Kaupunginhallitus, kokous 2.5.2022

§ 191 Paikallisneuvottelu palomiehen varallaoloa koskevassa asiassa 

TRE:8876/01.00.02/2021

Valmistelija

  • Pietikäinen Niina, Henkilöstöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen,​ puh. 040 707 9147 ja neuvottelupäällikkö Mirva Sampakoski,​ puh. 040 800 4582,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio,​ puh. 040 514 4884,​ etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Pelastuslaitoksella on sivutoimisia palomiehiä, joiden kanssa on työsopimuksella sovittu hälytysluonteisista tehtävistä. Ilmoitus hälytystehtävästä lähtee tarvittaessa kaikille ko. alueen sivutoimisille palomiehille, ja he lähtevät pelastustehtävälle omien mahdollisuuksiensa mukaisesti. Hälytykseen vastaaminen ja pelastustehtävälle lähteminen ei ole velvoittavaa sivutoimisille palomiehille.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö (Juko) on pyytänyt paikallisneuvottelua 22.12.2021 koskien työsopimussuhteisen, sivutoimisen palomiehen  varallaolosta syntyneitä palkkasaatavia.

Varallaololla tarkoitetaan sitä, että työntekijän on oltava tavoitettavissa niin, että hänet voidaan tarvittaessa kutsua työhön. Varallaoloaikaa ei lueta työaikaan ja siitä maksetaan varallaolokorvaus. Mikäli varallaolija kutsutaan työhön, työntekoon käytettävä aika luetaan työajaksi eikä tältä ajalta suoriteta varallaolokorvausta.

Järjestön kanta on, että varallaoloaika 1.1.2014 - 31.12.2016 on tulkittava työajaksi ja työntekijälle tulee maksaa työaikakorvauksia kyseiseltä ajalta, koska hälytyksiin liittyvä lähtövalmiusaika on ollut niin lyhyt, että se ei mahdollista vapaa-ajan viettoa kuin rajoitetusti. Varallaolijan on pitänyt oleilla kotonaan tai työpaikan läheisyydessä. Vaatimukset kohdistuvat ajalle, jolloin hän on ollut varallaolossa päivätyönsä ulkopuolella.

Työnantaja katsoo, että työntekijän kanssa on sovittu nimenomaan ja pelkästään hälytystehtävistä. Hän on vapaaehtoisesti sitoutunut oman muun päivätyönsä ohella työsopimuksella ko. toimintaan, varallaolosta on sovittu hänen kanssaan työsopimuksella ja varallaolosta on maksettu varallaolokorvaus.

Olosuhteita ei kokonaisuudessaan voida pitää sellaisena, että varallaolon lukeminen takautuvasti työajaksi olisi perusteltua tai kohtuullista.

Asiasta käytiin liitteenä olevan pöytäkirjan mukainen paikallisneuvottelu 13.1.2022 ja 26.1.2022.

Neuvottelut päättyivät erimielisenä varallaoloajan työajaksi lukemisen ja tähän perustuvien palkkasaatavien osalta.

Liitteet sisältävät henkilötietoja, minkä johdosta niitä ei julkaista kaupungin internetsivuilla.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Neuvottelupöytäkirja paikallisneuvottelusta koskien palomiehen varallaoloa Pirkanmaan Pelastuslaitoksella merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Henkilötietoja sisältävä teksti

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Tiedoksi

Olli-Pekka Ojanen, Jutta Heikkilä, Kari Alanko, Eija Kamppuri, Perttu Mukkala, Terhi Kontio

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)