Z/Sosiaali- ja terveyslautakunta, kokous 25.8.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 93 Sosiaalisen luototuksen ajanvarausten vastaanottamisen keskeyttäminen (yhteistoiminta-alueen asia) 

TRE:5259/02.04.04/2022

Valmistelija

  • Viitasaari Leena, Johtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Vs. sosiaali- ja terveyspalvelujen johtaja Leena Viitasaari, puh. 050 553 8672, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Noora Jalonen, puh. 040 142 4654, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Terveyttä ja toimintakykyä edistävien palvelujen lautakunta on 10.6.2015 päättänyt, että sosiaalinen luototus käynnistetään Tampereella vuoden 2016 alusta. Sosiaalinen luotto on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille tamperelaisille yksityishenkilöille, joilla ei ole mahdollisuutta saada muuta luottoa kohtuullisilla ehdoilla esim. vakuuksien puuttumisen tai luottohäiriömerkinnän vuoksi. Sosiaalisen luoton avulla ehkäistään taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista sekä edistetään itsenäistä suoriutumista.

Sosiaalisen luototuksen järjestäminen on kunnille vapaaehtoista, ja sosiaalinen luototus vapaaehtoisena tehtävänä siirtyy hyvinvointialueille.​ Laki sosiaalisesta luototuksesta (1133/2002) 2 § mukaan tehtäviä hoitaa kunnassa sosiaalihuoltolain (710/1982) 6 §:n 1 momentissa tarkoitettu kunnan määräämä monijäseninen toimielin. Kaupungilla ei ole toimivaltaista toimielintä siirron jälkeen, eikä kaupunki voi myöntää/maksaa ulos uusia luottoja 1.1.2023 alkaen. Vuoden 2022 lopussa olevat sosiaaliset luotot jäävät kaupungille eli saamiset eivät siirry hyvinvointialueelle. Saamisten seurannan, muistiotositteiden laadinnan, täsmäytysten sekä luottoihin liittyvän asiakaspalvelutehtävän hoitamista varten laaditaan yhteistyösopimus Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan hyvinvointialueen välille, jolla valtuutetaan hyvinvointialueen henkilö(t) hoitamaan tehtävää kaupungin puolesta. Näin turvataan nykyisten asiakkaiden palvelun jatkuvuus. Luottoja on myönnetty enintään viiden vuoden ajalle, minkä vuoksi siirtymäajan yhteistyösopimukseen perustuva järjestely ulottuu enintään vuoteen 2027 asti. 

Sosiaalisten luottojen hakemusten käsittely kestää tällä hetkellä 3–4 kuukautta lähtien ajanvarauksesta, jossa asiakkaan kanssa tehdään luottohakemus. Ajanvarauksiin on noin 3 kuukauden jono, eli kesällä on varattu jo syksyn aikoja. Alkusyksystä laaditut luottohakemukset ovat viimeiset, jotka ehditään käsitellä siten, että sopimukset saadaan allekirjoitettua ja lainat maksuun vuoden 2022 puolella. Myöhemmin tulleita hakemuksia ei voida ohjata Pirkanmaan hyvinvointialueelle, koska se ei ole toistaiseksi tehnyt linjausta palvelun tarjoamisesta. Uusien ajanvarausten vastaanottaminen on siksi tarpeen katkaista. Jos hyvinvointialue päättää tarjota sosiaalista luototusta 1.1.2023 alkaen, kaupunki voi jatkaa ajanvarausten vastaanottamista loppuvuoden ajan.

Asiakkaille on tarjolla myös muuta tukea taloudellisissa vaikeuksissa. Matalan kynnyksen palveluna jatkaa Talousneuvola, jossa asiakas voi yhdessä sosiaaliohjaajan kanssa etsiä ratkaisua tilanteeseensa tiiviissä yhteistyössä Talous- ja velkaneuvonnan kanssa. Myös Kela ja Pirkanmaan ulosottovirasto ovat mukana Talousneuvolan toiminnassa, ja asiakkaille on tarjolla kokemusasiantuntijan tuki. Ehkäisevää toimeentulotukea voidaan myöntää esimerkiksi ylivelkaantumisesta tai taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä aiheutuvien vaikeuksien lieventämiseksi. Asiakas voi hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea suoraan kunnasta, jos Kela on jo antanut hänelle ratkaisun perustoimeentulotuen osalta tai Kela on velvollinen siirtämään hakemuksen kuntaan, mikäli asiakas on esittänyt hakemuksessaan muita kuin perusosaan tai muihin perusmenoihin kuuluvia menoja ja hän on esittänyt pyynnön asian siirtämisestä joko hakemuksen yhteydessä tai päätöksen saatuaan. Kolmannen sektorin toimijoista tukea talous- ja velka-asioihin saa esim. Takuusäätiöltä sekä Tampereella A-killan vertaistalousneuvonnasta.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Viitasaari Leena, Johtaja

Sosiaalisen luototuksen tilanne ja siirtymäaikaa koskevat sopimusneuvottelut merkitään tiedoksi.

Sosiaalisen luototuksen ajanvarausten vastaanottaminen keskeytetään, kunnes Pirkanmaan hyvinvointialue linjaa palvelun tarjoamisesta hyvinvointialueella 1.1.2023 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Palveluneuvoja Emma Vainionpää oli asiantuntijana paikalla asian käsittelyn ajan.

Tiedoksi

Leena Viitasaari, Tarja Puskala, Anniina Tirronen, Lotta Perämaa, Sanna Törmä-Tuominen, Pilvi Kultala, kirjaamo@pirha.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.