Kaupunginhallituksen konsernijaosto, kokous 23.8.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 77 Konserniyhtiöiden hallituksiin valittujen henkilöstön edustajien kokouspalkkiot ja palkanmaksu 

TRE:5435/01.03.01/2022

Valmistelija

  • Vuojolainen Arto, Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Liiketoiminta-​ ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen,​ puh. 050 345 1397 ja controller Saara Unnanlahti, puh. 040 131 9484​, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio, puh. 040 514 4884, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Konsernijaosto on tehnyt kokouksessaan 31.8.2021 päätöksen, jonka mukaan henkilöstön edustaja nimetään jatkossa jäseneksi kaikkiin kaupungin omistamien yli 20 työntekijän tytäryhtiöiden hallituksiin. Yhtiökokouksissa 2022 on valittu edellä mainitun päätöksen mukaisesti henkilöstön nimeämä hallituksen jäsen niiden tytäryhtiöiden hallituksiin, joissa se on ollut mahdollista. Muutamissa yhtiöissä asia edellyttää osakassopimuksen ja/tai yhtiöjärjestyksen muutosta ja näissä yhtiöissä henkilöstön nimeämä hallituksen jäsen valitaan kun muutokset on toteutettu.

Omistajaohjaus järjesti lakiyksikön tuella nyt valituille henkilöstön nimeämille hallitusten jäsenille koulutuksen hallitustyöskentelyyn. Koulutuksessa käytiin läpi mm. yleistä tietoa Tampere-konsernista, konserniohje ja Hyvä hallinto- ja johtamis Tampereen kaupunkikonsernissa (Corporate Governance) -ohje hallituksen jäsenen kannalta, sekä omistajaohjausyksikön esittely. Lakiyksikkö kävi läpi osakeyhtiölakia, hallituksen tehtävät ja vastuut ja henkilöstön edustajan erityisroolin. Koulutuksessa oli myös aiempaa kokemusta omaavan henkilöstön nimeämän hallitusjäsenen puheenvuoro.

Henkilöstön nimeämien hallitusten jäsenten osalta tuli sekä yhtiöiltä, että valituilta henkilöiltä kysymyksiä liittyen valittujen henkilöiden ja mahdollisten varahenkilöiden palkkoihin ja palkkioihin ja omistajaohjausyksikön oli tarpeen linjata palkkiokäytänteitä.

Omistajaohjausyksikkö on ottanut huomioon tavanomaiset käytännöt, aiemmat päätökset ja lainsäädännön tehdyissä linjauksissa. Tehty ohjeistus on liitteenä jossa ohjeena on mm:

  • Kokoukset voivat olla työaikana tai työajan ulkopuolella. Henkilöstön edustajan (ja mahdollisen varaedustajan) on oikeus saada vapautus työstään työajalla järjestettäviin kokouksiin osallistumiseksi.
  • Kokouksilla ei ole normaalisti vaikutusta palkanmaksuun, riippumatta siitä milloin hallituksen kokous on. Konsernijaostossa 22.4.2022 § 47 on päätetty, että konserniyhtiöiden hallituksiin valitun henkilöstön edustajan (ja mahdollisen varaedustajan) osallistuminen hallituksen kokouksiin on palkallista henkilön säännöllisen työajan osalta. Muuna aikana järjestetyn hallituksen kokouksen osalta ei palkkaa makseta.
  • Konsernin tytäryhtiöissä hallituksen jäsenen kokouspalkkio on sama kuin kaupunginhallituksen kokouspalkkio. Kokouspalkkio maksetaan kokouksen puheenjohtajalle 50 prosentilla korotettuna.Varaedustajan toimiessa varsinaisen edustajan sijaan, hän on oikeutettu kokouspalkkioon, muussa tapauksessa kokouspalkkiota ei makseta.
  • Hallituksen puheenjohtajalle ja jäsenelle voidaan maksaa kaupunginhallituksen konsernijaoston erikseen päättämää vuosipalkkiota, jos liiketoiminnan laatu ja laajuus sitä edellyttävät. Mahdolliset vuosipalkkiot maksetaan yksittäiselle hallitusjäsenelle hallitusjäsenyyden toimikauden todellisen keston mukaan kuukausitasolla. Varaedustajalle ei makseta vuosipalkkiota tai sen osaa.
  • Hallituksen jäsenelle (ja mahdolliselle varajäsenelle),​ joka saapuu hallituksen kokoukseen Tampereen ulkopuolelta,​ voidaan maksaa välittömät matkustuskulut yhtiökokouksen päätöksen mukaisin käytäntein. Tyypillinen päätös on matkakulujen korvaaminen valtion matkustussäännön mukaisesti.


Vähintään 150 henkilön yhtiöt noudattavat yhteistoimintalakia. Mikäli yhteistoimintalain mukainen henkilöstön edustaja ja henkilökohtaiset varaedustajat on valittu työnantajan valinnan mukaan hallintoneuvostoon tai sellaisiin johtoryhmiin taikka niitä vastaaviin toimielimiin, jotka yhdessä kattavat työnantajan liiketoimintayksiköt, ei yhtiön hallitukseen valittuun henkilöstön edustajaan sovelleta yhteistoimintalain säännöksiä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Yli-Rajala Juha, Konsernijohtaja

Konserniyhtiöiden hallituksiin valittujen henkilöstön edustajien kokouspalkkiot ja palkanmaksu vahvistetaan liitteen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Controller Saara Unnanlahti oli läsnä kokouksessa asian käsittelyn ajan.

Lausunnot

Konsernilakimies Janne Kytö:
Esitetty menettely on lainsäädännön mukainen.

Tiedoksi

Omistajaohjausyksikkö, Janne Kytö

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.