Alueellinen jätehuoltolautakunta, kokous 7.9.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 32 Jätehuoltolautakunnan vuoden 2023 talousarvio 

TRE:4014/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Suoniemi Jani, Jätehuoltosuunnittelija

Valmistelijan yhteystiedot

Jätehuoltosuunnittelija Jani Suoniemi, puh. 040 596 4737, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Kalle Kaunisto, puh. 040 485 1059, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Yleistä talousarvion laadinnasta

Alueellinen jätehuoltolautakunta kuuluu Tampereen kaupungin organisaatioon ja noudattaa talousarvioesityksen laadinnassa Tampereen kaupunginhallituksen hyväksymää kehyspäätöstä sekä talousarvion laadintaohjeita. Jätehuollon yhteistoimintasopimuksen 8 §:n mukaan jätehuoltoviranomaisen talousarvion ja –suunnitelman valmistelussa on sopijakunnille varattava tilaisuus esityksen tekemiseen yhteistoiminnan tavoitteista, suunnitelluista toimenpiteistä ja rahoituksesta.

Jätehuoltolautakunnan alueellisen yhteistoiminnan taloudesta ja kustannusten jaosta on sovittu yhteistoimintasopimuksessa. Yhteisen jätehuoltoviranomaisen ja sen alaisen henkilökunnan kustannukset rahoitetaan jätelain mukaisesti jätehuollon asiakkailta perittävään jätemaksuun sisällytettynä. Tampereen kaupunki laskuttaa jätehuoltoviranomaisen toiminnasta aiheutuneet kustannukset Pirkanmaan Jätehuolto Oy:ltä viimeistään kalenterivuoden loppuun mennessä, joten jätehuoltoviranomaisen toiminnan nettovaikutus Tampereen kaupungin talouteen on 0 euroa. Yhteistoimintasopimuksen mukaan talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että edellytykset yhteistoiminnan tehtävien hoitamiseen turvataan.

Talousarvion valmistelu

Jätehuoltolautakunta hyväksyi 1.6.2022 (§ 24) alustavan talousarvioesityksen jatkotyöskentelyä varten. Lisäksi lautakunta päätti pyytää alueen kunnilta lausunnot talousarvioesityksestä 19.8.2022 mennessä.

Esityslistan valmistumiseen mennessä seuraavat kunnat ovat jättäneet lausuntonsa talousarvioesityksestä:

  • Ylöjärven kaupungin tekninen lautakunta, 8.6.2022,
  • Nokian kaupunginhallitus, 20.6.2022,
  • Oriveden kaupungin tekninen lautakunta, 22.6.2022,
  • Virtain kaupungin teknisten palveluiden lautakunta, 16.8.2022,
  • Vesilahden kunnan rakennus- ja ympäristölautakunta, 23.8.2022.

 

Lausunnot ovat liitteessä 2. Ylöjärven, Nokian, Oriveden ja Virtain kunnilla ei ollut huomautettavaa jätehuoltolautakunnan talousarvioesityksestä. Vesilahden kunnan lausunnon mukaan esitystä pidetään hyvänä ja realistisena. Vesilahden kunta tuo lausunnossaan lisäksi esiin sen, että lakimuutoksen vuoksi menojen lisääntyminen on erittäin todennäköistä ja lisääntynyt työmäärä voi vaikuttaa henkilöstötarpeeseen arvioitua enemmän.

Talousarvioesitykseen tehdyt muutokset

Jätehuoltolautakunnan käsitellessä 1.6.2022 vuoden 2023 talousarvioesitystä, kaikkien kustannusten suuruudet eivät olleet täysimääräisesti varmistuneet. Osa kustannuksista on varmistunut vasta elokuussa. Tämän vuoksi lopulliseen talousarvioesitykseen on jouduttu tekemään päivityksiä palvelujen ostojen sekä henkilöstömenojen osalta. Palvelujen ostoihin on kohonneiden ict-kustannusten vuoksi jouduttu budjetoimaan lisärahoitusta aikaisempaan käsittelyyn verrattuna (+3 000 €). Henkilöstömenoihin on myös jouduttu budjetoimaan lisärahoitusta asian aikaisempaan käsittelyyn verrattuna (+28 000 €). Kohonneisiin henkilöstömenoihin vaikuttavat kunta-alan palkkaratkaisu sekä henkilöstömäärään esitettävä 0,6 henkilötyövuoden lisäys asian aikaisemmasta käsittelystä. 0,6 henkilötyövuoden lisäystä perustellaan lakimuutoksen tuomalla merkittävällä lisätyömäärällä, johon ei nykyisellä henkilöstömäärällä pystytä varmuudella vastaamaan siten, että jätehuoltoviranomaisen lakisääteiset tehtävät voidaan hoitaa. Edellä mainituista muutoksista johtuen lautakunnan kokonaisbudjetiksi esitetään 521 000 €, joka on 31 000 € ensimmäisen käsittelyn mukaista budjettia suurempi. 

Kunnalliset virka- ja työehtosopimukset ovat voimassa 30.4.2025. KT:n arvion mukaan uusien virka- ja työehtosopimusten myötä kustannukset nousevat vuonna 2023 keskimäärin 3,05 %. Talousarviota on päivitetty myös tämän osalta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Suoniemi Jani, Jätehuoltosuunnittelija

Vuoden 2023 talousarvio hyväksytään liitteen 1 mukaisena.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Toimialueen kunnat, Pirkanmaan Jätehuolto Oy, Kari Kankaala, Marko Sivonen, Tarja Jalo, Niina Vehmersuo, taloussuunnittelu@tampere.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)