Kaupunginvaltuusto, kokous 11.4.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 61 Valtuustoaloite eläinsuojelutoimijoiden yhteistyöelimen perustamiseksi - Minna Minkkinen ym. 

TRE:4672/00.00.01/2021

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Bojang Merja, Ympäristöterveyspäällikkö, Merja.Bojang@tampere.fi

Perustelut

Minna Minkkinen ym. ovat valtuustoaloitteessaan 14.6.2021 esittäneet eläinsuojelutoimijoiden yhteistyöelimen perustamista Tampereelle. Yhteistyöelimeen kuuluisivat kaupungin lisäksi eläinsuojelujärjestöt, poliisi ja paikallinen eläinsuojelu. Aloitteen mukaan yhteistyöelimen muodostaminen on tarpeen lisääntyvien eläinsuojelutarkastusten vuoksi ja jotta saavutetaan laajempi yhteinen ymmärrys aiheesta ja tehostetaan eläinten suojelua alueella.

Valtuustoaloitteessa mainitut eläinsuojeluviranomaiset - valvontaeläinlääkärit, läänineläinlääkärit sekä poliisi - tekevät säännöllisesti yhteistyötä käytännön tasolla sekä pitävät tietyin väliajoin yhteispalavereja ja koulutuksia. Vapaaehtoisjärjestöt jäävät pääsääntöisesti käytännön ja nykyisestä lainsäädännöstä johtuen näiden tapahtumien ulkopuolelle. Paikallistasolla valvontaeläinlääkärit ovat järjestäneet säännöllisesti yhteispalavereja paikallisjärjestöjen kanssa. Tarpeen vaatiessa tällainen kokous voidaan järjestää nopeallakin aikataululla aloitteessa mainittujen tahojen pyynnöstä. Tämä on joustavaa ja kevyempää kuin yhteistyöelimessä toimiminen.

Valvontaeläinlääkärit ovat paikallisesti tällä alueella Tampereen kaupungin palveluksessa. Valvontaeläinlääkärien palkkaus- ja muut toimintaan tarvittavat kulut korvataan valtion varoista. Muut aloitteessa mainitut viranomaistahot ovat Suomen valtion palveluksessa. Pirkanmaan alueella on useita vapaaehtoisjärjestöjä, jotka toimivat eläinsuojelun parissa. 

Tampereen kaupungin hallintosäännön 34 §:n mukaan pormestari päättää luottamushenkilötyöryhmien, sidosryhmien edustajia sisältävien työryhmien ja muiden tarpeelliseksi katsomiensa työryhmien nimeämisestä. Hallintosäännön 14 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää vaikuttamistoimielinten kokoonpanosta, asettamisesta ja toimintaedellytyksistä. 

Aloitteessa mainitut tahot ovat moninaiset. Tampereen kaupungilla on mahdollisuus kutsua eri tahoja palvelualueen valmistelusta pormestarin päätöksellä nimeämään työryhmään toteamalla työryhmän tarpeellisuus ja sen jälkeen varmistamalla ennakkoon henkilöiden suostumuksen työryhmään osallistumisesta. Työryhmissä kustannukset työryhmän työskentelystä ja mahdollisista palkkioista kohdennetaan sille palvelualueelle, mitä työryhmän tehtävä koskettaa.  Aloitteessa mainituissa viranomaisissa toimivien henkilöiden suuren työkuorman vuoksi yhteistyöelimeen osallistuminen ei kuitenkaan olisi välttämättä mahdollista. 

Kyseessä olevat tahot tekevät yhteistyötä tälläkin hetkellä niissä raameissa missä se on mahdollista. Yhteistyöelintä ei siten ole tarpeen esittää pormestarille työryhmänä muodostettavaksi tai kaupunginhallitukselle vaikuttamistoimielimenä muodostettavaksi.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Bojang Merja, Ympäristöterveyspäällikkö, Merja.Bojang@tampere.fi

Esitetään kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston päätettäväksi:

Minkkinen Minna ym. valtuustoaloite ja siihen annettu vastaus merkitään tiedoksi. Aloite ei anna aihetta muihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Esittelijä lisäsi päätösehdotukseen liitteen "Lausunto valvontaeläinlääkäreiltä eläinsuojelutoimijoiden yhteistyöelimen valtuustoaloitteesta". Puheenjohtasi totesi lisäyksen olevan asian käsittelyn pohjana.

Valmistelija

Nurminen Mikko, Johtaja, Mikko.Nurminen@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Minna Minkkisen ym. valtuustoaloite ja yhdyskuntalautakunnan alueellisen ympäristöterveydenhuollon jaoston vastaus merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Nurminen Mikko, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Valvontaeläinlääkäri Lauri Sund puh. 050 557 5515, valvontaeläinlääkäri Teemu Kipinoinen puh. 040 133 6266, valvontaeläinlääkäri Mari Porma puh. 040 133 6384 ja valvontaeläinlääkäri Otto Kivirauma puh. 040 180 6191,  etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Minna Minkkisen ym. valtuustoaloite ja yhdyskuntalautakunnan alueellisen ympäristöterveydenhuollon jaoston vastaus merkitään tiedoksi.

Aloite ei anna aihetta muihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Minna Minkkinen, Merja Bojang, Lauri Sund, Teemu Kipinoinen, Mari Porma, Otto Kivirauma

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)