Kaupunginvaltuusto, kokous 11.4.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 55 Ikäihmisten virkistysrahaston käyttötarkoituksen, nimen ja sääntöjen muuttaminen 

TRE:1702/00.01.01/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja, Arto.Vuojolainen@tampere.fi

Perustelut

Ikäihmisten virkistysrahaston tarkoituksena on mahdollistaa hyvinvointipalvelujen alaisissa toiminnoissa tapahtuvaa ikäihmisten kaupunkistrategian mukaista virkistys- ja viihdytystoimintaa. Rahaston pääoma karttuu Valtiokonttorin kautta saaduilla perintövaroilla tai muilla testamentti- ja lahjoitusvaroilla.

Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät hyvinvointialueelle vuoden 2023 alusta. Muutostilanne luo tarpeen muuttaa rahaston sääntöjä vastamaan vuoden 2023 rakenneuudistusta ja kaupungin järjestämisvastuun mukaista toimintaa. Rahaston varoja on uudessa tilanteessa perusteltua kohdentaa ikäihmisten lisäksi laajemminkin tamperelaisten hyvinvoinnin edistämiseen ja varmistaa näin varojen käyttö laajasti tamperelaisten hyödyksi.

Rahaston uusi ehdotettu nimi on Kulttuuri- ja liikuntarahasto. Rahaston tarkoituksena on edistää asukkaiden, erityisesti ikäihmisten, hyvinvointia ja yhdenvertaista osallistumista kulttuuri- ja liikuntatoimintaan sekä parantaa kulttuuri-, liikunta- ja muiden vapaa-ajanpalvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta. Varojen käytöstä tulee vähintään puolet kohdentaa ikäihmisille suunnattuihin palveluihin. Valtiokonttori on hyväksynyt esitetyt rahaston käyttötarkoituksen muutokset.

Rahastonpääoma oli vuoden 2021 lopussa 4 361 441,03 euroa ja viime vuosina rahaston varoja on käytetty vuosittain noin 300 000 - 400 000 euroa.

Sääntöjen mukaan rahaston varojen käytöstä päättää sivistyspalvelujen palvelualueen johtaja. Vuosittain varoja saa käyttää enintään 40 prosenttia edellisen vuoden tilinpäätöksessä vahvistetusta rahaston pääomasta. Rahaston kirjanpidosta vastaa sama palveluntuottaja, joka tuottaa kaupungin kirjanpitopalvelut (tällä hetkellä Monetra Pirkanmaa Oy).

Päätösehdotus oli

Esittelijä

Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja, Juha.Yli-Rajala@tampere.fi

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Ikäihmisten virkistysrahaston käyttötarkoituksen, nimen ja sääntöjen muutokset hyväksytään.

Rahaston nimeksi hyväksytään Kulttuuri- ja liikuntarahasto.

Liitteenä olevat muutetut säännöt hyväksytään tulemaan voimaan 1.1.2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen, puh. 050 345 1397 ja talousjohtaja Jukka Männikkö, puh. 050 576 7539, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Päätösehdotus oli

Ikäihmisten virkistysrahaston käyttötarkoituksen, nimen ja sääntöjen muutokset hyväksytään.

Rahaston nimeksi hyväksytään Kulttuuri- ja liikuntarahasto.

Liitteenä olevat muutetut säännöt hyväksytään tulemaan voimaan 1.1.2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Arto Vuojolainen, Jukka Männikkö

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

 Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

 Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa  (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa muutosta hakea myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle:

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna
faksi: 029 56 42269
sähköposti: hameenlinna.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
 - valittajan nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä osin päätöksestä valitetaan ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- vaatimuksen perusteet
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituskirjelmään on liitettävä
 - päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolon päättymistä. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.