Kaupunginhallitus, kokous 9.5.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 207 Kuntalaisaloite korruptionvastaiseen kampanjaan liittymisestä 

TRE:769/00.01.02/2022

Valmistelija

  • Varonen Jukka, Hallintojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Tarkastuspäällikkö Heini Ruski,​ puh. 041 730 0921 ja lakimies Riikka Viitaniemi, puh. 050 526 3225, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio,​ puh. 040 514 4884,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupungille on 27.1.2022 saapunut kuntalaisaloite, jossa aloitteen tekijä on esittänyt, että Tampere tekisi pitkän aikavälin strategian korruptionvastaisen työn johdonmukaisuuden ja määrätietoisuuden sekä toimijoiden sitoutuneisuuden varmistamiseksi. Lisäksi aloitteessa on esitetty, että Tampereen kaupunki ilmoittautuisi mukaan oikeusministeriön koordinoimaan "Sano ei korruptiolle" -kampanjaan.

Tampereen kaupunki on jo vuosien ajan tehnyt määrätietoista työtä korruption vastustamiseksi. Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 25.10.2021 § 188 käsitellyt valtuustoaloitetta harmaan talouden torjuntaohjelman perustamiseksi. Kyseisen päätöksen perusteluissa on käsitelty seikkaperäisesti kaupungin toiminnassa esiintyviä korruptioriskejä sekä keinoja, joilla näitä riskejä voitaisiin vähentää ja joihin kaupunki on jo ryhtynyt. Erityisen tärkeää korruption torjunnassa on hallinnon avoimuuden edistäminen erilaisin toimenpitein, kuten lisäämällä verkkosivuille julkaistavien viranhaltijapäätösten määrää ja parantamalla päätösten laatua saavutettavuuden ja ymmärrettävyyden näkökulmasta. Kaupunki on ohjeistanut hallinnon toimintaa useilla ohjeilla ja määräyksillä, kuten Tampereen kaupungin eettiset periaatteet (valtuusto 13.11.2017 § 304) ja Tampereen kaupungin hyvä hallinto- ja johtamistapa ja sisäinen valvonta (kaupunginhallitus 27.9.2017 § 108). Kaupunki on perustanut työryhmän valmistelemaan EU-direktiivin (ns. whistleblower -direktiivi) mukaisen väärinkäytösten ilmoituskanavan käyttöönottoa.

"Sano ei korruptiolle" on oikeusministeriön koordinoima kampanja avoimuuden ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoutta korruptiosta ja korruptiontorjunnasta ja kannustaa kaikenlaisia organisaatioita liittymään mukaan rakentamaan Suomea, jossa korruptio ei menesty. Kampanjaan ilmoittautuessaan organisaatio vakuuttaa, että sen johto on sitoutunut vastustamaan korruptiota, se ei hyväksy minkäänlaista korruptiota työntekijöitään eikä yhteistyökumppaneiltaan ja että se ohjeistaa työntekijöitä toimimaan oikein riskitilanteissa ja ilmoittamaan epäilyttävästä toiminnasta. Lisäksi organisaatio vakuuttaa, että jatkossa se viestii sisäisesti ja ulkoisesti sitoutumisestaan korruption vastustamiseen, huomioi sisäisessä valvonnassa erilaiset korruption riskit ja laatii tai päivittää eettiset ohjeet. Kaupunki on yllä mainituin tavoin sitoutunut torjumaan korruptiota ja ryhtynyt jo niihin toimenpiteisiin, joita kampanjaan osallistuvilta organisaatioilta edellytetään. Tämän vuoksi on luontevaa, että kaupunki osoittaa myös kampanjaan osallistumalla sitoutuneisuutensa korruptionvastaiseen työhön.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Kuntalaisaloitteeseen annetaan perusteluissa oleva vastaus.

Aloite ei anna aihetta muihin kuin perusteluissa esitettyihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä, Heini Ruski, Jukka Varonen, Riikka Viitaniemi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)