Asunto- ja kiinteistölautakunta, kokous 7.9.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 124 Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuoden 2023 talousarvioesitys ja sen yhteydessä käsiteltävät valtuustoaloitteet 

TRE:5923/02.02.01/2022

Valmistelija

  • Rantanen Teppo, Johtaja
  • Ekholm Virpi, Kiinteistöjohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Controller Pauliina Laisi, puh. 040 836 2730 ja strategiacontroller Tuomas Huhtala, puh. 040 353 7384, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Hanna Sandström, puh. 040 750 1876, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus hyväksyi vuoden 2023 talousarviokehyksen 22.8.2022 (§ 311). Talousarviokehys perustuu kaupungin toimintayksiköiden kanssa toukokuussa käytyihin neuvotteluihin ja kaupungin johtoryhmän linjauksiin. Kehyksessä kaupungin vuosikate on 117,7 milj. euroa ja tilikauden tulos 8,9 milj. euroa alijäämäinen.

Lähtökohdan vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman valmistelulle muodostavat Tampereen strategia 2030, pormestariohjelma, kaupungin vuoden 2022 talousarvion toteumaennuste sekä vuosia 2023-2026 koskevat taloudelliset ennusteet. Taloussuunnitelmakaudella 2024-2026 on talouden tasapainottamiseen kiinnitettävä erityistä huomiota. Tarkemmat talouden tasapainottamisesitykset ja tasapainottamisen aikataulu on perusteltua linjata vuoden 2024 talousarviovalmistelun ja vuosien 2024-2027 taloussuunnitelman valmistelun yhteydessä. Tällöin ovat tarkentuneet sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen taloudelliset vaikutukset kaupungin verorahoitukseen.

Vuoden 2023 talousarvio ja sen sisältämät vuosittaiset sitovat toiminnan tavoitteet perustuvat Tampereen strategiaan 2030 ja sen pohjana olevaan Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelmaan. Asunto- ja kiinteistölautakunnalle kohdistuu vuonna 2023 yhteensä viisi sitovaa toiminnan tavoitetta. Edeltävien vuosien tapaan lautakunnan tavoitteissa painottuu kaupungin kasvuun vastaaminen niin asuntotuotannossa kuin yritystonttitarjonnassakin. Kohtuuhintaisen asuntotuotannon osalta tavoitetaso on päivitetty vastaamaan asunto- ja maapolitiikan linjauksia. Uusina teemoina lautakunnan tavoitteistoon nousevat asuinalueiden kehittämistyön organisointi ja käynnistäminen sekä asunnottomuuden vähentäminen yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Lisäksi työntekijäkokemuksen parantaminen on asetettu tavoitteeksi kaikille lautakunnille.

Asunto- ja kiinteistölautakunta vastaa asunto- ja maapolitiikan valmistelusta ja toteutuksesta sekä kaupungin tilaomaisuuden hallinnasta kaupunkistrategian tavoitteiden mukaisesti. Asuntopolitiikan osalta lautakunta vastaa lisäksi edunvalvonnasta ja asumisen kehittämisestä. Lautakunta huolehtii asuntolainsäädännön ja siihen liittyvien säännösten mukaisista viranomaistehtävistä ja käyttää näissä asioissa viranomaiselle kuuluvaa ratkaisuvaltaa. Maapolitiikan osalta lautakunta vastaa lisäksi kaupungin maaomaisuuden kehittämisestä, maanomistajan tavoitteiden asettamisesta ja kaupungin maa- ja vesialueiden edunvalvonnasta. Asunto- ja kiinteistölautakunnan  alaisuudessa Tredu on vastannut toimintaansa varten Tredu Kiinteistöt Oy:ltä tai muilta toimijoilta vuokratuista tiloista ja niiden ylläpidon järjestämisestä lautakunnan 21.8.2019 § 106 tekemän päätöksen mukaisesti. 

Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen organisaatiossa asunto- ja kiinteistölautakunnan järjestämät palvelut kuuluvat kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmään ja kaupunginhallituksen ohjauksessa toimiviin Viiden tähden keskustan ja Hiedanrannan kehitysohjelmiin.

Vuoden 2023 talousarviokehyksessä on sitovaa lautakunnan toimintakate. Talousarviokehyksen mukaisesti asunto- ja kiinteistölautakunnan talousarvioesitys vuodelle 2023 on 133,4 milj. euroa. Toimintakate pienenee kuluvan vuoden vuosisuunnitelmaan verrattuna 30,1 milj. euroa.

Toimintatulot 218,7 milj. euroa muodostuvat pääosin tilaomaisuuden vuokratuotoista, maa-alueiden vuokratuotoista sekä maa-alueiden ja rakennusten pysyvien vastaavien myyntivoitoista. Pysyvien vastaavien myyntivoitot, yhteensä 20,9 milj. euroa, vähenevät kuluvan vuoden vuosisuunnitelmaan nähden 32,9 milj. euroa. Maksutuloihin kirjautuvat mm. maankäyttösopimuskorvaukset, joita arvioidaan kertyvän 2,0 milj. euroa. Toimintamenot ovat yhteensä 85,2 milj. euroa ja niihin sisältyvät mm. Tampereen Tilapalvelut Oy:ltä ostettavat tilojen ja kiinteistöjen hankejohtamis-, ylläpito- ja kunnossapitopalvelut. Vuoden 2023 alusta toimintansa aloittava hyvinvointialue vaikuttaa mm. Tilapalvelut Oy:lta ostettaviin palveluihin sekä tiloista saataviin vuokratuloihin, jotka pienevät noin 30 milj. euroa. Kaupunginhallituksen päättämässä talousarviokehyksessä kaupungin nettoinvestoinnit vuodelle 2023 ovat 216 milj. euroa. Asunto- ja kiinteistölautakunnan nettoinvestointien esitys vuodelle 2023 on 124,7 milj. euroa, muodostuen talonrakennusinvestoinneista 106,2 milj. euroa, maaomaisuuden investoinneista 14,7 milj. euroa sekä erikseen sitovista kehitysohjelmien (Viiden tähden keskusta, Hiedanranta) investoinneista 3,8 milj. euroa.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Asunto- ja kiinteistölautakunnan vuoden 2023 talousarvioesitys hyväksytään.

Palvelualueen johtaja oikeutetaan tekemään esitykseen teknisiä korjauksia.

Samalla hyväksytään lautakunnan lausunnot talousarvioesityksen yhteydessä käsiteltäviin valtuustoaloitteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi hyväksyttiin toivomusponsi:
Lautakunta edellyttää, että talousarvion jatkovalmistelussa Kaukajärven ja Kämmenniemen peruskoulujen perusparannukset toteutetaan vuonna 2021 sovitun aikataulun mukaisesti. Lisäksi Pyynikin palloiluhallin korvaavalle uudelle palloiluhallille tehdään varaus taloussuunnitelmakaudelle.

Kokouskäsittely

Pekka Salmi teki seuraavan toivomusponsiehdotuksen:
Lautakunta edellyttää, että talousarvion jatkovalmistelussa Kaukajärven ja Kämmenniemen peruskoulujen perusparannukset toteutetaan vuonna 2021 sovitun aikataulun mukaisesti. Lisäksi Pyynikin palloiluhallin korvaavalle uudelle palloiluhallille tehdään varaus taloussuunnitelmakaudelle.

Sirpa Pursiainen, Petri Rajala, Höyssä Matti ja Anne Liimola kannattivat Salmen ehdotusta.

Asian käsittelyä jatkettiin.

Petri Siuro teki seuraavan toivomusponsiehdotuksen:
Lautakunta edellyttää, että talousarvion jatkovalmistelussa Kaukajärven ja Kämmenniemen peruskoulujen perusparannukset toteutetaan vuonna 2021 sovitun aikataulun mukaisesti. Lisäksi Pyynikin palloiluhallin toiminta turvataan halli korjaamalla, tai sivistys- ja kulttuurilautakunnan niin katsoessa korvaava palloiluhalli rakentamalla.

Mirja Salmijärvi kannatti Siuron ehdotusta. 

Päätettyään keskustelun puheenjohtaja totesi, että oli tehty kaksi kannatettua toivomusponsiehdotusta, joita ei voitu hyväksyä yksimielisesti joten ehdotuksista oli äänestettävä.

Puheenjohtaja teki seuraavan kädennostoäänestyksellä suoritettavan äänestysesityksen: 

Salmen toivomusponsiehdotuksen hyväksyminen= JAA
Siuron toivomusponsiehdotuksen hyväksyminen=EI

Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestystulos:

JAA eli Salmen toivomusponsiehdotus 8 ääntä (Pursiainen, Rajala, Liimola, Nieminen, Höyssä, Moisander, Salmi ja Lahtinen)

EI eli Siuron toivomusponsiehdotus 3 ääntä (Hautanen, Salmijärvi, Siuro)

Äänestyksen tulos: Pekka Salmen toivomusponsiehdotus hyväksyttiin äänin 8-3

Tiedoksi

Teppo Rantanen, Mia Lumio, Virpi Ekholm, Niko Suoniemi, Heli Toukoniemi, Auli Heinävä, Anu Rajala, Jukka Männikkö, Pauliina Laisi, Tuomas Huhtala

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)