalueiden keskellä, Tenniskadulla. Asumista osoitettaisiin Tenniskadun varteen sekä Medi-Parkin että Alasjärven länsipuoleiselle alueelle. Vaihtoehdossa 1b golfkenttä siirtyisi toiseen sijaintiin, mutta frisbeegolf jäisi alueelle. Vaihtoehdossa 2 frisbeegolf siirtyisi toiseen sijaintiin ja golf ottaisi käyttöön frisbeegolfilta vapautuneen alueen. Vaihtoehdossa 3 sekä frisbeegolf että golf jäisivät alueelle, mutta molempien toimintojen pinta-alat supistuisivat nykyisestä. Vaihtoehdossa 4 alueelle tulisi eniten asutusta, mutta sekä golf että frisbeegolf joutuisivat väistymään alueelta. 

Näiden seitsemän eri maankäyttövaihtoehdon osalta tullaan arvioimaan vaikutuksia mm. seuraavien teemojen osalta: väestö ja asuminen, palvelut ja työpaikat, urheilu ja virkistys, liikennejärjestelmä, raitiotie, pyöräily ja kävely, kaupunkikuva, kulttuuriympäristö ja maisema, luontoarvot, maaperä ja rakennettavuus, hydrologia sekä kaavatalous. Vaihtoehtoja peilataan lisäksi kaupungin strategisiin tavoitteisiin. Vaihtoehdoista laadittavassa kaavatalousselvityksessä taustoitetaan ja arvioidaan alueen rakentamiskelpoiseksi saattamisen kustannuksia, rakentamisen infran investointikustannuksia, julkisten palvelutilojen rakentamisen kustannuksia sekä golfin ja frisbeegolfin kustannuksia eri vaihtoehdoissa. Kustannuksia peilataan arvioituihin asumisen ja liike- ja toimistorakentamisen maankäyttötuloihin. 

Tarkastelua on tehty pääosin kaupungin omana työnä, konsulttityönä on laadittu tarkemmat selvitykset maaperän rakennettavuudesta, raitiotieratkaisuista vaihtoehdoissa 0+ ja 1a sekä vaihtoehtojen vaikutusten arviointi golf- ja frisbeegolftoimintojen osalta. Lisäksi on tilattu erillinen tarkastelu golftoiminnan siirtämisen mahdollisuuksista Nurmi-Sorilan alueelle. Edellä mainitut erillisselvitykset ovat työn alla ja valmistuvat huhtikuun aikana.

Vaihtoehtotarkastelu ja vaikutusten arviointi valmistuvat toukokuussa 2022, jonka jälkeen aineisto viedään yhteistyöryhmän käsittelyyn 19.5.2022. Kaupunginhallituksen on tavoitteena käsitellä vaihtoehtotarkastelua kesäkuussa ja linjata, millä vaihtoehdolla tai vaihtoehtojen yhdistelmällä jatketaan yleissuunnitelman valmistelua.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Alasjärven länsipuolen suunnittelun tilannekatsaus merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden johtaja Mikko Nurmiselle, kehityspäällikkö Ville-Mikael Tuomiselle sekä suunnittelujohtaja Jukka Lindforsille. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Katja Kannonlahti poistui kokouksesta.

Anna-Kaisa Ikonen poistui ja varajäsen Anneli Taina saapui kokoukseen. Kalervo Kummola siirtyi puheenjohtajaksi tämän asian käsittelyn ajaksi.

Anne-Mari Jussila saapui ja varajäsen Ida Leino poistui kokouksesta.

Tiedoksi

Mikko Nurminen, Jukka Lindfors, Virpi Ekholm, Elina Karppinen, Pia Hastio, Katarina Surakka, Markku Kaila, Vesa Kinttula, Saija Kouko

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)