Kaupunginhallitus, kokous 15.8.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 303 Tampereen kaupunkiseudun seutustrategian hyväksyminen 

TRE:1898/00.01.07/2022

Valmistelija

  • Linnamaa Reija, Strategiajohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Strategiajohtaja Reija Linnamaa, puh. 040 572 9610, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Tampereen kaupunkiseudun neljäs seutustrategia on valmistunut. Strategia kuvaa kuntien tahtotilan seutuyhteistyön sisällöstä ja suunnasta, ja on jatkumo aiempien kausien seutuyhteistyölle. Strategian valmistelu on tehty laaja-alaisesti seudun päättäjiä, johtavia viranhaltijoita, sidosryhmiä ja asukasraatia kuullen. Strategiatyötä ovat tukeneet lisäksi edellisen valtuustokauden strategian arviointi sekä tulevaisuuden ennakointityö.

Seutustrategia eli Tampereen kaupunkiseudun tulevaisuussiirtymä on esitetty tarinallisena tavoitteenasetteluna. Strategian toimeenpanemiseksi seutuhallitus hyväksyy toteutusohjelman seutuhallituskaudelle. Strategiaehdotus koostuu toimintaympäristön analyysistä, tulevaisuussiirtymää kuvaavasta visiosta ja sitä tukevista kolmesta strategisesta kärjestä. Lopuksi esitetään kuvaus seutuyhteistyön toimintatavoista.

Strategiaehdotuksen visio on Vehreä metropolimme ja strategiset kärjet ovat Lumoava arki, Fiksu kasvu ja Maailmalle avoin. Seutuhallitus pyysi strategiaehdotuksesta kunnanhallitusten kommentit. Kaikki kunnat antoivat kommenttinsa (Tampereen kaupunginhallitus 23.5.2022 § 227). Kommentit olivat pääosin erittäin myönteisiä. Niissä kiitettiin mm. kattavaa valmistelu- ja liiteaineistoa, laajaa luottamushenkilöosallistamista ja strategian sisällöllisiä valintoja.

Seutuhallitus on hyväksynyt seutustrategiaehdotuksen 22.6.2022 ja lähettänyt ehdotuksen jäsenkuntiensa valtuustojen hyväksyttäväksi. Seutustrategian sisällöt tukevat ja täydentävät Tampereen kaupungin omaa Tekemisen kaupunki -strategiaa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Ikonen Anna-Kaisa, Pormestari

Esitetään valtuuston päätettäväksi:

Tampereen kaupunkiseudun seutustrategia hyväksytään.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kaupunginhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden strategiajohtaja Reija Linnamaalle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana ja poistui ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)