Elinvoima- ja osaamislautakunta, kokous 13.9.2022

Lataa  Kuuntele 

§ 104 Maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen muodostamista koskevan sopimuksen hyväksyminen 

TRE:3680/14.03.01/2022

Valmistelija

  • Antikainen Timo, Elinkeinojohtaja

Valmistelijan yhteystiedot

Elinkeinojohtaja Timo Antikainen, puh. 050 321 1279, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoja päätöksestä

Hallintosihteeri Aino Jokinen, puh. 040 801 6103, etunimi.sukunimi@tampere.fi

Perustelut

Laki (210/2010) maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen järjestämisestä kunnissa määrittelee kuntien lakisääteisten maaseutuelinkeinoviranomaistehtävien järjestämisestä. Lain mukaan kunnilla on maaseutuelinkeinoviranomaistehtävien järjestämisvastuu. Kunta vastaa alueellaan maaseutuhallinnon järjestämisestä siten, että maaseutuhallinnon tehtävät tulevat hoidetuiksi Euroopan unionin ja kansallisen lainsäädännön kannalta asianmukaisella tavalla. Laissa myös määrätään, että kuntien tulee muodostaa riittävän suuria yhteistoiminta-alueita. Kunnan on muodostettava maaseutuhallinnon tehtävien hoitamiseksi toiminnallinen kokonaisuus, jonka alueella toimii vähintään 800 maatalouden tukihakemuksen tehnyttä luonnollista henkilöä tai yhteisöä (aktiivimaatilaa). Lain mukaan yhteistoiminta-alueen muodostamiseksi siihen liittyvien kuntien on sovittava kuntalain (365/1995) 76 §:n 2 momentin mukaisesti, että yksi kunta tai kuntien perustama kuntayhtymä vastaa maaseutuhallinnon järjestämisestä yhteistoiminta-alueella lain (210/2010) tarkoittamalla tavalla. Voimassa olevan kuntalain (410/2015) 54 §:n mukaisesti kysymyksessä on sopimus viranomaistehtävän hoitamisesta. Tampereen kaupungin hallintosäännön (1.8.2021) 21 §:n mukaan Elinvoima- ja osaamislautakunta vastaa maaseutuhallinnon paikallisten viranomaistehtävien järjestämisestä. 

Oriveden maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen sopimus on irtisanottu Oriveden kaupunginvaltuuston päätöksellä 20.6.2022 päättymään vuoden 2022 loppuun. Oriveden kaupunki on Oriveden maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen sopimuskuntien (Juupajoki, Kangasala, Orivesi, Pälkäne ja Tampere) kanssa neuvotellut uuden maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen muodostamisesta 1.1.2023 alkaen Lempäälän kunnan kanssa siten, että Lempäälä toimii isäntäkuntana. 

Pirkanmaalle muodostuu uuden sopimuksen myötä kolmentoista kunnan kokoinen maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alue (Akaa, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti ja Ylöjärvi), jossa Lempäälän kunta toimii isäntäkuntana. Yhteistoiminta-alueella on vuoden 2021 tilaston mukaan yhteensä 1749 aktiivimaatilaa, ollen Suomen kolmanneksi suurin maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alue. Maaseutuviranomaisten määrä tulee olemaan noin 10 henkilöä. Alueella on peltopinta-alaa yhteensä 79 300 hehtaaria. Vuoden 2021 tilaston mukaan kunnan maaseutuviranomainen käsitteli alueella maksuun erilaisia maatalouden tukia ja korvauksia yhteensä noin 53 miljoonaa euroa.

Lempäälän kunnan arvion mukaan muodostettava yhteistoiminta-alue tuo vuonna 2023 sopijakunnittain kustannussäästöä nykyiseen verrattuna keskimäärin noin 13 prosenttia. Lempäälän kunnanhallitus on osaltaan hyväksynyt sopimuksen 20.6.2022. Myös Valkeakosken kaupunginhallitus, Oriveden kaupunginvaltuusto sekä Urjalan, Vesilahden ja Pirkkalan kunnanhallitukset ovat jo hyväksyneet sopimuksen osaltaan.

Hallintosäännön (1.8.2021) 147 §:n mukaisesti lautakunnan puheenjohtaja voi allekirjoittaa toimielimen päätökseen perustuvan asiakirjan.

Maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen muodostamista koskeva sopimus on tämän asian liitteenä.

Päätösehdotus oli

Esittelijä

  • Rantanen Teppo, Johtaja

Hyväksytään liitteenä olevan maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen muodostamista koskevan sopimus, sekä sovitaan sopimuksen kohdissa 8 ja 11 tarvittavien tietojen toimittamisesta Lempäälän kunnan kirjaamoon. Sopimus allekirjoitetaan myöhemmin sähköisesti sopimuksen kohdan 11 mukaisesti.

Sopimuksen yhteyshenkilöksi nimetään elinkeinojohtaja Timo Antikainen. Apulaispormestari Pekka Salmen yhteystiedot ilmoitetaan Lempäälän kunnan kirjaamoon sopimuksen allekirjoitusprosessia varten.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Esittelijä ilmoitti, että Akaan kaupunginhallitus on 6.9.2022 kokouksessaan myös hyväksynyt sopimuksen. Ilmoitus ei vaikuta päätösehdotukseen.

Tiedoksi

Timo Antikainen, Jukka Järvinen, Juha Perämaa, Mia Lumio, Tatjaana Julin, Pauliina Laisi, Maija Sihvonen, Akaan kaupunki, Juupajoen kunta, Kangasalan kaupunki, Lempäälän kunta, Nokian kaupunki, Oriveden kaupunki, Pirkkalan kunta, Pälkäneen kunta, Urjalan kunta, Valkeakosken kaupunki, Vesilahden kunta ja Ylöjärven kaupunki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Kuntien yhteisen toimielimen päätökseen saa oikaisuvaatimuksen tehdä myös sopimukseen osallinen kunta ja sen jäsen.

Oikaisuviranomainen

Oikaisua haetaan päätösotteessa mainitulta muutoksenhakuviranomaiselta.

Oikaisuvaatimus tulee toimittaa osoitteella:

Tampereen kaupunki
Kirjaamo
Aleksis Kiven katu 14–16 C, PL 487
33101 Tampere

Oikaisun voi lähettää myös virallisen sähköisen asioinnin lomakkeella osoitteessa https://www.tampere.fi/asioi-kaupungin-kanssa tai sähköpostilla kirjaamo@tampere.fi

Tampereen kaupunki ei vastaa sähköpostilla lähetetyn oikaisuvaatimuksen tietoturvallisuudesta.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa oikaisuvaatimusviranomaiselle. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä klo 15.45 mennessä. Oikaisuvaatimuksen lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.